تاثیر رژیم غذایی مدیترانه ای بر افسردگی
دکتر مهرداد منصوری
انسان ها از قدیم به ارتباط نوع غذا هایی که مصرف میکنیم و خلق و خوی ما پی برده بودند. حالا محققان با بررسی مطالعات قبلی نشان داده اند که یک ارتباط واقعی و قوی بین استفاده از یک رژیم غذایی مبتنی بر گیاهان و بخصوص رژیم غذایی مدیترانه ای و کاهش ریسک ابتلا به افسردگی وجود دارد.
همه افراد ممکن است در بعضی زمان ها در پاسخ به استرس های روزانه دچار بدخلقی شوند ولی افسردگی به عنوان یک بیماری چیزی بیش از این است که در آن این علائم شدت بیشتری داشته و به مدت طولانی تری ادامه پیدا میکند. مطالعات نشان داده که حدود هفت درصد از ساکنان ایالات متحده در طول هر سال دچار افسردگی شدید میشوند.
حالا محققان با بررسی مجموعه ای از مطالعات قبلی نشان داده اند که استفاده از رژیم غذایی مدیترانه ای میتواند احتمال بروز افسردگی را 33 درصد کاهش دهد. رژیم غذایی مدیترانه ای حاوی میوه و سبزی و حبوبات و دانه های روغنی مانند گردو بادام و فندق و روغن زیتون و ماهی است.
از طرف دیگر مشخص شد مصرف رژیم های غذایی التهابی احتمال بروز افسردگی را بیشتر میکند. غذاهای التهاب زا شامل مقادیر بالایی از شکر و غذاهای فرآوری شده و چربی های اشباعی هستند.
محققان نتیجه گرفته اند استفاده بیشتر از میوه و سبزی و غذاهای گیاهی و ماهی و حبوبات و دانه های روغنی و چربی های غیر اشباعی میتواند احتمال بروز افسردگی را بیشتر و مصرف مواد قندی و روغن های اشباعی و غذاهای فرآوری شده میتواند این احتمال را کاهش دهد.
دیکلوفناک چه ضرری برای قلب دارد
دکتر مهرداد منصوری
یک دسته مهم و رایج از داروهای مسکن که روزانه میلیون ها نفر برای کاهش درد از آن استفاده میکنند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی Nonsteroidal anti-inflammatory drugs یا NSAIDs نام دارند. متاسفانه همه این داروها عوارض قلبی عروقی دارند.
انجمن قلب اروپا در یک بررسی از مطالعات گسترده قبلی به این نتیجه رسیده که در بیمارانی که مشکلات قلبی شدید دارند بجز آسپرین نباید از دیگر داروهای این دسته استفاده کرد.
حالا محققان دانمارکی با بررسی 252 مطالعه قبلی که کلا بر روی بیش از شش میلیون نفر و در مدت 20 سال صورت گرفته تاثیر دیکلوفناک را بر بیماران قلبی بررسی و آن را با استامینوفن و ایبوبروفن و ناپروکسن مقایسه کردند و نشان دادند که در مقایسه با بعضی دیگر از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی دیکلوفناک یکی از بیشترین خطرات را برای سیستم قلبی عروقی دارد.
این بررسی نشان داد که بعد از سی روز مصرف دیکلوفناک احتمال بروز مشکلات مهم قلبی مانند نامنظمی قلب، سکته قلبی، نارسایی قلبی و سکته مغزی بسیار بیشتر از دیگر داروهای مسکن افزایش پیدا میکند.
این مطالعه نشان داد که احتمال بروز عوارض قلبی عروقی بعد از مصرف دیکلوفناک 50 درصد بیشتر از کسانی بوده که از دیکلوفناک استفاده نکرده اند. احتمال خونریزی گوارشی هم در مصرف دیکلوفناک 5 برابر میشود در حالیکه مصرف بروفن این احتمال را دو و نیم درصد بیشتر میکند.
مطالعه ذکر شده همچنین نشان داد که هرچه بیمار مشکلات قلبی بیشتری از قبل داشته باشد احتمال بروز عوارض قلبی در اثر مصرف دیکلوفناک هم بیشتر میشود.
راه بروید تا کمتر سکته کنید
دکتر مهرداد منصوری
یک تحقیق جدید این ایده را تقویت کرده که فعالیت بدنی ملایم تا متوسط مانند راه رفتن و شنا کردن میتواند شدت سکته مغزی را کم کند. مطالعه محققان سوئدی بر روی حدود یک هزار نفر انجام شده و نشان داده است در کسانی که هفته ای 4 ساعت فعالیت بدنی ملایم یا دو ساعت فعالیت بدنی متوسط انجام میدهند احتمال وقوع سکته مغزی شدید کمتر است.
آنها راه رفتن را فعالیت بدنی ملایم و تند راه رفتن و دویدن و شنا کردن را فعالیت بدنی متوسط در نظر گرفته اند.
سکته مغزی از علل مهم ناتوانی در بالغین میانسال و مسن است. تنها در ایالات متحده سکته مغزی سالانه حدود 800 هزار نفر را گرفتار میکند که یک پنجم آنها جان خود را از دست میدهند. دو نوع سکته مغزی وجود دارد. در نوع ایسکمیک به علت انسداد عروق مغز با یک لخته خون به قسمتی از مغز نمیرسد و در نوع هموراژیک یکی از عروق مغز پاره شده و به درون بافت مغز خونریزی میکند.
ناتوانی ایجاد شده بعد از سکته به محل آسیب بافت مغز و شدت آسیب وارد شده به بافت مغز مرتبط است. مطالعه ذکر شد نشان داد در آنهایی که قبل از وقوع سکته مغزی فعالیت بدنی روزانه ملایم یا متوسط داشته اند احتمال اینکه شدت سکته خفیف باشد دو برابر آنهایی است که این فعالیت ها را ندارند.
در سال های اخیر مطالعات بسیار زیادی نشان داده که فعالیت بدنی خوب میتواند بر سلامت مغز تاثیر مفید داشته باشد.
کاهش خطر سکته مغزی با رژیم غذایی مدیترانه ای
دکتر مهرداد منصوری
محققان در یک مطالعه بزرگ نشان داده اند که استفاده از رژیم غذایی موسوم به مدیترانه ای میتواند خطر سکته مغزی را کاهش دهد. آنها میگویند این تاثیر بخصوص در زنان با سن بالای 40 سال بیشتر است.
در سال های اخیر تحقیقات زیادی بر روی رژیم غذایی مدیترانه ای صورت گرفته و این تحقیقات تاثیر مثبت آن را بر روی افزایش طول عمر، کم کردن احتمال ابتلا به بیمای دیابت، کم کردن احتمال چاقی و کاهش زوال عقل در سنین بالا نشان داده است.
مطالعه ذکر شده بر روی بیش از 23 هزار نفر با سن 77-40 سال و در مدت 17 سال انجام شده و اطلاعات غذاهای مصرف شده به توسط تک تک این افراد در تک تک روزهای مطالعه با دقت جمع آوری شده است. پس مطالعه بسیار دقیق بوده است.
سپس بر اساس اطلاعات جمع آوری شده تطبیق رژیم های غذایی هر فرد با رژیم غذایی مدیترانه ای بررسی شد. مطالعه نشان داد که احتمال بروز سکته مغزی در افرادی که از غذاهای موجود در این رژیم استفاده میکنند 17 درصد کمتر از افراد دیگر است. این تاثیر بخصوص در زنان بیشتر بود و احتمال بروز سکته در زنان 22 درصد کمتر شده بود.
رژیم غذایی مدیترانه ای بر پایه استفاده بیشتر از میوه و سبزی و حبوبات و گردو و بادام و فندق و ماهی و روغن زیتون و مصرف کمتر گوشت و چربی های اشباعی است.
تست ژنتیکی میگوید آیا در بزرگسالی مشکل قلبی پیدا میکنید یا خیر
دکتر مهرداد منصوری
روش پزشکان در حال حاضر برای اینکه ببینند کسی در خطر ابتلا به بیماری های کرونر قلبی است یا خیر اندازه گیری مداوم فشار خون و کلسترول و بررسی او از لحاظ دیگر عوامل مانند مصرف سیگار یا سابقه خانوادگی بیماری های قلبی و یا دیابت است.
مشکل اصلی با این رویکرد این است که وابسته به سن است و مانیتور کردن بیمار فقط وقتی انجام میشود که سن او به چهل پنجاه سال برسد. متاسفانه خیلی ها هم اصلا هیچ علامتی از بیماری قلبی ندارند ولی ناگهان سکته میکنند و جان خود را از دست میدهند.
حالا یک گروه بین المللی از محققان نوعی معیار ژنتیکی به نام Genomic Risk Score یا GRS ابداع کرده اند که میتواند خیلی زودتر از اینها نشان دهد آیا فرد مورد نظر در معرض ریسک ابتلا به بیمار یهای قلبی عروقی هست یا خیر.
آنها با بدست آوردن اطلاعات ژنتیکی حدود یک میلیون فرد و تحلیل آنها متوجه شدند ژن های خاصی وجود دارد که داشتن آنها ریسک ابتلا به بیماری های کرونز قلبی را بیشتر میکند. پس اگر حتی در زمان کودکی آزمایش خون برای فردی انجام دهیم میتوان فهمید که ریسک این فرد برای اینکه در بزرگسالی به بیماری قلبی مبتلا شود چه اندازه است.
این که این کار تا چه اندازه اخلاقی است که به کسی در دوران کودکی بگوئیم او محکوم به ابتلا به بیماری قلبی است نکته ای است که باید روی آن بحث شود ولی این را میدانیم که فقط خصوصیات ژنتیکی نیست که ریسک ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش میدهد بلکه عوامل محیطی زیادی مانند نوع تغذیه و فعالیت های بدنی هم بر روی آن موثر هستند.
نتایج مطالعه بر روی این روش در مجله Journal of the American College of Cardiology منتشر شده است.
آیا آسپرین میتواند به درمان سرطان کمک کند
دکتر مهرداد منصوری
هرساله تعداد بیشتری از مطالعات تاثیر آسپرین در کمک به کنترل سرطان را مورد بررسی قرار میدهند. مطالعات قبلی نشان داده که مصرف آسپرین با دوز کم میتواند اثر ممانعتی در بروز بیماری های قلبی و سکته مغزی و بعضی سرطان ها داشته باشد. حالا مطالعاتی وجود دارد که نشان میدهد این دارو میتواند به تاثیر داروهای شیمی درمانی در کنترل سرطان هم کمک کند.
محققین 71 مطالعه گذشته که مجموعا بر روی بیش از 120 هزار نفر صورت گرفته را در مورد تاثیر آسپرین در کمک به داروهای شیمی درمانی مورد بررسی قرار داده اند. آنها سپس نتایج این مطالعات را با حدود 400 هزار فرد دیگری که از آسپرین استفاده نکرده بودند مقایسه کردند. در این مطالعات سرطان های روده بزرگ و سینه و پروستات مورد بررسی قرار گرفته بودند.
بررسی مطالعات نشان داد که احتمال زنده ماندن بعد از تشخیص سرطان در آنهایی که آسپرین مصرف کرده بودند 30-20 درصد بیش از آنهایی بود که از آسپرین استفاده نکرده بودند. محققین عقیده دارند این اطلاعات باید به درستی در دسترس بیماران قرار گیرد تا بتوانند در روند تصمیم گیری برای درمان سرطان خود با پزشک مشارکت داشته باشند.
نتایج این مطالعه در مجله PLOS One منتشر شده است.
علت سقط و زایمان زودرس چیست
دکتر مهرداد منصوری
یک مطالعه جدید که در دانشگاه کانکتیکات انجام شده این فرضیه را مطرح کرده که وجود یک پروتئین خاص که نتیجه فعالیت سیستم دفاع ایمنی است موجب سقط جنین و زایمان زودرس است و ممکن است بتوان با مهار آن جلوی این اتفاق ناخواسته را گرفت.
وقتی جنین قبل از هفته 37 بارداری متولد میشود به آن زایمان زودرس میگویند و این اتفاق شایعترین علت مرگ نوزادان در همه جهان است. ما میدانیم علل مختلفی مانند استفاده از سیگار یا وجود دیابت یا استرس در مادر میتواند موجب زایمان زودرس شود ولی هنوز نمیدانیم این علل چگونه موجب این نتیجه میشوند.
