شنا یکی از کم آسیب ترین ورزش ها است. این میتواند به علت سرعت پایین حرکت در آن، نبودن برخورد بین بازیکنان و محیط ورزشی کاملا قابل پیش بینی باشد.
آسیب های ورزشی در شنا غالبا به علت تکنیک غلط و یا فشار زیاد ورزشکار به بدن خود است. مهمترین آسیب های ورزشی در شنا عبارتند از
سندروم ایمپینجمنت در شانه
شانه شایعترین محل درد در شناگران است. درد شانه بیشتر در شنای آزاد و کمتر در قورباغه و پروانه دیده میشود.
سندروم ایمپینجمنت در شانه یک شناگر به علت آسیب تاندون عضلات روتاتورکاف ایجاد شده و موجب بروز درد و محدودیت حرکت در شانه میشود. این درد بخصوص در حین بالا بردن دست بیشتر میشود.
علت بروز سندروم ایمپینجمنت در شانه معمولا تکنیک غلط شنا است. در شنای آزاد وقتی که شناگر دست خود را کاملا به جلو کشیده و میخواهد آن را وارد آب کند اگر دست را در وضعیتی بگیرد که ابتدا شست وارد آب شود و یا دست خود را از خط محوری طولی بدن عبور بدهد فشار زیادی به تاندون روتاتور کاف وارد میشود.
گاهی اوقات علت بروز این آسیب زیاده روی در انجام تمرینات ورزشی است. نفس کشیدن یکطرفه و استفاده نامناسب از پدال های دستی هم از علل بروز سندروم ایمپینجمنت است.
عدم بالانس در قدرت و قابلیت انعطاف عضلات شانه هم میتواند این بیماری را ایجاد کند. شنا عضلات سینه ای و چرخاننده داخلی شانه را قوی میکند. وقتی عضله ای قوی میشود طول آن و تاندون آن هم کوتاه شده و قابلیت ارتجاعی آن کم میشود و این موجب عدم بالانس و در نتیجه افزایش احتمال اسیب میشود.
برای جلوگیری از این وضعیت باید اولا همه عضلات شانه تقویت شوند نه فقط عضلاتی که به توسط شنا تقویت میشوند و این مهم فقط با انجام تمرینات بدنسازی با وزنه مقدور است و ثانیا باید نرمش های کششی عضلات به خوبی و با حوصله انجام شوند.
زانوی قورباغه
کمر پروانه
آسیب های گردن
اسپاسم عضلات ساق
پیشگیری از حوادث ورزشی در شنا چگونه است
برای پبشگیری از حوادث احتمالی ورزشی در حین انجام شنا به نکات زیر توجه کنید :
- شایع تری محل آسیب در شنا، شانه است. با انجام نرمش های منظم عضلات شانه و تنه و کمر خود را تقویت کنید.
- در مناطق حفاظت شده شنا کنید. تنها شنا نکنید. اگر مهارت زیادی ندارید حتما جلیقه شنا داشته باشید.
- اگر خیلی خسته یا سرد یا خیلی گرم هستید شنا نکنید
- اگر تب دارید یا عفونت تنفسی یا گوش دارید زیاد شنا نکنید.
- بعد از شنا با تکه ای پارچه یا با حرکت سر آب را از گوشتان خارج کنید. از گوش پاک کن استفاده نکنید.
- در آب کم عمق شیرجه نزنید. این کار خطر بالای شکستگی مهره های گردن را به همراه دارد
- فقط در استخری شنا کنید که بتوانید عمق آنرا دیده و تشخیص بدهید.
- از منتهی الیه تخته شیرجه، شیرجه بزنید. روی تخت شیرجه ندوید. به محض اینکه در آب شیرجه زدید با شنا از محل دور شوید تا نفر بعد بتواند شیرجه بزند. هیچوقت بیش از یک نفر روی تخته شیرجه نباشد.
- در هوای طوفانی در دریا یا رودخانه شنا نکنید.