کشیدگی، پیچ خوردگی یا رگ به رگ شدن مفصل چیست

رگ به رگ Sprain شدن یا پیچ خوردن یک مفصل در واقع پاره شدن لیگامان یا رباط اطراف آن مفصل است و علت ایجاد آن اینست که مفصل در وضعیتی قرار میگیرد که لیگامان های اطراف آن تحت کشش زیادی قرار میگیرند و به علت این کشش دچار پارگی میشوند. مثال معمول آن رگ به رگ شدن یا پیچ خوردن مفصل مچ پا است.

در این نوع آسیب با اینکه لیگامان پاره میشود ولی سطوح مفصلی جابجا نشده و دررفتگی ایجاد نشده است.

این پارگی لیگامانی ممکن است بسیار خفیف و در حد میکروسکوپی باشد که معمولا به آن لفظ کشیدگی مفصل اطلاق میشود و یا ممکن پارگی وسیع تر بوده و یا حتی لیگامان بطور کامل پاره شود که به آن رگ به رگ شدن یا پیچ خوردگی گفته میشود.

پیچ خوردگی مچ پا
پیچ خوردگی مچ پا

در این نوع آسیب مفصلی، بیمار دچار درد و تورم و گاهی خونمردگی در روی لیگامان و اطراف مفصل میشود. در این عارضه حرکت دادن مفصل همراه با درد است.

اگر مفصل در جهتی حرکت کند که لیگامان آسیب دیده تحت کشش قرار گیرد شدت درد افزایش پیدا میکند. تورم مفصل در رگ به رگ شدن میتواند به علت افزایش مایع مفصلی و یا افزایش آب میان بافتی در اطراف لیگامان آسیب دیده ایجاد شود.

در دررفتگی حتی اگر مایع مفصلی افزایش یابد به علت پاره شدن کپسول مفصل، این مایع از مفصل خارج شده و جذب میشود به همین علت در دررفتگی معمولا تجمع مایع در درون مفصل وجود ندارد ولی در کشیدگی لیگامان ها، به علت تحریک لایه سینوویال که سطح درونی کپسول مفصلی را پوشانده است ترشح مایع مفصلی زیاد شده و به علت محبوس شدن این مایع در درون مفصل در حین معاینه میتوان آنرا لمس کرد.

 

تشخیص رگ به رگ یا پیچ خوردگی شدن چیست

تشخیص رگ به رگ شدن معمولا با استفاده از علائم بالینی است و اگر پزشك معالج دستور تصویربرداری از مفصل را میدهد بیشتر برای بررسی احتمال دیگر آسیب ها مانند نیمه دررفتگی یا شكستگی است.

در این عارضه البته میتوان تورم بافت نرم اطراف مفصل را در رادیوگرافی ساده مشاهده كرد.

 برای تفكیك پارگی كامل و ناكامل لیگامان میتوان از رادیوگرافی استفاده كرد به این صورت كه پزشك معالج به مفصل نیرویی وارد میكند تا لیگامان آسیب دیده را تحت كشش قرار دهد.( البته این كار دردناك بوده و نیاز است تا قبل از انجام آن به بیمار مسكن داد شود) و سپس از مفصل رادیوگرافی به عمل میاورد.

اگر لیگامان پارگی كامل داشته باشد در رادیوگرافی به عمل آمده جابجایی زیاد سطوح مفصلی حتی تا حد نیمه دررفتگی دیده میشود ولی در صورتیكه پارگی لیگامان ناكامل باشد تغییر زیادی در مفصل ایجاد نمیشود. با استفاده از ام آر آی میتوان شدت آسیب لیگامان را ارزیابی كرد.

2455

درمان رگ به رگ شدن یا پیچ خوردن مفصل چگونه است

به محض مواجه شدن با یك مفصل كه رگ به رگ شده است باید

  • با گذاشتن كیسه حاوی خرده های یخ در اطراف مفصل آنرا سرد كرد تا از افزایش تورم و خونریزی جلوگیری شود
  • مفصل را بالا نگه داشت
  • دور مفصل را با بانداژ ببندیم تا از افزایش تورم ممانعت بعمل آوریم
  • مفصل را حركت ندهیم
  • به پزشك مراجعه كنیم

برای درمان رگ به رگ شدن یك مفصل در صورت درد شدید، پزشك مفصل را بمدت 3-2 هفته به توسط یك آتل یا گچ بیحركت میكند تا درد بیمار كاهش یابد و سپس هرچه زودتر حركات مفصل را شروع كرده تا دچار محدودیت حركت نشود.

در صورتیكه رگ به رگ شدن همراه با درد شدیدی نباشد نشانه آسیب دیدگی كم است. در این مواقع میتوان درمان را با بانداژ ادامه داد بشرط اینكه بیمار بمدت چند هفته فشار زیادی به مفصل آسیب دیده وارد نكند.