مطالعات قلبی میزان بالایی از سیتوکین ها Cytokines را در مایع آمنیوتیک نشان داده است. سیتوکین ها پروتئین های مهمی هستند که به توسط سیستم ایمنی تولدی میشوند و میتوانند رفتار همه سلول های بدن را تغییر دهند و وجود این مواد در مایع آمنیوتیک اطراف جنین این ظن را تقویت کرده که سیستم ایمنی در زایمان زودری نقش دارد.
حالا محققان توانسته اند با کمک داروهایی که این سیتوکین ها را مهار میکند تا حدی مانع از زایمان زودرس شوند. این داروها در دیگر بیماری های سیستم ایمنی مانند روماتیسم مفصلی مصرف میشوند.
این مطالعه فعلا در فاز حیوانی انجام شده و نتایج موفقیت آمیزی داشته است. نتایج آن در مجله Reproductive Sciences منتشر شده است.
فیبر بخورید تا پیر نشوید
دکتر مهرداد منصوری
فیبر قسمتی جدایی ناپذیر از یک رژیم غذایی سالم است. در بسیاری از توصیه های پزشکی ذکر میشود که مصرف زیاد فیبر در غذا نه تنها موجب بهتر شدن کارکرد سیستم گوارشی میشود که میتواند بر سلامت دیگر ارگان های بدن هم موثر واقع گردد. حالا یک مطالعه جدید نشان داده که چگونه مصرف فیبر میتواند با کاهش التهاب در مغز روند پیری را کند کند.
اگر تا به حال همه مطالعاتی که میگویند میوه و سبزیجات و غلات کامل بخورید تا با کمک فیبر موجود در آنها سالم تر باشید نتوانسته شما را متقاعد کند تا یک کلم را بر روی بشقاب غذایتان بگذارید به خواندن این مقاله ادامه دهید.
محققان میگویند مصرف مواد غذایی حاوی فیبر مانند بروکلی، بادام و گردو و فندق، حبوبات و نان سبوس دار میتواند موجب تولید نوعی اسید چرب با زنجیره کوتاه در بدن شود و این ماده با دارا بودن خواص ضد التهابی میتواند روند پیری را به تاخیر بیندازد.
در مطالعه فوق الذکر محققان این نکته را یافته اند که نوعی سلول ایمنی به نام میکروگلیا microglia در مغز وجود دارد که میتواند با بالا رفتن سن فعال و ملتهب شود و این التهاب یکی از عوامل اصلی کاهش حافظه و اختلالات تفکر در سنین بالا است.
حالا مطالعه جدید نشان داده که وجود فیبر ها موجب شروع نوعی فعالیت تخمیری در باکتری های موجود در روده میشود که در اثر آن نوعی اسید چرب با زنجیره کوتاه از دسته بوتیرات ها تولید میگردد. و این اسید چرب میتواند موجب کاهش التهاب در سلول های میکروگلیا شود.
محققین میگویند غالب مردم فیبر کمی در رژیم غذایی خود دارند و این میتواند از راه های گوناگون به بدن آنها صدمه وارد کند. با بدن خود مهربان تر باشیم و فیبر بیشتری مصرف کنیم.
نتیجه این مطالعه در مجله the journal Frontiers in Immunology منتشر شده است.
تقویت حافظه تنها با ده دقیقه فعالیت ملایم
دکتر مهرداد منصوری
یک مطالعه جدید نشان داده که تنها با چند دقیقه فعالیت بدنی نه چندان شدید میتواند توان حافظه را تقویت کرد.
این را میدانیم که هرچه سن ما بالاتر میرود قدرت حافظه ما کمتر میشود. محققین از دیرباز میدانسته اند که قسمتی از مغز به نام هیپوکامپ که در لوب تمپورال مغز قرار دارد مسئول یادگیری و حافظه است.
هیپوکامپ بسیار به استرس حساس است و با بالا رفتن سن یکی از اولین قسمت های مغز است که دچار مشکل میشود. در بیماری آلزایمر این مشکلات بسیار زیاد هستند.
بسیاری از مطالعاتی که در قبل انجام شده نشان داده است که میتوان با ورزش حافظه را تقویت کرد و این هم مشخص شده که افرادی که فعالیت بدنی بیشتری دارند هیپوکامپ بزرگتری هم دارند. حالا محققان با یک مطالعه جدید نشان داده اند که حتی یک فعالیت بدنی متوسط برای مدت کوتاه هم میتواند بر روی توان حافظه تاثیر مثبت داشته باشد.
آنها با مطالعه بر روی 36 فرد جوان از آنها خواستند به مدت ده دقیقه فعالیت بدنی متوسطی داشته باشند و سپس تغییرات مغز آنها را با کمک ام آر آی با دقت بالا مورد اندازه گیری قرار دادند. مطالعه نشان داد که حتی با یک فعالیت بدنی سبک هم فعالیت قسمت های مهمی از هیپوکامپ که مسئول حافظه است افزایش پیدا میکند.
بنابراین دفعه دیگر که چیزی را گم کردید و فراموش کردید آن را کجا گذاشته اید به یاد داشته باشید روزی ده دقیقه ورزش سبک میتواند خیلی چیزها را عوض کند.
نتایج این مطالعه در مجله journal Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شده است
آیا میزان خوابی که دارید به اندازه است. یک آزمایش خون پاسخ میدهد
دکتر مهرداد منصوری
گاهی اوقات کم خوابی میتوان بسیار خطرناک باشد. کسی که کم خوابیده به همان اندازه کسی که الکل مصرف کرده دچار کاهش تمرکز و دقت میشود. رانندگی کردن یک فرد بیخواب به همان خطرناکی رانندگی کردن کسی است که الکل مصرف کرده است.
گرچه با یک آزمایش تنفس ساده میتوان فهمید کسی که بد رانندگی میکند الکل مصرف کرده یا نه ولی راهی برای فهمیدن اینکه خواب کافی داشته یا نه وجود ندارد. صبر کنید تا الان وجود نداشته ولی اوضاع به زودی تغییر میکند.
محققین مواد شیمایی را یافته اند که در هنگام کم خوابی در بدن زیاد میشوند. بنابر این میتوان از این ها به عنوان بیومارکر هایی برای اندازه گیری میزان خواب افراد استفاده کرد و فهمید که آیا به اندازه کافی خواب داشته اند یا خیر.
محققین مرکز تحقیقات خواب Surrey در بریتانیا بیومارکرهایی یافته اند که میتواند با دقت 92 درصد نشان دهد که فرد مورد آزمایش خواب کافی داشته است یا خیر.
آمارهای نشان میدهد بسیاری از تصادفات رانندگی به علت کم خوابی راننده بوجود میاید. کم خوابی در ایتلات متحده مسئول 44 هزار مجروح و 800 مرگ در اثر تصادفات رانندگی در سال 2013 بوده است. داشتن یک آزمایش خون که بتواند کم خوابی راننده را نشان دهد ابزار خوبی در دست پلیس برای کم کردن آمار تصادفات است.
افزایش دو برابری سزارین در دنیا
دکتر مهرداد منصوری
اخیرا سه مقاله که در مجله لانست The Lancet منتشر شده نشان داده که میزان استفاده از سزارین در سال های اخیر در کل جهان به نحو بارزی افزایش پیدا کرده است. مطالعات پشت این مقالات نشان داده که در کشورهای با درآمد متوسط و بالا از این روش بصورت غیر قابل قبولی بیش از حد استفاده میشود و سازمان های مختلفی از جملع سازمان بهداشت جهانی نسبت به آن هشدار داده اند.
این بررسی ها نشان داده که در 15 سال اخیر میزان استفاده از سزارین در کل دنیا دو برابر شده است. بطوریکه در سال 2000 تنها 12 درصد زایمان ها بصورت سزارین بود و در سال 2015 حدود 21 درصد کل زایمان ها در دنیا با سزارین انجام شده است. همین بررسی های نشان میدهد که تنها 15-10 درصد سزارین ها به علل طبی انجام میشوند و بقیه مواد صرفا تصمیم خود مادر است.
در سال 2015 حدود 32 درصد زایمان ها در امریکای شمالی با سزارین بوده است. آمار برزیل از این هم بیشتر است. بیش از 55 درصد زایمان ها با سزارین است.
محققان میگونید این آمار واقعا نگران کننده است. عوارض سزارین هم برای مادر و هم برای نوزاد بالا است. بچه هایی که با سزارین بدنیا میایند از لحاظ هورمونی و فیزیکی و باکتری های موجود در بدن به کلی با بچه های مولود زایمان طبیعی متفاوتند و در معرض ریسک هایی مانند تغییر در سیستم دفاع ایمنی بدن، آلرژی و آسم، تغییر در باکتری های روده ای و موارد دیگر قرار دارند.
محققان میگویند ادامه روند کنونی جز آسیب بیشتر به سلامتی مادر و نوزاد چیزی در پی نخواهد داشت.
وزنت را کم کن تا کمتر سرطان سینه بگیری
دکتر مهرداد منصوری
کم کردن وزن چیزی بیش از احساس سبک بودن به یک خانم میدهد. یک مقاله جدید نشان داده که هرچه وزن خانم ها کمتر باشد احتمال ابتلا آنها به سرطان سینه هم کمتر میشود.
این مطالعه بر روی بیش از 61 هزار خانم در سنین یائسگی انجام شده است. هیچکدام از این خانم ها سابقه سرطان سینه نداشته اند و ماموگرام همه آنها نیز طبیعی بوده است. وزن همه آنها در ابتدای مطالعه و سه سال بعد از آن اندازه گیری شد. در مدت یازده سال پیگیری این افراد حدود سه هزار مورد سرطان سینه در این افراد بوجود آمد.
این مطالعه نشان داد در خانم هایی که در مدت مطالعه پنج درصد یا بیشتر از وزنشان را کم کرده بودند احتمال سرطان سینه در آنها 12 درصد کمتر شده بود. در همین حال در آنهایی که در این مدت وزنشان پنج درصد افزایش پیدا کرده بود احتمال کلی سرطان سینه اضافه نشده بود ولی احتمال نوع خاصی از آن به نام triple negative breast cancer 54 درصد افزایش یافته بود.
محققان میگویند گرچه این مطالعه از نوع مشاهده ای است ولی مطالعات جدی تری در قبل انجام شده و نشان داده که داشتن یک رژیم غذایی کم چربی که موجب کاهش وزن شود میتواند احتمال زنده ماندن بعد از ابتلا به سرطان سینه را بطور محسوسی کم کند.
این مطالعات نشان میدهد کنترل وزن میتواند تاثیر جدی بر کاهش ابتلا و حتی کنترل سرطان سینه داشته باشد. نتایج این مطالعه در شماره اکتبر 2018 مجله Cancer منتشر شده است.
بگو چقدر میخوابد تا بگویم احتمال سکته او چقدر است
دکتر مهرداد منصوری
یک مطالعه جدید نشان دده که میزان خواب مردان ارتباط مستقیمی با احتمال بروز سکته مغزی در آنها دارد. این مطالعه میگوید هم کم خوابی و هم پرخوابی میتواند بر روی احتمال سکته مغزی در مردان تاثیر داشته باشد.
این تحقیق که به توسط محققان دانشگاه آلاباما در بیرمنگام انجام شده همچنین نشان داده که این ارتباط تحت تاثیر جنس و نژاد قرار میگیرد. آنها در مطالعه خود کمتر از شش ساعت خواب شبانه را خواب کم و بیش از نه ساعت را پرخوابی در نظر گرفته اند.
در مطالعه این محققین حدود 17 هزار فرد سیاه پوست و سفیدپوست با سن متوسط 64 سال که هیچ سابقه ای از سکته مغزی نداشته اند در مدت شش سال تحت نظر گرفته شدند. در این مدت 640 نفر سکته مغزی کردند.
مطالعه نشان داد در مردان سیاه پوست که شب ها کمتر از شش ساعت خوابیده بودند احتمال سکته مغزی 80 درصد کمتر از آنهایی بود که متعادل میخوابیدند. این یعنی در مردان سیاه پوست کم خوابیدن احتمال سکته مغزی را کم میکند.
در مردان سفید پوست ارتباط خواب با سکته مغزی متفاوت بود. در این دسته در آنهایی که شبها بیش از نه ساعت خوابیده بودند احتمال سکته مغزی 70 درصد افزایش پیدا کرده بود.
مطالعه آنها نشان داد که میزان خواب شبانه تاثیری در احتمال بروز سکته مغزی در زنان ندارد. نتیجه این مطالعه در شماره اکتبر 2018 مجله Neurology منتشر شده است.
