سندرم کراش یا له شدگی یا رابدومیولیز چیست

سندروم کراش Crush syndrome یک از عوارض تروما ها ( ضربات) شدیدی است که به اندام وارد میشود. علت این آسیب تحت فشار قرار گرفتن اندام به مدت طولانی است.

 

سندروم کراش یا له شدگی عضله چگونه ایجاد میشود

در بیمارانی که به مدت زیادی زیر آوار ساختمان ها باقی میمانند به علت فشار وارده به اندام خونرسانی به آن قطع میشود. بافت عضلانی به قطع خونرسانی بسیار حساس است.

پس بعد از گذشت حدود شش ساعت از قطع خونرسانی به اندام عضلات میمیرند. مردن سلول های عضلانی موجب آزاد شدن محتویات آنها به بیرون میشود. میوگلوبولین Myoglobulin از موادی است که در نتیجه مرگ سلول های عضلانی آزاد میشود.

مشکل دقیقا از زمانی آغاز میشود که فرد مصدوم از زیر آوار خارج میشود. در این زمان جریان خون دوباره به اندام و بافت ها برقرار میشود ولی این بازگشت جریان خون نه تنها مفید نیست که موجب مشکلاتی میشود.

668

جریان خون تازه نمیتواند سلول های مرده را زنده کند ولی در عوض میوگلوبولین های آزاد شده را با خود از محیط خارج کرده و در جریان خون به گردش میندازد.

این مواد زیادی هستند پس باید دفع شود و کلیه وظیفه دفع آنها را به عهده دارد. به علت ورود حجم وسیعی از میوگلوبولین به کلیه، این مواد در لوله های کلیه رسوب کرده و آنها را از کار میندازند. کلیه دچار نارسایی حاد میشود.

مرگ سلول های عضله که به آن رابدومیولیز Rhabdomyolysis هم میگویند موجب آزاد شدن مقادیر فراوانی از فسفر، اسید لاکتیک و پتاسیم به جریان خون میشود و این مواد هم برای بیمار مشکلاتی را بوجود میاورند.

 

علائم سندروم کراش یا له شدگی عضله چیست

اندام بیمار بعد از اینکه از زیر آوار خارج شد نبض ندارد، سرد است، حس و حرکت ندارد. کبود یا رنگ پریده است و بزودی متورم شده و تاول هایی روی آن ایجاد میشود.

با شروع نارسایی کلیوی حجم ادار بیمار کاهش یافته و کارکرد کلیه دچار اختلال شدید میشود. نارسایی کلیه اگر درمان نشود میتواند در مدت کوتاهی بیمار را از پای درآورد.

 

درمان سندروم کراش یا له شدگی عضله چیست

به محض اینکه بیمار در زیر آوار دیده شد قبل از اینکه بقیه اندام ها از زیر فشار خارج شوند باید سرم درمانی برای بیمار شروع شود. تزریق مقادیر فراوان سرم به بیمار میتواند موجب افزایش حجم ادار شده و مانع از رسوب میوگلوبولین در کلیه گردد.

همچنین با تزریق مانیتول به بیمار سعی میشود محیط ادار قلیایی شود. محیط قلیایی هم میتواند مانع رسوب میوگلوبولین در لوله های کلیوی شود.

در اولین فرصت باید اندام مرده بیمار قطع شود تا از ادامه ورود مواد سمی از اندام به بدن بیمار جلوگیری شود.

 

مشاوره