اگر درمان رگ به رگ شدن مفصلی به درستی انجام نشود لیگامان ها به درستی ترمیم نیافته و مفصل دچار ناپایداری میشود.
 
این بیماران در آینده دچار رگ به رگ شدن های مكرر میشوند و ممكن است برای درمان این وضعیت اعمال جراحی بازسازی پیچیده مورد نیاز شود. پس عاقلانه است در اولین بار پیچ خوردگی یك مفصل درمان آن به درستی انجام شود.
 
 

کشیدگی و رگ به رگ شدن مکرر چیست

 

کشیدگی مکرر Repetitive strain injury RSI بیماری است که بدنبال انجام مکرر و ومداوم یک حرکت مشخص انجام میشود. این حرکات مکرر ممکن است جزئی از شغل فرد و یا ورزشی باشد که وی انجام میدهد.

این حرکات موجب کشیده شدن تاندون ها، عضلات و یا دیگر بافت های نرم اندام شده که نتیجه آن احساس درد در ناحیه است. مشکلاتی مانند سندروم کانال کارپ، تاندنیت و تنوسینوویت ها شکل های متفاوتی از بیماری کشیدگی مکرر است.

2160

مشاوره

علل کشیدگی مکرر چیست

علل مختلفی موجب کشیدگی مکرر میشود. بعضی کارها مانند تایپ کردن و یا استفاده مکرر از موس کامپیوتر میتواند این بیماری را ایجاد کند.

بعضی شغل ها که در آن یک حرکت معین و مشخصص در یک خط تولید مکررا انجام میشود و یا بعضی ورزش ها میتوانند موجب کشیدگی مکرر شوند.

وضعیت بد بدن موقع انجام کار، استفاده از نیروی زیاد بدون استراحت کافی در موقع انجام کار هم از علل ایجاد کننده آن است. استرس روحی میتواند احتمال بروز این بیماری را بیشتر کند.

در موقع استرس، تنش و شدت انقباض عضلات بیشتر است و این موجب افزایش احتمال کشیدگی آنها میشود. همچنین استرس موجب کم شدن آستانه تحمل درد میگردد.

گرچه در کسانی که آمادگی جسمانی خوبی دارند انجام تکراری یک حرکت خاص به مدت طولانی میتواند موجب بروز کشیدگی مکرر شود با این حال عدم تعادل بین آمادگی سیستم حرکتی بدن و کاری که باید انجام شود مهمترین علت زمینه ای بروز این بیماری است. این آمادگی چند جنبه کاملا مهم دارد که یکی قدرت و نیروی اندام و دیگری قابلیت انعطاف مفاصل است.

وقتی نیروی عضلانی یک اندام کمتر از نیرویی است که برای انجام کار لازم است فیبرهای عضله تحت کشش بیش از حد قرار میگیرند. این کشش میتواند موجب بروز پارگی های میکروسکوپی در بافت عضله شود که نتیجه آن بروز درد است.

کم بودن قابلیت انعطاف بافت های نرم اطراف مفاصل مانند تاندون ها و رباط ها هم میتواند موجب کشیده شدن زیاد آنها در حین فعالیت های بدنی شده و این کشیدگی ها با ایجاد پارگی های ریز میکروسکوپی در فیبرهای این بافت ها یتواند موجب بروز درد شود.

 

علائم کشیدگی مکرر چیست

مهمترین علامت کشیدگی مکرر درد است. محل درد بسته به محل کشیدگی است که میتواند در هر جایی از اندام فوقانی یا تحتانی باشد.

در ابتدا که بیماری خفیف است درد معمولا بعد از مدتی بیحرکتی ایجاد میشود. وقتی اندام بیمار مدت زیادی بیحرکت است و فرد میخواهد شروع به حرکت کند درد احساس میشود ولی این درد بعد از چند دقیقه از بین میرود.

بتدریج که بیماری شدیدتر میشود. درد بیمار در موقع انجام حرکت ایجاد میشود ولی در هنگاه استراحت دردی ندارد. شدت بیماری که بیشتر میشود درد بیمار دهم در هنگام استراحت و هم در حین فعالیت وجود دارد ولی در حین فعالیت بیشتر است.

 

درمان کشیدگی مکرر چگونه است

مهمترین اقدامات برای درمان این بیماری عبارتند از
  • متوقف کردن یا کم کردن شدت کاری که موجب شدت یافتن درد میشود
  • تغییر در شرایط انجام کار به نحوی که فشار کمتری به اندام وارد شود
  • استفاده از داروهای ضد التهاب
  • استفاده از داروهای شل کننده عضلانی و داروهای ضد افسردگی
  • انجام نرمش های کششی و تقویتی
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
دوست داریم نظرتونو بدونیم، لطفا نظر بدید.x