کلید پیشگیری از عفونت ادراری در آب است
دکتر مهرداد منصوری
یک مطالعه جدید میگوید خانم هایی که دچار عفونت مکرر اداری هستند به چیزی بیش از شیر آب آشپزخانه شان نیازی ندارند. این مطالعه نشان داده است خانم هایی که در طول روز مقادیر فراوانی آب مصرف میکنند کمتر دچار عفونت مکرر ادراری میشوند و میزان مصرف آنتی بیوتیک آنها در طول سال هم کمتر میشود.
این آنتی بیوتیک ها معمولا برای درمان عفونت ادراری مصرف میشوند.
محققان میگویند این اثر معجزه آسای آب احتمالا به علت اثر آن در رقیق کردن ادرار و افزایش حجم آن است. مطالعه ذکر شده نشان داد که افزایش دو برابری در مصرف روزانه آب میتواند احتمال بروز عفونت مکرر ادراری را به نصف تقلیل دهد.
این مطالعه میزان آبی که باید برای کاهش احتمال بروز عفونت ادراری مصرف کرد را مشخص نکرده است ولی محققان میگویند با در نظر گرفتن اینکه آب بهترین دوست کلیه و مثانه است بهترین روش اینست که در طول روز به قدری آب مصرف کنیم که ادرار ما بسیار کم رنگ شود.
نتایج این مطالعه در شماره اکتبر 2018 مجله JAMA Internal Medicine منتشر شده است.
با این غذاها حافظه خود را تقویت کنید
دکتر مهرداد منصوری
محققین بسیاری عقیده دارند که نوع غذایی که مصرف میکنیم نقش مهمی در سلامت مغز ما و بهبود کارکرد و کارآیی آن دارد. در سال های اخیر مطالعات بسیاری نشان داده که تغذیه مدیترانه ای میتواند به افزایش توانایی قوای شناختی مغز و به هوشیاری و حافظه ما کمک کند.
آکادمی تغذیه the Academy of Nutrition and Dietetics در همین ارتباط به شما توصیه میکند
- از سبزیحات بخصوص از کلم بروکلی و کاهو و دیگر برگ های سبز بیشتر استفاده کنید
- از میوه هایی مانند توت و تمشک و گیلاس و آلبالو که حاوی مقادیر فراوانی از آنتوسیانین ها anthocyanins و دیگر فلاوونوئید ها flavonoids هستند بیشتر استفاده کنید
- ماهی های چرب را که حاوی امگا سه زیاد هستند در رژیم غذایی خود بگنجانید
- گردو زیاد بخورید. گردو هم برای قلب و هم برای تقویت کارکرد مغز بسیار مفید است
چگونه هوای درون خانه خود را پاکیزه تر حفظ کنیم
دکتر مهرداد منصوری
بسیاری از محققان عقیده دارند برخلاف عقیده رایج، در بسیاری اوقات هوای درون خانه میتواند آلوده تر از هوای بیرون بوده و حاوی موادی باشد که برای سلامتی زیان آورند. موادی مانند دود سیگار، دود دیگر مواد سوختنی مانند چوب یا ذغال های شومینه یا بخاری، مواد فراری که از دیگر لوازم خانه مانند مبلمان یا کابینت یا لوازم الکتریکی متساعد میشوند، سرب، کپک و قارچ ها، مواد حشره کش و بسیاری دیگر از آلوده کننده های هوا
محققان توصیه میکنند برای اینکه هوای درون خانه خود را در حد امکان از آلودگی ها محافظت کنیم توصیه های زیر را عملی کنیم.
- هوای درون بسیاری از خانه ها به گاز رادیواکتیو رادون آلوده است. وجود این گاز را در هوای خانه خود به کمک متخصصان جستجو کنید.
- از منابع مولد دود درون خانه خود استفاده نکنید. منابعی مانند شومینه یا بخاری هایی که میتوانند گازهای حاصل از احتراق را درون هوای اطاق منتشر کنند.
- رطوبت درون خانه خود را متعادل نگه دارید تا از رشد کپک و قارچ جلوگیری شود
- از حسگر های منواکسید کربن درون خانه خود استفاده کنید
- درون اطاق ها را تا حد امکان تمیز نگه دارید
- منابع سرب را شناسایی کرده و آنها را از خانه خود بیرون بیندازید. بطور مثال بعضی از رنگ ها حاوی سرب هستند
- مطمئن شوید هوای درون خانه شما به اندازه کافی تهویه میشود و راکد نباشد
- کانال های هوای کولر را تمیز نگه دارید
- اگر میتوانید از دستگاه های تصفیه هوا استفاده کنید
رژیم غذایی برای کاهش ریسک ابتلا به ام اس
دکتر مهرداد منصوری
محققان میگویند مصرف مواد غذایی حاوی سبزیجات، دانه های روغنی، تخم مرغ و مرغ احتمال ابتلا به بیماری ام است را کاهش میدهد.
بیماری ام اس نوعی اختلال در سیستم ایمنی بدن است که در آن سلول های دفاعی بدن به اشتباه به لایه چربی اطراف اعصاب حمله کرده آن را از بین میبرند و نتیجه آن اختلال در ارتباطات پیام های عصبی است. بدنبال این تغییرات مشکلاتی مانند اختلالات بینایی، کاهش تعادل، احتلالات تکلمی، بیحسی یا لرزش دست و پا بوجود میاید.
تحقیقات قبلی نشان داده که بعضی عوامل محیطی مانند کمبود ویتامین دی یا استفاده از سیگار میتواند احتمال بروز این بیماری را افزایش دهد.
حالا محققین استرالیایی با بررسی حدود ۷۰۰ فرد که ۲۵۲ نفر آنها به بیماری ام اس مبتلا بودند نشان دادند در آنهایی که در رژیم غذایی خود بیشتر از سبزیجات و دانه های روغنی مانند گردو و بادام و بادام زمینی و از تخم مرغ و ماکیان ها استفاده کرده اند احتمال بروز بیماری ام است کمتر میشود.
نتیجه این مطالعه در مجله Multiple Sclerosis Journal منتشر شده است.
قابل مداواترین سرطان ها کدامند
دکتر مهرداد منصوری
گرچه درمان سرطان هنوز شناخته شد نیست ولی بعضی از انواع سرطان ها اگر زود تشخیص داده شوند آسیب کمتری به بدن میرسانند. این ها عبارتند از ملانوما و لنفوم هوچکین و سرطان پستان و پروستات و بیضه و گردن رحم و تیروئید.
در همه سرطان ها سلول ها به دلیل جهش های ژنتیکی که در آنها به وقوع میپیوندد به سرعت و بدون کنترل و قاعده رشد و تکثیر پیدا میکنند و این موجب اثرات مخربی بر بافت های اطراف و حتی قسمت های دیگر بدن میشود. سرطان عامل عمده مرگ در بسیاری از مناطق دنیا است.
هر سرطان میتواند برحسب میزان پیشرفتش به مراحل مختلفی تقسیم بندی شود. تاثیر سرطان ها بر حیات بیمار را معمولا بر اساس زنده ماندن پنج ساله میسنجند به این معنی که پس از تشخیص سرطان احتمال زنده ماندن بیماری بعد از پنج سال به چه میزان است. در زیر احتمال زنده ماندن پنج ساله سرطان هایی که در بالا ذکر شد به اختصار توضیح داده میشود.
احتمال زنده ماندن پنج ساله برای مرحله یک سرطان سینه ۱۰۰-۹۹ درصد است. در این مرحله اندازه تومور کمتر از دو سانتیمتر است و تومور به مناطق دیگر بدن سرایت نکرده است.
احتمال زنده ماندن پنج ساله برای مرحله یک و دو سرطان پروستات ۹۹ درصد است. سرطان پروستات رشد کندی دارد و در صورتی که رشد نکند ممکن است اصلا نیازی به درمان نداشته باشد.
احتمال زنده ماندن پنج ساله برای موارد محدود سرطان بیضه ۹۹ درصد بوده و این احتمال برای مراحل یک و دو سرطان تیروئید ۱۰۰-۹۸ درصد است.
مرحله یک ملانوم یک نوعی سرطان پوست است بقای پنج ساله ۹۷-۹۲ درصد دارد و این احتمال برای سرطان گردن رحم ۹۳ درصد است. بیماران مبتلا به لنفوم هوچکین هم در مراحل یک و دو ۹۰ درصد احتمال بقای پنج ساله دارند.
چگونه احساسات میتواند بر رشد سرطان تاثیر بگذارد
دکتر مهرداد منصوری
تاثیر احساسات و خلقیات بر وضعیت پیشرفت سرطان در مطالعات قبلی مشاهده شده است. قبلا مشخص شده که استرس و اضطراب و افسردگی میتواند با تغییر در سیستم دفاع ایمنی بدن انسان موجب پیشرفت سریع سرطان شود ولی آیا احساسات مثبت میتوانند فعالیت سرطان را کند کنند.
محققان با بررسی تعدادی موش مبتلا به نوعی سرطان پوست به نام ملانوم و سرطان ریه توانستند نشان دهند تحریک قسمتی از مغز به نام ventral tegmental area که مسئول سیستم پاداش دهی مغز بوده و مستقیما با سیستم لیمبیک که احساسات را تحلیل میکند سیستم دفاع ایمنی موش به نحوی تحریک و فعال میشود که میتواند فعالیت سلول های سرطانی را مهار کنند.
محققین با کمال تعجب مشاهده نمودند بعد از ۱۴ روز تحریک احساسات موش حجم تومور حدود ۵۰ درصد کاهش پیدا کرد. آنها معتقدند این مطالعه نشان میدهد که به احتمال زیاد در انسان ها هم احساسات مثبت میتواند در افزایش قدرت دفاعی بدن و مهار سرطان تاثیر داشته باشد.
نتایج این مطالعه در مجله Nature Communications منتشر شده است.
چهارده راه برای کاهش وزن بدون رژیم و ورزش
دکتر مهرداد منصوری
از مهمترین راه های داشتن یک بدن سالم حفظ وزن است. باید از افزایش وزن جلوگیری کرده و بدن را در یک محدوده نرمال نگه داشت. مهمترین راه های رسیدن به این هدف داشتن یک تغذیه سالم و انجام فعالیت های بدنی به اندازه کافی است ولی آیا راه های دیگری هم وجود دارند؟ بله. راه های زیر را امتحان کنید
- مهارت های آشپزی خود را بهتر کنید. از این راه شما خواهید توانست غذاهای سالم تری بخورید و این به حفظ وزن شما کمک میکند
- پروتئین بیشتری بخورید. مصرف پروتئین حس سیری را بیشتر میکند و مصرف کالری شما را کاهش میدهد
- فیبر بیشتری بخورید. فیبرها در میوه و سبزی ها هستند. این ها موجب افزایش حس سیری و به تاخیر انداختن روند هضم غذا میشوند
- پروبیوتیک بیشتری بخورید. اینها باکتری های مفیدی هستند که در پروسه گوارش تاثیر زیادی دارند. پروبیوتیک ها در ماست و ترشی و کیمچی و کفیر و میسو وجود دارند
- بیشتر بخوابید. خواب کمتر از شش ساعت میتواند موجب افزایش وزن شود
- استرس را کم کنید. استرس موجب پرخوری و افزایش وزن میشود. با ورزش و کاهش مصرف قهوه و یوگا و تفریحات سالم میتواند استرس را کم کرد
- ویتامین دی بیشتری مصرف کنید
- غذا را آهسته و در وعده های کوچک و متعدد بخورید. این موجب میشود احساس سیری در شما بیشتر شود
- بشقاب غذایتان را کمتر پر کنید
- مواد قندی کمتر مصرف کنید
- میان وعده های سالم بخورید. بهترین آنها ماست و میوه و بادام و گردو هستند
- غذا را بیشتر بجوید
- با آگاهی غذا بخورید. این را Mindful eating میگویند یعنی موقع غذا خوردن به آن توجه کنید و از چیزهای دیگری که حواستان را پرت میکند مانند نگاه کردن به تلویزیون یا خواندن یک مطلب اجتناب کنید
- با خانواده غذا بخورید. غذا خوردن در خانه موجب کاهش مصرف چربی و قند میشود و کسانی که غذای خانگی میخورند وزن متعادل تری دارند
راه های طبیعی پیشگیری از سرطان پروستات چیست
دكتر مهرداد منصوری
یك راه خاص برای پیشگیری از سرطان پروستات وجود ندارد ولی تعدادی از راه حل های طبیعی هستند كه با كمك همه آنها میتوان احتمال بروز این بیماری را كم كرد.
بعد از سرطان پوست سرطان پروستات شایعترین بدخیمی ها در مردان است ولی خوشبختانه این سرطان در غالب موارد كشنده نیست. بطور مثال 99 درصد مردان پنج سال بعد از تشخیص سرطان پروستات هنوز زنده اند.
محققان میگویند مهمترین راه برای كاهش احتمال بروز این بیماری تغییر در نوع تغذیه و ورزش كردن است. مشخص شده كه مواد حاوی ایزوفلاوونول مانند سویا و توفو و نخود و لوبیا میتوانند به پیشگیری از این سرطان كمك كنند.
مواد حاوی امگا سه مانند ماهی و مواد حاوی لیكوپن مانند گوجه فرنگی و قهوه هم از دیگر موادی هستند كه میتواند تاثیر پیشگیرانه داشته باشد. ورزش و بالا بردن سطح فعالیت های بدنی هم از مهمترین راه های پیشگیری از این سرطان است.
چگونه نزاع های خانوادگی به روده شما آسیب میزند
دكتر مهرداد منصوری
یك تحقیق جدید نشان داده كه نزاع های خانوادگی بین زن و شوهر بخصوص اگر همراه با سابقه افسردگی در هر یك از زوجین باشد میتواند به سلامت روده آسیب وارد كند. جدار درونی روده ها از سلول های تخصصی پوشیده شده كه سدی مقاوم در برار ورود باكتری ها و سموم از مواد خورده شده به درون جریان خون است و اگر درست كار نكند این مواد به جریان خون راه پیدا میكنند.
به این وضعیت سندروم روده نشت دهنده یا leaky gut syndrome میگویند. این وضعیت میتواند منجر به تغییر جمعیت باكتریایی روده و بروز التهاب در آن و در نتیجه ایجاد بسیاری مشكلات مانند چاقی و سرطان و مشكلات روحی مانند اضطراب و افسردگی شود.
حالا محققان با بررسی 43 زوج با سن 61-24 سال شرایطی را برای آنها ایجاد كردن كه با صحبت بر سر مسائل مورد اختلاف یك بحث مشاجره آمیزداشته باشند. در همین حال با بررسی نمونه های خونی قبل و بعد از بحث پروتئین خاصی به نام LPS-binding protein كه نشان دهنده سندورم روده نشت دهنده است را ردیابی كردند.
مشخص شد كه نزاع و مشاجره نه تنها این پروتئین بلكه پروتئین دیگری به نام را C-reactive protein هم افزایش میدهد. این پروتئین نشان دهنده وجود التهاب در هر نقطه در بدن است. این تغییرات در آنهایی كه سابقه افسردگی داشتند بیشتر مشاهده شد.
محققان میگویند استرس های خانوادگی بدترین نوع استرس ها هستند چون همسری كه باید حامی شما باشد نه تنها این كار را نمیكند بلكه به منشا عدم تعادل و فشار روحی تبدیل میشود. نتایج این مطالعه در مجله Psychoneuroendocrinology منتشر شده است.
تاثیر زودتر شام خوردن بر كاهش ابتلا به سرطان
دكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه جدید به توسط محققین اسپانیایی نشان داده كه شام دیروقت میتواند احتمال ابتلا به سرطان را افزایش دهد. ارتباط بین نوع تغذیه و بروز سرطان در مطالعات متعددی ثابت شده است. بطور مثال میدانیم مصرف میوه و سبزیجات احتمال بروز سرطان را كم كرده و خوردن گوشت قرمز این احتمال را زیاد میكند.
حالا محققین با بررسی اطلاعات پزشكی بیش از ششصد مرد مبتلا به سرطان پروستات و 1200 زن مبتلا به سرطان سینه دریافته اند در آنهایی كه شام خود را قبل از ساعت 9 شب یا با فاصله بیش از دو ساعت از زمان به خواب رفتن صرف میكنند احتمال بروز سرطان های سینه و پروستات در آنها 20 درصد كمتر از آنهایی است كه بعد از 10 شب شام میخورند یا با فاصله كمی بعد از آن به خواب میروند.
نتایج این مطالعه در مجله International Journal of Cancer منتشر شده است.
تست ژنتیكی برای پیش بینی پنج بیماری شایع
دكتر مهرداد منصوری
محققان میگویند نوعی از آنالیز ژنتیكی میتواند میلیون ها انسان را كه در معرض پنج بیماری جدی و شایع هستند را از قبل متوجه ریسك بالای آنها برای ابتلا به بیماری ها كند. این بیماری ها شامل بیماری های كرونری قلب، فیبریلاسیون دهلیزی، دیابت نوع دو، بیماری های التهابی روده و سرطان سینه هستند.
محققان این نوع آنالیز را با بررسی كدهای ژنتیكی بیش از چهارصد هزار نفر در بانك ذخیره حیانی انگلستان UK Biobank بدست آورده اند. آنها میگویند افراد با دانستن اینكه بدن آنها مستعد به ابتلا به این بیماری ها است میتوانند اقدامات پیشگیرانه ای را انجام دهند تا ریسك بروز بیماری ها كم شود.
در این روش میلیون ها ژن در سلول های بدن فرد جستجو شده و ژن های مستعد كننده این بیماری ها كشف و مشخص میشوند. استعداد افراد به ابتلا به این بیماری ها را میتوان از همان ابتدای تولد فهمید و روش زندگی آنها را طوری تغییر داد كه ریسك بروز بیماری ها كم شود. نتایج این تحقیق در شماره ماه اوت 2018 مجله Nature Genetics منتشر شده است.
پیشگیری سه جانبه از سرطان
دكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه جدید تاكید میكند كه تغییر رژیم غذایی و ورزش و دوری از الكل مهمترین ابزارهای شما در پیشگیری از سرطان هستند. به یاد داشته باشید هیچ زمانی برای پیشگیری از سرطان دیر نیست و شما در هر سنی میتواند تغییرات لازم را در زندگی خود ایجاد كنید.
محققان با بررسی اطلاعات پزشكی بیش از 41 هزار نفر در فرانسه با سن بیش از 40 سال متوجه شده اند رفتارهای مختلف ما مختلف تاثیر یكدیگر در كاهش احتمال بروز سرطان را تقویت میكنند. مثلا مصرف آنتی اكسیدان های موجود در میوه میتواند تاثیر سرطان زایی گوشت قرمز را كم كند و یا ورزش میتواند با كاهش فشار خون تاثیر مضر نمك را كم كند.
این نشان میدهد كه باید روش زندگی یا lifestyle را هماهنگ با هم تغییر داد تا در كاهش سرطان تاثیر معنی داری داشته باشد و مهمترین آنها تغییر در رژیم غذایی و ورزش و مصرف الكل است.
نتایج مطالعه در شماره جولای 2018 مجله Cancer Research منتشر شده است.
مصرف متوسط كربوهیدرات برای داشتن عمر طولانی خوب است
دكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه جدید بسیاری از تفكرات محافظه كارانه در مورد رژیم های غذایی كم كربوهیدرات را به دور انداخته است. این مطالعه میگوید هم رژیم های غذایی با كربوهیدرات زیاد و هم كربوهیدرات كم میتوانند احتمال مرگ و میر را زیاد كنند. مطالعه میگوید برای داشتن عمر طولانی تر باید مصرف كربوهیدرات ها متوسط باشد. اگر هم كربوهیدرات كم مصرف میكنید بهتر است از چربی و پروتئین های گیاهی استفاده كنید.
براساس مطالعات انجام شده در دهه های اخیر نظر پزشكان در مورد مصرف كربوهیدارت ها بد شده است. آنها میگویند مصرف كمتر كربوهیدرات ها میتواند وزن را كم كرده و حتی اثراتی مانند بهبود تاثیر داروهای ضد سرطان و كم كردن میران تشنج ها را در پی داشته باشد.
حالا یك مطالعه جدید كه بر روی بیش از 15 هزار نفر و به مدت 25 سال انجام شده نشان داده كه اگر میزان انرژی دریافتی روزانه از كربوهیدراتها كمتز از 40 درصد انرژی كل یا بیش از 70 درصد آن باشد در هر دو صورت میزان مرگ و میر بالاتر میرود.
مطالعه نشان داده كه میزان مناسب بین 50 تا 55 درصد است. یعنی بهتر است نیمی از انرژی دریافتی ما در طول روز از غذاهای كربوهیدراتی باشد و بقیه از پروتئین و چربی تامین گردد.
در یك مطالعه بزرگتر بر روی بیش از 400 هزار نفر مشخص شد در آنها كه غذاهای كم كربوهیدرات مصرف میكنند منبع دریافت چربی و پروتئین مهم است و اگر این دو ماده از منابع گیاهی تامین شود طول عمر بیشتر میشود. نتایج این مطالعه در مجله The Lancet Public Health منتشر شده است.
فقط یازده ثانیه وقت دارید به دكترتان بگوئید چه مشكلی دارید
دكتر مهرداد منصوری
یازده ثانیه. این زمانی است كه شما در اختیار دارید تا قبل از اینكه دكترتان حرف شما را قطع كند به او بگوئید مشكل اصلی كه موجب مراجعه شما به او شده چیست. اگر بیش از این زمان طولش بدهید معمولا پزشك صحبتتان را قطع میكند. این نتیجه یك مطالعه جدید است.
محققان میگونید این البته نگران كننده است. از پزشكان انتظار میرود بیش از این به صحبت های بیمار توجه كنند ولی واقعیت با چیزی كه ما دلمان میخواهد تفاوت دارد. بیماران بهتر است سخن خود را با این جمله آغاز كنند كه مشكل اصلی شان چیست و چه موضوعی موجب شده آنها به پزشك مراجعه كنند. این برای دكتر بسیار مهم است.
نكته دیگری كه تحقیق فوق الذكر نشان داده اینست كه پزشكان تنها در یك سوم موارد میتوانند بفهمند علت اصلی مراجعه بیمار به آنها چه چیزی بوده است. محققان میگونید صحبت های بین پزشك و بیمار مهمترین قسمت در شكل دادن ارتباط بین او دو است كه نقش اساسی در روند تشخیص و درمان بیماری را ایفا میكند و مسئول برقراری درست این ارتبط هم پزشك و هم بیمار هستند.
آنها میگویندعلت های متفاوتی موجب میشود پزشك حرف بیمار را قطع كند مثل كم بودن وقت ویزیت و یا خستگی پزشك و یا كم بودن مهارت پزشك در ایجاد ارتباط با بیمار. یكی از استراتژی های خوب این است كه پزشك در ابتدا از بیمار خود بپرسد مهمترین مشكلی كه موجب مراجعه به او شده چیست.
نتایج این تحقیق در مجله Journal of General Internal Medicine منتشر شده است.
در افراد مسن كمی شكر قدرت تفكر را بیشتر میكند
دكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه جدید كه به توسط محققان دانشگاه وارویك انجام شده نشان داده است كه مصرف مقدار كمی شكر در روز میتواند حافظه و توانایی كاركرد مغز افراد مسن را بهتر كند. در این مطالعه محققان به تعدادی از افراد مورد مطالعه در سنین مختلف شربتی حاوی گلوكز و به تعدادی دیگر شربتی حاوی مواد شیرین كننده مصنوعی دادند و پس از آن كاركرد مغز و توانایی حافظه آنان را مورد بررسی قرار دادند.
بررسی نشان داد كه تنها در گروه افراد مسن گلوكز توانست توانایی حافظه و كاركرد مغز را بهتر كند. همچنین در افراد مسن، مصرف گلوكر آمادگی و توانایی افراد برای شروع و انجام تست ها را افزایش داد.
بنابر این مطالعه محققان میگویند وقتی افراد مسن نیاز دارند تا برای مدت كوتاهی توانایی كاركرد مغزی خود را افزایش دهند میتوانند قبل از انجام آن یك شربت شیرین میل كنند. نتایج این مطالعه در مجله Psychology and Aging منتشر شده است.
تشخیص مراحل اولیه سرطان پوست با یك آزمایش خون
دكتر مهرداد منصوری
ملانوم شایعترین نوع سرطان پوست بوده و تشخیص آن معمولا از راه مشاهده به توسط پزشك و تائید تشخیص با انجام نمونه برداری از آن و بررسی میكروسكوپی بافت است. حالا محققین استرالیایی به نوعی آزمایش خون دست یافته اند كه با كمك آن میتوان ملانوم را در مراحل بسیار ابتدایی تشخیص داد و به این ترتیب نه تنها نیازی به انجام نمونه برداری های پر هزینه نیست بلكه با تشخیص سریعتر بیماری میتواند درصد موفقیت درمان آن را هم افزایش داد.
ملانوم در كشورهای آفتاب خیزی مانند استرالیا زیاد است. در واقع این سومین سرطان شایع در استرالیا است و درمان سریع این سرطان بسیار مهم است چون احتمال موفقیت درمان را بالا میبرد. آزمایش خون ذكر شده در واقع ده نوع آنتی بادی را در خون پیگیری میكند و در صورت مثبت بودن آن میتوان ملانوم را در 79 درصد از مبتلایان در مراحل ابتدایی آن تشخیص داد.
این آزمایش در 84 درصد مواد تشخیص درست را نشان میدهد یعنی در 84 درصد مواردی كه پاسخ این آزمایش مثبت است میتوان با اطمینان ابراز كرد بیمار مبتلا به ملانوم است. نتایج مطالعه بر روی این روش جدید در مجله Oncotarget منتشر شده است.
اولین دارو برای درمان آبله كشف شد
دكتر مهرداد منصوری
تكوویریمات tecovirimat یا TPOXX اولین دارویی است كه برای درمان آبله اخیرا تائیدیه اداره دارو و غذای ایالات متحده را گرفته است. ویروس آبله به شدت مسری و البته كشنده است و بنابه تائید سازمان بهداشت جهانی در سال 1980 از جهان ریشه كن شده و از آن زمان تاكنون موردی از آن مشاهده نشده است. پس مورد استفاده این دارو چیست.
ویروس آبله همچنان در بعضی آزمایشگاه ها در سطح جهان نگهداری میشود و بیم آنكه در دسترس افراد خطرناك قرار گرفته و از آن استفاده شود وجود دارد.
به همبن خاطر كنگره امریكا برای كاهش خطر بیوتروریسم كه ممكن است از این ویروس یا پاتوژن های مشابه آن برای مقاصد خطرناك استفاده كنند تمهیداتی را اندیشیده تا برای مقابله با آن آمادگی لازم بوجود آید. حالا توانایی درمان آبله حتی در صورت استفاده از آن به توسط افراد خطرناك وجود دارد.
علائم آبله دو هفته بعد از در معرض قرار گرفتن بصورت تب و سردرد و كمردرد شروع شده و بعد تاول های مخصوص به آن در پوست ظاهر میشود. این بیماری میتواند منجر به التهاب مغز و كوری شود.
تاثیر ویتامین دی بر سرطان سینه
دكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه جدید نشان داده كه میزان بالای ویتامین دی در بدن ممكن است میزان بروز سرطان سینه در خانم ها را كم كند. این مطالعه بر روی بیش از پنج هزار زن با سن بالای 55 سال انجام شده و نشان داده در زنان با میزان ویتامین دی بالای 60 نانوگرم در میلی لیتر احتمال بروز سرطان سینه 80 درصد كمتر از زنانی است كه ویتامین دی آنها كمتر از 20 است.
همچنین مشخص شد كه در زنان با سطح ویتامین دی بین 20 و 60 هرچه میزان ویتامین بالاتر باشد احتمال بروز سرطان كمتر است. محققان میگویند میزان ویتامین دی كه با كاهش احتمال سرطان سینه مرتبط است بالاتر از چیزی است كه برای سلامت استخوان ها پیشنهاد میشود.
معمولا برای داشتن استخوان های سالم داشتن ویتامین دی بالاتر از 20 كافی است ولی همانطور كه گفته شد ارتباط ویتامین دی و كاهش سرطان سینه در غلظت های بالاتری از این ویتامین و در حدود 60 نانوگرم در میلی لیتر دیده شده است. نتایج این تحقیق در مجله PLoS One منتشر شده است.
افزایش قدرت باروری مردان با یك مشت آجیل
دكتر مهرداد منصوری
یك گروه از محققین اسپانیایی در مطالعه خود نشان داده اند كه اضافه كردن آجیل شامل گردو و بادام و فندق به رژیم غذایی روزانه میتواند تعداد اسپرم ها را افزایش داده و حركات آنها را هم بهتر كند. اسپرم ها حامل اطلاعات ژنتیكی تولید یك انسان هستند كه از طرف مرد تامین میشود و با اتصال به تخمك موجب تولید اولین سلولی میشود كه با تكثیر و تكامل آن فرآیند تولید مثل انسان و بسیاری از موجودات دیگر كامل میشود.
این مطالعه بر روی 119 مرد سالم و به مدت 14 هفته انجام شده است. افراد به دو گروه تقسیم شدند و یك گروه از آنها روزی 60 گرم بادام و گردو و فندق مصرف كردند. در مردان این گروه در مقایسه با گروه كنترل، تعداد اسپرم ها 16 درصد افزایش یافته و حركات آنها شش درصد بهتر شده بود. همچنین تكه تكه شدن fragmentation دی ان ای اسپرم ها در گروهی كه از گردو و فندق و بادام استفاده كرده بودند به نحو محسوسی كاهش پیدا كرده بود. تكه تكه شدن دی ان ای از عوامل ناباروی مردان است.
نتایج این مطالعه در كنفرانی سالانه انجمن اروپایی جنین شناسی و تولید مثل انسان European Society of Human Reproduction and Embryology یا ESHRE ارائه شده است.
پیشرفت در تولید واكسن ایدز
دكتر مهرداد منصوری
هر سال حدود دو میلیون نفر به بیماری ایدز دچار میشوند و از حدود سی سال قبل تاكنون دانشمندان تلاش های بسیاری برای یافتن واكسنی برعلیه این بیماری انجام داده اند ولی به علت توانایی بالای ویروس این بیماری در جهش و تغییر شكل خود این تلاش ها به ثمر ننشسته است. ولی اوضاع در حال تغییر است.
در سال های اخیر چهار واكسن به مرحله آزمایش های انسانی رسیده اند و یكی از آنها به نام RV144 كارایی سی درصدی خود را در آزمایشی كه بر روی 15 هزار تایلندی انجام شده به اثبات رسانده است. با این حال این درجه از موفقیت برای ساخت یك واكسن موثر كافی نیست.
حالا نوعی دیگر از واكسن بر روی 400 نفر آزمایش شده و كارایی حدود 70 درصد را در میمون های رزوس از خود نشان داده است. قرار است این واكسن بر روی 2600 نفر در جنوب افریقا آزمایش شود. محققان بسیار امیدوارند تا نتایج این مطالعات وسیع انسانی بتواند سرانجام به تولید واكسنی موثر ختم شود. این مطالعه در مجله The Lancet منتشر شده است.
آیا چربی لبنیات برای قلب خوب است
دكتر مهرداد منصوری
عقیده رایج در جامعه پزشكی این است كه بهتر است لبنیات را بصورت پرچرب یا با چربی كامل مصرف نكنیم چون چربی اشباع شده موجود در آن برای سلامتی خوب نیست ولی یك مطالعه جدید این عقیده را به چالش كشیده است. این مطالعه نشان داده كه لبنیات پرچرب نه تنها برای قلب مضر نیست بلكه بعضی چربی های موجود در تعدادی از مواد لبنی میتواند در مقابل بیماری های قلبی و سكته مغزی اثر محافظتی داشته باشد.
در این مطالعه دكتر مظفریان و همكارانش از دانشگاه تافت بوستون با مطالعه بیش از 2900 فرد با سن بالای 65 سال و به مدت 13 سال نشان داده اند كه سه اسید چرب موجود در فراورده ها لبنی ارتباطی با افزایش احتمال فوت در این افراد نداشته اند و میزان بالای اسید چرب هپتادكانوئیك heptadecanoic fatty acid در خون افرادی كه از لبنیات پرچرب استفاده كرده اند احتمال فوت به علت بیماری های قلبی را كم میكند و در این افراد احمال فوت به علت سكته مغزی 42 درصد كم میشود.
نتایج این مطالعه در مجله American Journal of Clinical Nutrition منتشر شده است.
احتمال بیشتر سرطان در خدمه پرواز
دكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه جدید نشان داده كه در خدمه پروازی احتمال سرطان های سینه و پوست بیشتر است. محققان دانشگاه هاروارد میگویند در خانم های كادر پرواز احتمال سرطان سینه 51 درصد بیشتر و احتمال سرطان پوست 4-2 برابر است. این مطالعه بر روی بیش از 5300 خدمه پروازی انجام شده است.
علت این پدیده به درستی مشخص نیست ولی محققین حدس میزنند ممكن است به علت بالاتر بودن اشعه یونیزان كیهانی باشد كه در ارتفاعات بالای جو بیشتر است. انستیتوی ملی سلامت و ایمنی شغلی در ایالات متحده NIOSH میگوید بیشترین میزان اشعه دریافتی از محیط به توسط بدن در كادر پرواز دیده میشود. مشخص شده كه هرچه مدت خدمت كادر پروازی بیشتر بوده احتمال بروز سرطان هم در آنها افزایش بیشتری پیدا كرده است.
علت دیگری كه در مظان اتهام است اختلال در ریتم خواب و بیداری در خدمه پروازی است كه میتوان كاركرد ساعت درونی بدن را به هم بزند. عده ای دیگر اعتقاد دارند تعداد كمتری از خانم های كادر پرواز دارای فرزند هستند و این ممكن است عامل بیشتر بودن سرطان سینه در آنها باشد.
نتایج این مطالعه در شماره ژوئن 2018 مجله Environmental Health منتشر شده است.
تاثیر ورزش هوازی بر اسكیزوفرنی
دكتر مهرداد منصوری
ورزش برای شما خوب است. این البته حرف جدیدی نیست ولی در سال های اخیر مطالعات فراوانی نشان داده كه ورزش میتواند بر اختلالات روحی و خلقی و خیلی از مشكلاتی كه فكرش را هم نمیكنیم اثر مثبت داشته باشد. حالا یك مطالعه جدید نشان داده كه ورزش های هوازی میتوانند اثر مثبتی در كاهش علائم منفی بیماری اسكیزوفرنی داشته باشند.
در سال های اخیر دانش ما در باره پیچیدگی های اسكیزوفرنی رشد بسیاری كرده است. حالا محققان تایوانی در مطالعه ای بر روی 62 فرد مبتلا به شیزوفرنی نشان داده اند كه روزی 30 دقیقه ورزش هوازی پنج بار در هفته و به مدت سه ماه میتواند علائم منفی این بیماری را كاهش دهد.
محققان حدس میزنند ورزش هوازی میتواند با افزایش میزان پروتئینی در مغز كه brain-derived neurotrophic factor یا BDNF نامیده میشود اعمال اثر كند. در بیماران مبتلا به شیزوفرنی میزان این پروتئین در مغز كاهش میابد. احتمال دیگر تاثیر ورزش هوازی در افزایش میزان گلوتامات glutamate در مغز است كه آن هم میتواند علائم بیماری را كاهش دهد.
نتایج این تحقیق در مجله Frontiers in Psychiatry منتشر شده است.
ارتباط ویتامین دی و سرطان روده
دكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه جدید گسترده نشان داده كه پایین بودن میزان ویتامین دی بدن احتمال بروز سرطان های روده بزرگ را افزایش میدهد. بدن انسان ویتامن دی را در پوست خود و براثر تابش نور آفتاب میسازد یا آن را از غذا بخصوص ماهی ها دریافت میكند.
مدتها فكر میشد تاثیر این ویتامین تنها تقویت استخوان ها است ولی در سال های اخیر مشخص شده كه ویتامین دی در بسیاری از اعمال حیاتی بدن نقش مهمی دارد. مثلا مشخص شده كه كمبود این ویتامین میتواند احتمال بروز بیماری پاركینسون و بیماری های قلبی عروقی و چاقی را افزایش دهد.
اكنون محققان دانشگاه هاروارد با بررسی 17 مطالعه قبلی كه در همین زمینه و بر روی بیش از پنج هزار فرد مبتلا به سرطان كولوركتال انجام شده مشخص كردند در افرادی كه سطح ویتامین دی آنها كمتر از میزان اعلام شده به توسط مسئولین بهداشتی است احتمال بروز سرطان روده بزرگ و مقعد 31 درصد افزایش پیدا میكند و در آنهائیكه ویتامین دی بالاتر از سطح لازم دارند احتمال این سرطان 22 درصد كاهش میابد.
نتایج این مطالعه در مجله Journal of the National Cancer Institute منتشر شده است.
كم كردن آسیب باطری با عسل
دكتر مهرداد منصوری
برای بچه های خردسال باطری های دكمه های كوچك كه در اسباب بازی ها یا بسیاری دیگر از وسایل الكترونیك وجود دارند چیزی شبیه آب نبات هستند. بچه ها به راحتی آب خوردن این باطری ها را می بلعند. ولی به جای آب نبات متاسفانه سوختگی شدید مری نصیب كودك میشود كه میتواند به مرگ وی منجر گردد.
در این شرایط، سریع عمل كردن بسیار مهم است و باید قبل از اینكه كودك برای خارج كردن باطری به بیمارستان فرستاده میشود برای او كاری كرد. در بررسی كه محققان بیمارستان كودكان فیلادلفیا انجام داده سوكرالفات و عسل به عنوان بهترین كمك كننده ها معرفی شده اند.
سوكرالفات دارویی است كه از آن در درمان زخم معده استفاده میشود. البته این دارو مسلما در دسترس همگان نیست ولی عسل در خیلی از خانه ها هست. محققان توصیه میكنند بعد از اینكه كودك باطری دكمه های را خورد در مسیر رساندن او به بیمارستان مرتبا به او عسل خورانده شود.
با این حال بهترین كار پیشگیری است و توصیه میشود همه اشیاء كوچك قایل بلع و بخصوص باطری های دكمه ای از دسترس كودكان دور نگهداری شود.
نتایج مطالعه ذكر شده در مجله The Laryngoscope منتشر شده است.
احتمال سرطان در خانم های با سینه های متراكم
دكتر مهرداد منصوری
محققین نروژی میگویند مطالعات آنها تائید میكند در خانم هایی كه سینه های سفت تر و متراكم تری دارند احتمال بروز سرطان سینه بیشتر است. این مطالعه بر روی بیش از یكصد هزار زن انجام شده است.
از دیرباز بررسی سینه خانم هایی كه متراكم تر از معمول هستند مشكل بوده است. در ماموگرافی های به عمل آمده از این خانم ها بافت های متراكم سینه سفیدتر از معمول دیده میشوند و این شبیه همان چیزی است كه در سرطان های سینه دیده میشود. در این شرایط اگر سرطانی در سینه وجود داشته باشد در ماموگرافی به خوبی دیده نمیشود.
البته تراكم سینه چیزی نیست كه فرد احساس كند. آن را تنها میشود در ماموگرافی دید. حدود نیمی از زنان بافت سینه متراكم دارند و با بالاتر رفتن سن این تراكم هم كمتر میشود. مطالعه نشان داد احتمال سرطان سینه در خانم های با سینه های متراكم 6.7 در هزار و در سینه های كمت متراكم 5.5 در هزار است.
در حالیكه تشخیص سرطان در سینه های متراكم هم مشكل تر است، در خانم های با سینه های متراكم اندازه تومور سینه در هنگام تشخیص هم بزرگتر میباشد. در این زنان برای بررسی دقیقتر بافت سینه معمولا از ام آر آی و سونوگرافی هم كمك گرفته میشود.
نتایج این مطالعه در شماره ماه ژوئن 2018 مجله Radiology منتشر شده است.
آیا هوای آلوده تاثیر ورزش را خنثی میكند
دكتر مهرداد منصوری
همه میدانند كه ورزش برای سلامتی و بخصوص سلامتی قلب خوب است ولی اگر تنها انتخاب شما راه رفتن یا دویدن در یك شهر دودآلود باشد چه. آیا این ورزش همچنان مفید است. محققان میگویند بله مفید است.
نتایج یك مطالعه جدید میگوید آلودگی هوا نباید بهانه ای برای ورزش نكردن باشد و ورزش كردن حتی در هوای آلوده هم مفید است. البته این مطالعه بیماران ریوی مثل مبتلایان به آسم را استثنا میداند ولی مطالعه در مورد غالب مردم سالم میگوید ورزش هایی مانند دوچرخه سواری و راه پیمایی میتواند موجب قلبی سالم تر شود.
گرچه خود آلودگی هوا از دلایل عمده بروز بیماری های قلبی و سكته مغزی است و موجب مرگ بیش از چهار میلیون تن در سال در جهان میشود ولی از طرف دیگر ورزش های مانند راه پیمایی و دوچرخه سواری بروز این بیماری ها را یازده درصد كم میكند.
حالا محققان دانشگاه كپنهاگ با مطالعه بر روی بیش از 50 هزار دانماركی با سن 64-50 سال نشان دادند كه ورزش هایی مانند راه پیمایی و دوچرخه سواری حتی در هوای آلوده شهری هم میتواند منافعش برای سیستم قلبی عروقی را – البته نه به اندازه ورزش در هوای سالم – حفظ كند.
نتایج این مطالعه در شماره جولای 2018 مجله Journal of the American Heart Association منتشر شده است.
ارتباط بین آلودگی هوا و دیابت چیست
دكتر مهرداد منصوری
میدانیم كه آلودگی هوا میتواند منجر به بیماری هایی مانند سرطان ریه و عفونت های تنفسی و سكته مغزی و حتی بیماری های قلبی شود. حالا یك مطالعه جدید ارتباطی قوی بین آلودگی هوا و بروز بیماری دیابت را نشان داده است.
مطالعات نشان داده كه بیش از 80 درصد افرادی كه در شهرها زندگی میكنند در معرض آلودگی هوا هستند. از طرف دیگر در هر سال بیش از 8 میلیون نفر به بیماری دیابت مبتلا شده و بیش از یك و نیم میلیون نفر جان خود را به علت این بیماری از دست میدهند.
مطالعه محققان دانشگاه واشنگتن نشان داده كه آلودگی هوا در هر سال منجر به بروز بیش از سه میلیون مورد ابتلا به بیماری دیابت میشود. آنها میگویند آلودگی هوا حتی به میزانی كه از طرف مسئولان بهداشتی بی خطر معرفی میشود میتواند احتمال ابتلا به دیابت را بیشتر كند. مكانیسم این ارتباط به طور دقیق شناخته شده نیست ولی محققان حدس میزنند به علت ورود مواد موجود در هوای آلوده از طریق ریه به جریان خون و شروع یك واكنش ایمنی باشد.
نتایج این مطالعه در مجله The Lancet Planetary Health منتشر شده است.
علائم گرمازدگی چیست
دكتر مهرداد منصوری
در گرمای تابستان ممكن است چند ساعت بودن در هوای آزاد موجب گرمازدگی شود پس باید علائم این مشكل را بدانیم تا در صورت مشاهده به سرعت با آن مقابله كنیم. درجه حرارت بدن انسان معمولا با كمك تعریق تنظیم و كنترل میشود ولی گاهی درجه حرارت محیط آنقدر بالا است كه تعریق نمیتواند كمكی كند یا خود تعریق زیاد موجب بروز علائمی دیگر میشود.
حرارت بالای بدن میتواند به مغز و دیگر ارگان های بدن آسیب های جدی وارد كند. بچه های با سن زیر 4 سال و افراد مسن بالاتر از 65 سال و آنهایی كه وزن زیادی دارند بیش از دیگران در معرض بالا رفتن دمای بدن و گرما زدگی هستند.
مهمترین علائم گرما زدگی عبارتند از
- درجه حرارت بدن بالاتر از 39.5 درجه
- پوست قرمز و گرم و خشك
- افزایش ضربان قلب و نبض
- سردرد
- تهوع
- گیجی و در نهایت كاهش سطح هوشیاری
درمان جدید دیابت با یك قرص كه كار جراحی معده را تقلید میكند
در سال های اخیر نوعی از اعمال جراحی كه به آنها جراحی های باریاتریك bariatric میگویند به كمك بیماران مبتلا به دیابت آمده است. در این اعمال جراحی با روش های مختلف توانایی جذب مواد غذایی در دستگاه گوارش را كاهش میدهند مثلا معده را كوچك میكنند یا مسیر مواد غذایی در دستگاه گوارش را با جراحی بای پس تغییر میدهند.
محققین میگویند جراحی بای پس معده با مكانیسمی جدای از كاهش وزن میتواند به بیماران مبتلا به دیابت نوع دو كمك كرده و قند خون آنها را كنترل كند. این مكانیسم هنوز شناخه شده نیست ولی میتواند مشكل حدود نیمی از بیماران دیابتی را حل كند.
حالا محققان بیمارستان Brigham and Women’s در یك مطالعه جدید نشان داده اند كه نوعی داروی خاص میتواند همین كار عمل جراحی را تقلید كند. این مطالعه كه البته فعلا در فاز حیوانی انجام شده بر روی نوعی قرص است كه بعد از خوردن به درون دستگاه گوارش رفته و میتواند سطح داخلی روده كوچك را برای مدتی بپوشاند و مسیر جذب مواد غذایی را مسدود كند.
این قرص بعد از مصرف توانسته است تا سه ساعت جذب مواد غذایی را از روده كاهش داده و بدین ترتیب افزایش قند خون بعد از خوردن غذا را تا حدود پنجاه درصد كم كند. این كار تقریبا شبیه چیزی است كه عمل جراحی بای پس انجام میدهد ولی بدون نیاز به جراحی و تنها با مصرف قرص.
ماده اصلی این قرص سوكرالفات sucralfate نام دارد كه در حال حاضر از آن در درمان زخم های گوارشی استفاده میشود. نتایج مطالعه بر روی این روش درمانی در مجله Nature Materials منتشر شده است.
دستورالعمل های جدید غربالگری سرطان روده بزرگ
دكتر مهرداد منصوری
نتایج آخرین دستورالعمل غربالگری سرطان روده بزرگ به همه مردم پیشنهاد میكند از سن 45 سال به بعد مرتبا خود را برای وجود یا عدم وجود این سرطان بررسی كنند. این دستورالعمل نسب به قبل تغییراتی كرده تا بتواند خود را با آمار در حال افزایش سرطان روده بزرگ در سنین پائین تر وفق دهد.
برای سال های متمادی انجمن سرطان امریكا و بسیاری دیگر از متولیان سلامتی به مردم توصیه میگردند تا از سن 50 سال به بعد بصورت دوره ای بررسی هایی را برای احتمال وجود سرطان روده بزرگ در خود انجام دهند و البته در كسانی كه ریسك بیشتری برای این بیماری دارند مانند آنهایی كه در خانواده شان سابقه این بیماری را دارند سن شروع غربالگری پایینتر است.
در دهه های اخیر به علت تغییر در عادات مردم و در نتیجه افزایش شیوع چاقی و مصرف مواد غذایی مضر و كم شدن فعالیت های بدنی میزان بروز سرطان های روده بزرگ در بسیاری از جوامع صنعتی افزایش یافته و این بیماری حتی در سنین پائین تری كه قبلا دیده نمیشد كشف میشود.
به همین خاطر توصیه جدید این است كه بررسی ها از سنین پایینتر یعنی از 45 سالگی شروع شود. این روش های غربالگیری شامل بررسی خون مخفی در مدفوع بصورت سالانه و بررسی دی ان ای DNA های مدفوع هر سه سال یكبار و انجام كولونوسكوپی است.
این دستورالعمل جدید در شماره ماه می 2018 مجله CA: A Cancer Journal for Clinicians منتشر شده است.
تاثیر خمیر دندان در سرطان روده بزرگ
دكتر مهرداد منصوری
محققان میگویند یكی از موادی كه در خیلی از خمیر دندان ها وجود دارد بنام تریكلوزان triclosan میتواند موجب افزایش التهاب و سرطان در روده بزرگ شود. این یك ماده ضد باكتری و ضد قارچ است كه در خمیردندان ها و صابون ها و دهان شویه ها مورد استفاده قرار میگیرد. تریكلوزان از حدود نیم قرن پیش در این مواد بكار رفته و اخیرا از آن در جوراب و اسباب بازی و بسیاری از وسایل دیگر به منظور همین خاصیت ضد باكتری و ضد قارچ مورد استفاده قرار میگیرد.
محققان در نمونه ادرار 75 درصد از مردم توانسته اند تریكلوزان را پیدا كنند و این یعنی این ماده در بدن سه چهارم از مردم وجود دارد. تریكلوزان در شیر مادر هم وارد میشود. محققان میگویند این ماده میتواند بر روی سیستم هورمونی و سیستم ایمنی بدن ما اثرات مضر داشته باشد.
ولی در یك مطالعه جدید مشخص شده كه تریكلوزان میتواند موجب التهاب سلول های جدار روده بزرگ و افزایش احتمال بروز سرطان در آن ناحیه شود. محققان میگونید علت این پدیده تاثیر تریكلوزان بر جمعیت باكتری های مفید روده است. این ماده با از بین بردن یا تغییر در جمعیت باكتریایی روده میتواند موجب تاثیراتی شود كه نهایتا به بیماری ختم میشود.
موفقیت انسولین خوراكی در انسان
دكتر مهرداد منصوری
دهه ها است كه محققان در صدد یافتن راهی هستند تا بتوانند انسولین را از راه خوراكی به بدن بیماران دیابتی برسانند و حالا این آرزوی بزرگ یك قدم به واقعیت نزدیكتر شده است. شركت اورامد فاز 2b آزمایشات انسانی را بر روی انسولین خوراكی انجام داده تا بعد از انجام فاز نهایی آن را در چند سال آینده وارد بازار مصرف كند.
بزرگترین سدی كه مانع استفاده از انسولین خوراكی میشود اسید معده است كه موجب از بین بردن انسولین میشود كه در واقع نوعی پروتئین است. حالا اورامد نه تنها توانسته نوعی پوشش برای انسولین بسازد كه آن را با موفقیت از سد معده عبور میدهد بلكه توانسته است توانایی انسولین در عبور از سلول های جدار روده و ورود به جریان خون را هم افزایش دهد.
محققان میگویند مصرف خوراكی انسولین نه تنها استفاده از سوزن و تزریق را كنار میگذارد بلكه شرایطی را فراهم میكند تا انسولین بجای اینكه با تزریق مستقیما به درون جریان خون برود مانند حالت طبیعی اول به كبد وارد شود و این مزایای بسیاری برای بیمار دارد.
سال 2019 فاز نهایی آزمایش انسولین خوراكی انجام میشود و با در نظر گرفتن اینكه كمپانی های دیگری هم بشدت در حال رقابت برای تولید انسولین خوراكی هستند مسلما چند سال آینده خبرهای بسیار خوبی به دست افراد دیابتی خواهد رسید.
سریعتر راه بروید تا بیشتر عمر كنید
دكتر مهرداد منصوری
یك تحقیق جدید نشان داده است موقع راه رفتن هرچه سریعتر قدم بردارید عمر شما هم بیشتر میشود. از مدت ها قبل میدانستیم راه رفتن برای سلامتی خوب است و یكی از بهترین فعالیت های بدنی است كه موجب طول عمر میشود. راه رفتن حتی به اندازه دو ساعت در هفته هم میتواند احتمال فوت به هر علتی را كاهش دهد. راه رفتن زیاد حتی میتواند توانایی های عقلی و فكری ما را هم بیشتر كند.
با این حال همه مطالعات قبلی تاكید خود را بیشتر بر روی تاثیر راه رفتن بر سلامتی و یا حداكثر مدت زمان راه رفتن گذاشته اند و سرعت راه رفتن و تاثیر آن را بررسی نكرده اند. حالا محققین در مطالعه جدید خود كه بر روی بیش از 50 هزار نفر انجام داده اند.
محققان نشان دادند كه راه رفتن با سرعت معمولی میتواند احتمال فوت به هر علتی را 20 درصد كم كند ولی وقتی این راه رفتن سریع میشود احتمال فوت 24 درصد دیگر هم كاهش پیدا میكند. و مشخص شد در حالی كه راه رفتن معمولی احتمال بیماری های قلبی عروقی را 21 درصد كم میكند راه رفتن سریع آن را 24 درصد دیگر هم بیشتر كم میكند.
محققان میگویند وقتی مسیری كه باید راه برویم ثابت است یا مدت زمانی كه میتوانیم راه برویم را نمیتوانیم بیشتر كنیم میتوان با سریعتر كردن قدم هایمان استفاده بیشتری از تاثیر مثبت این فعالیت مفید بدنی ببریم. منظور از راه رفتن سریع سرعتی بین 7-5 كیلومتر در ساعت است ولی تا حدودی هم به وضعیت بدنی هر فرد بستگی دارد. میتوان گفت وقتی راه رفتن موجب كمی نفس نفس زدن و عرق كردن بشود یعنی سریع بوده است.
نتایج این تحقیق در مجله British Journal of Sports Medicine منتشر شده است.
روزی یك تخم مرغ و خداحافظی با سكته
دكتر مهرداد منصوری
خیلی از مردم فكر میكنند تخم مرغ به علت داشتن كلسترول زیاد برای سلامتی خوب نیست ولی یك مطالعه جدیدی نشان داده كه مصرف روزی یك تخم مرغ برای داشتن قلب و عروق سالم خیلی هم خوب است. این درست است كه زرده تخم مرغ كلسترول دارد ولی در كنار آن حاوی مواد مغذی بسیار زیاد دیگری مانند انواع پروتئین و ویتامین ها و فسفولیپید و كاروتنوئیدها است.
یك مطالعه كه نتایج آن در مجله BMJ سال 2013 منتشر شد نشان داده كه مصرف تخم مرغ ریسك بروز بیماری های قلبی و عروقی را افزایش نمیدهد. یك مطالعه دیگر در مجله American Journal of Clinical Nutrition كه در سال 2018 منتشر شد مشخص كرد كه مصرف 12 تخم مرغ در هفته ریسك بروز بیماری های قلبی عروقی را زیاد نمیكند.
حالا محققین دانشگاه پكن در تحقیقی جدید بر روی بیش از 400 هزار نفر كه نتیجه آن در مجله Heart منتشر شده نشان دادند كه مصرف متعادل تخم مرغ بد كه نیست هیچ، خوب هم هست. آنها نشان دادند كه در افرادی كه روزی یك تخم مرغ مصرف میكنند احتمال بروز سكته هموراژیك مغزی را 26 درصد و مرگ به علت مشكلات قلبی عروقی را 18 درصد و مرگ به هر علتی را 28 درصد كم میشود.
همچنین مصرف روزی یك تخم مرغ ریسك بروز بیماری های ایسكمیك قلب مانند آنژین صدری و سكته قلبی را 12 درصد كم میكند.
بااین اطلاعات بهتر است روزی یك تخم مرغ را فراموش نكنیم.
تاثیر گروه خونی بر احتمال فوت بعد از یك سانحه
دكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه جدید نشان داده افرادی كه شایعترین گروه خونی یعنی گروه “او” O را دارند بعد از یك سانحه شدید بیشتر در معرض خطر فوت هستند چون احتمال خونریزی شدید در آنها بیشتر است. حدود 45 درصد از مردم گروه خونی O دارند و این گروه خونی مفیدترین نوع برای انتقال خون است چون میتوان آن را به هر گروه خونی دیگری تزریق كرد.
محققان ژاپنی با بررسی سوابق پزشكی بیش از 900 قربانی سوانح شدید متوجه شدند میزان مرگ و میر در آنهایی كه گروه خونی O داشتند 28 درصد و برای دیگر گروه های خونی 11 درصد بود.
محققان میگویند این مطالعه رابطه علت و معلولی بین این دو را بررسی نكرده است ولی مطالعات قبلی نشان داده كه در افراد با گروه خونی O مواد منعقد كننده خون كمتر بوده و میزان خونریزی وسیع بعد از سوانح شدید بیشتر از گروه های دیگر خونی است. این افرایش خونریزی میتواند مهمترین علت مرگ بعد از آسیب های شدید باشد.
نتایج این مطالعه در شماره ماه می 2018 مجله Critical Care منتشر شده است.
یك قلب تنها یك قلب آسیب پذیر است
دكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه جدید نشان داده بیماران مبتلا به نارسایی قلبی كه ارتباطات اجتماعی كمی دارند بیشتر از افراد اجتماعی در بیمارستان بستری میشوند و مرگ زودرس در آنها بیشتر است. مطالعات قبلی نشان داده كسی كه از لحاظ اجتماعی ایزوله است بیشتر در معرض مشكلاتی مانند اضطراب و افسردگی قرار میگیرد.
اختلالات روحی ایجاد شده بر اثر احساس تنهایی نه تنها موجب بروز تنگ خلقی میشود بلكه كم شدن تكلم در افراد تنها بر كاركرد قوای تعقلی و حافظه آنها نیز تاثیر میگذارد. سیستم دفاع ایمنی افراد بدنبال افسردگی ناشی از تنهایی دچار اختلال شده و مشكلات ناشی از بسیاری بیماری ها شدیدتر میشوند.
حالا مطالعه جدید بر روی حدود 1700 بیمار مبتلا به نارسایی قلبی با سن تقریبی 73 سال انجام شده و نشان داده كه در بیماران قلبی احتمال فوت در آنهایی كه ارتباطات اجتماعی كمی دارند حدود چهار برابر و احتمال بستری شدن در بیمارستان دو برابر است و وجود این احساس در بیمار كه تنها است موجب افزایش مشكلات در مبتلایان به نارسایی قلبی میشود.
نتایج این مطالعه در شماره ماه می 2018 مجله Journal of the American Heart Association منتشر شده است.
تاثیر آلودگی هوا بر فشار خون كودكان
دكتر مهرداد منصوری
تنفس هوای آلوده برای هیچ كس خوب نیست علی الخصوص زنان باردار. یك مطالعه جدید نشان داده كه تنفس هوای آلوده در زنان باردار میتواند بر سلامت فرزند آنها تاثیر مضر داشته باشد.
این مطالعه كه بر روی 1300 مادر و كودك انجام شده نشان داده است كه بچه هایی كه در دوران جنینی در معرض مقادیر بالایی از ذرات ریز معلق در هوای آلوده PM2.5 قرار گرفته اند 60 درصد بیش از آنهایی كه مادرانشان هوای تمیز تنفس كرده بودند به فشارخون بالا مبتلا شدند.
احتراق مواد سوختی علت عمده تولید PM2.5 است كه میتوانند از طریق ریه به درون جریان خون راه پیدا كرده و در كل بدن منتشر شوند.
متاسفانه فشارخون بالا چه در كودكان و چه بزرگسالان علامت خاصی ندارد و در بیشتر اوقات تنها با معاینه پزشك قابل تشخیص است. مناسب بودن فشارخون در زمان كودكی كمك میكند تا سلامت سیستم قلب و عروق و مغز و كلیه حفظ شود.
نتایج این تحقیق در شماره ماه می 2018 مجله Hypertension منتشر شده است.
افزایش ریسك سنگ كلیه با مصرف آنتی بیوتیك
دكتر مهرداد منصوری
اگر شما یا كودكتان زیاد آنتی بیوتیك مصرف میكنید یك مطالعه جدید میگوید باید نگاه كنید ببینید سنگ كلیه دارید یا خیر. محققان میگویند پنج دسته از آنتی بیوتیك ها خطر تولید سنگ كلیه بخصوص در بچه ها را بیشتر میكنند.
اینها شامل سولفا ها (مثل كوتریموكسازول) و سفالوسپورین ها (مانند سفالكسین) و فلوروكینولون ها (مانند سیپروفلوكساسین) و نیتروفورانتوئین ها و پنی سیلین های وسیع الطیف است. محققان میگویند احتمال ایحاد سنگ كلیه در 6-3 ماه بعد از مصرف این داروها یك و نیم تا دو و نیم برابر افزایش پیدا میكند.
این البته به معنای عدم استفاده از آنتی بیوتیك نیست. این داروها هر روز جان بسیاری از انسان ها را نجات میدهند ولی مسلما از آنها باید با احتیاط استفاده كرد.
آمارها نشان میدهد كه در سه دهه اخیر میزان شیوع سنگ های كلیوی 70 درصد افزایش پیدا كرده است. دانشمندان علت دقیق آن را نمیدانند ولی حدس میزنند ممكن است با میكروبیوم یا محتوای میكروبی درون روده های انسان ها ارتباط داشته باشد و آنتی بیوتیك ها میتوانند با برهم زدن تعادل این میكروب های مفید احتمال بروز سنگ كلیه را افزایش دهند.
تاثیر یوگا بر بی اختیاری ادرار
دكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه جدید نشان داده كه یوگا میتواند به خانم های میانسال و مسن كمك كند تا بر مشكل بی اختیاری ادراری خود غلبه كنند. این مطالعه در خانم های با سن 85-55 سال انجام شده كه به مدت سه ماه و هفته ای دو بار در كلاس های یوگا شركت كردند. در انتهای مطالعه یوگا توانست بیش از 75 درصد بی اختیاری ادرار را كم كند.
حركات یوگا كه به این افراد آموزش داده شد تاكید زیادی بر عضلات كف لگن داشتند. محققان میگویند این حركات میتوانند به تقویت عضلات كف لگن كمك كند. از طرف دیگر حركات یوگا با كمك به تنفس عمیق و ریلاكس كردن افراد میتواند به كاهش اضطراب و استرس كمك كند و این عامل هم میزان بروز بی اختیاری ادرار به علت افزایش فعالیت مثانه را كم میكند.
محققان میگویند بجر یوگا دیگر فعالیت بدنی دیگر هم میتواند تا حدود زیاید به كنترل بی اختیاری ادرار در خانم ها كمك كند. این روش ها به زنان كمك میكند تا با استفاده كمتر از داروها بتوانند این جنبه آزار دهنده از فعالیت مثانه كه میتواند تا حدود زیادی بر فعالیت های اجتماعی سایه میاندازد را تحت كنترل درآورند.
انتخاب بیمار در سرطان پروستات
دكتر مهرداد منصوری
یكی از مهمترین مراكز تصمیم گیری پزشكی در ایالات متحده در تازه ترین اقدام خود میگوید مردان بیشتری میتوانند از تست PSA برای بررسی احتمال سرطان پروستات در خود استفاده كنند. كارگروه سرویس پیشگیری ایالات متحده یا USPSTF میگوید مردان با سن 69-55 سال میتوانند بعد از مشورت با پزشك خود تصمیم بگیرند از آزمایش PSA استفاده كنند. ولی در سنین بالای 70 سال نیازی به انجام این تست نیست.
آزمایش PSA در واقع به دنبال پروتئینی میگردد كه به توسط غده پروستات تولید میشود. وقتی این غده سرطانی میشود مقادیر بیشتری از این پروتئین تولید میشود. پس آزمایش PSA میتواند شروع سرطان پروستات را نشان دهد.
كارگروه ذكر شده تا به حال میگفت نیازی به انجام آزمایش PSA نیست چون سرطان پروستات رشد بسیار كندی دارد و تعداد بسیار كمی از مردان مبتلا به این بیماری فوت میكنند و از طرف دیگر درمان سرطان پروستات موجب بروز مشكلاتی مانند بی¬اختیاری ادرار و مشكلات جنسی میشود.
حالا بررسی ها نشان داده كه مردان زیادی تمایل دارند اگر سرطانی در بدنشان دارند از آن اطلاع داشته باشند و حتی اگر نیازی به درمان آن نیست حداقل آن را بصورت فعال تحت نظر داشته باشند تا به فرم تهاجمی تبدیل نشود. امروزه پزشكان حدود 40 درصد موارد سرطان پروستات را فقط تحت¬نظر میگیرند و آن را درمان نمیكنند.
بررسی های قبلی نشان داده كه از هر هزار مردی كه آزمایش PSA را انجام میدهد 240 نفر نتیجه آزمایش مثبت میشود ولی تنها در 100 نفر آنها سرطان واقعا وجود دارد و 80 نفر آنها تحت درمان جراحی یا رادیوتراپی قرار میگیرند كه 50 نفر آنها دچار مشكلات جنسی و 15 نفر دچار بی¬اختیاری اداری میشوند.
مشخص شده است كه 40 درصد مردانی كه سرطان پروستات دارند به عللی غیر از این بیماری فوت میكنند.
حتی ضربات خفیف به سر میتواند منجر به زوال عقل شوددكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه جدید نشان داده كه ضربات وارده به جمجمه حتی اگر خفیف باشد میتواند در سنین بالاتر احتمال بروز دمانس یا زوال عقل را دو برابر كند. این نتیجه با مطالعه بیش از 360 هزار فرد نظامی بدست آمده است.
مطالعه بر روی 179 هزار نفر نظامی كه ضربه وارده به سر داشته اند و تعدادی دیگر كه ضربه ای به سر نداشته اند انجام شده است. افراد در شروع مطالعه حدود 50 سال داشته اند و 9 درصد آنها زن بوده اند. در پایان مطالعه كه حدود چهار سال طول كشیده میزان بروز دمانس یا زوال عقل در افراد بدون ضربه سر سه درصد و در افرادی كه ضربه به سر داشته اند شش درصد اندازه گیری شد.
با این حال اینطور نیست كه هر كسی كه ضربه به سر داشته دچار زوال عقل میشود. حتی با وجود ضربات شدید به سر میتوان با رعایت اصولی مانند انجام فعالیت های مداوم بدنی و تغذیه مناسب و شركت در فعالیت های اجتماعی احتمال بروز زوال عقل را كاهش داد.
محققان میگویند هر ضربه های به سر كه موجب كاهش موقت سطح هوشیاری، گیجی، اختلال حافظه، سردرد یا چیزهایی شبیه به اینها شود مهم بوده و بعد از اتفاق باید آنها به پزشك مراجعه كرد.
نتایج این مطالعه در شماره ماه می 2018 مجله JAMA Neurology منتشر شده است.
چه موقع كمردرد نیاز به مراجعه به دكتر دارد
دكتر مهرداد منصوری
كمتر كسی است كه در طول عمر خود به كمردرد دچار نشود و برای بعضی افراد كمردرد مشكل هر روزشان است. ولی آیا برای هر كمردردی باید به پزشك مراجعه كنیم.
آكادمی پزشكان خانواده امریكا میگوید غالب كمردردها را میتوان با رعایت اصولی در درست نشستن و ایستادن و بلند كردن اجسام و با انجام نرمش های طبی برطرف كرد ولی برای بعضی كمردردها حتما باید به پزشك مراجعه كرد.
اگر علائم زیر در شما وجود داشت كمردردتان باید به توسط پزشك بررسی شود
- اگر درد كمر به ساق شما تیر میكشد
- اگر باسن یا ران یا ساق شما احساس بیحسی یا گزگز دارد
- اگر احساس تب یا لرز، تهوع یا استفراغ، درد معده یا احساس ضف همراه با كمردرد دارید
- اگر شدت كمردرد در حدی است كه در رفتن به توالت مشكل دارید
- اگر كمردرد بعد از یك ضربه ایجاد شده است
- اگر شدت كمردرد آنقدر زیاد است كه نمیتوانید حركت كنید
- اگر شدت كمردرد بعد از گذشت دو هفته خوب نشده و یا بدتر شده است
درمان سرطان در یازده روز
دكتر مهرداد منصوری
محققان انستیتوی تحقیقات سرطان در انگلستان میگویند یك درمان جدید برای سرطان سینه میتواند این تومور را در عرض 11 روز كاملا ریشه كن كند.
بعد از سرطان پوست، سرطان سینه شایعترین سرطان زنان است و از هر هشت زن یكی در طول زندگی خود به این سرطان مبتلا میشود. برطبق گزارش انجمن سرطان امریكا یك پنجم سرطان های پستان از نوعی هستند كه به آن human epidermal growth factor receptor 2-positive یا HER2-positive میگویند. این تومورهای سریعتر پیشرفت میكنند و بعد از درمان احتمال عود آنها بیشتر است. درمان این سرطان در حال حاضر عمل جراحی و شیمی درمانی و هورمون درمانی است.
در سال های اخیر داروهایی مانند trastuzumab و lapatinib ارائه شده كه گیرنده های HER2 را مسدود میكنند و از آنها هم در درمان سرطان های سینه استفاده میشود. حالا محققین در یك مطالعه جدید برای درمان 257 زن كه تومورهای مهاجم سینه از نوع HER2-positive داشته اند از هر دو داروی ذكر شده با هم استفاده كرده و نشان دادند كه بعد از 11 روز درمان دارویی در 17 درصد آنها اندازه تومور به زیر پنج میلیمتر كاهش پیدا كرده و در 11 درصد از آنها تومور بطور كلی ریشه كن شود. این نتایج بدون استفاده از شیمی درمانی بدست امده است.
جالب اینست كه بسیاری از زنانی كه به این درمان دو دارویی پاسخ مناسب دادند كسانی بوده اند كه در آنها تومور پیشرفت كرده و به غدد لنفاوی هم دست اندازی كرده بود. نتایج مطالعه بر روی این روش در دهمین كنفرانس اروپایی سرطان سینه در آمستردام هلند ارائه شده است.
مصرف منظم آسپرین احتمال بروز سرطان روده را كم میكند
دكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه جدید نشان داده كه مصرف منظم آسپرین میتواند احتمال بروز سرطان های روده بزرگ را كم كند. محققان با بررسی بیش از 20 هزار مورد سرطان در مدت 32 سال متوجه شدند مصرف هفته ای نیم تا یك و نیم قرص آسپرین استاندارد در هفته میتواند احتمال بروز سرطان های دستگاه گوارش را 15 درصد و احتمال سرطان های روده بزرگ و مقعد را 19 درصد كم كند.
طبق توصیه پزشكان همه افراد با سن بالای 50 سال باید هر چند سال یكبار برای احتمال وجود پولیپ های روده بزرگ كه میتوانند به سرطان تبدیل شوند كولونوسكوپی شوند ولی محققان میگویند اگر امكان این كار نباشد مصرف منظم آسپرین در این افراد میتواند جایگزین مناسبی برای انجام كولونوسكوپی شود و اگر هم كولونوسكوپی انجام میشود باز هم مصرف آسپرین میتواند به عنوان مكملی برای آن مطرح باشد.
نتایج این تحقیق در مجله JAMA Oncology منتشر شده است.
تاثیر مصرف مكمل های غذایی در زمان بارداری مادر بر آلرژی كودكان
دكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه گسترده بر روی 400 مطالعه قبلی كه بیش از یك میلیون نفر را تحت بررسی قرار داده تاثیر تغذیه مادر در زمان بارداری بر احتمال ایجاد آلرژی و اگزما در كودكان آنها را تحلیل كرده است. این مطالعه نشان داده كه مصرف روغن ماهی و پروبیوتیك ها در زمان بارداری تاثیر زیادی در سلامت كودك دارد.
آلرژی های غذایی و اگزما در دهه های اخیر در همه دنیا در حال بیشتر شدن هستند و در همین ارتباط خاطر محققین كالج امپریال لندن مطالعه وسیعی را برای بررسی تاثیر تغذیه مادر در زمان بارداری و شیردهی بر احتمال بروز الرژی و بیماری های خود ایمنی در كودك آنها صورت دادند.
مطالعه نشان داد كه مصرف پروبیوتیك ها بخصوص آنها كه حاوی باكتری Lactobacillus rhamnosus بودند (بصورت كپسول های خوراكی) و بخصوص در ماه های آخر بارداری و دوران شیردهی احتمال بروز اگزما در كودك را 22 درصد كاهش میدهد. محققین علت و مكانیسم اسن تاثیر را نمیدانند.
همچنین مشخص شد مصرف مواد حاوی اسید چرب امگا سه در زمان بارداری میتواند احتمال بروز آلرژی به تخم مرغ را 30 درصد و احتمال بروز آلرژی به بادام زمینی را 38 درصد كم كند. با این حال به علت احتمال وجود جیوه در ماهی و دیگر تركیبات حاوی امگا سه توصیه میشود در مصرف این مواد در زمان بارداری افراط نشود.
محققان توصیه كردند كه مادران در یك ماهه آخر بارداری از پروبیوتیك ها و در نیمه دوم آن از روغن ماهی استفاده كنند و این مصرف را تا ماه چهارم شیردهی ادامه دهند.
نتایج این مطالعه در مجله PLOS Medicine منتشر شده است.
موفقیت قرص ضد بارداری برای آقایان
دكتر مهرداد منصوری
محققان میگویند مطالعات اولیه بر روی قرص های ضد بارداری برای آقایان موفقیت آمیز بوده و كارایی و بی خطر بودن آن را نشان داده است. ماده موثره این قرص dimethandrolone undecanoate است كه نوعی ماده شیمیایی شبیه به هورمون تستوسترون میباشد. این ماده به یك اسید چرب با زنجیره دراز متصل است كه موجب میشود دفع آن در بدن آهسته باشد بطوریكه میتوان آن را بصورت یك قرص در روز مصرف كرد.
این دارو با سركوب كردن تولید هورمون تستوسترون در بدن مردان میتواند تولید اسپرم را مهار كند. محققان میگویند با اینكه مصرف این دارو میزان تستوسترون خون را كم میكند ولی در افراد مورد آزمایش بجز كاهش اسپرم ها علائم دیگری كه نشانه كمبود تستوسترون باشد مشاهده نشد.
در حال حاضر مطالعه بر روی 100 مرد و با استفاده از این دارو موفقت آمیز بوده و محققین در صدد انجام آزمایش های گسترده تر هستند. نتایج اولیه تحقیق بر روی این روش در صدمین گردهمایی انجمن غدد درون ریز در شیكاگو و در تاریخ مارس 2018 ارائه شده است.
تاثیر مصرف آب بر مصرف نمك و شكر و روغن
دكتر مهرداد منصوری
دوسوم بدن ما از آب تشكیل شده است و این طبیعی است كه این ماده حیاتی برای ادامه زندگی بسیار ضروری است ولی حالا محققین حرف بزرگتری میزنند. آنها نشان داده اند كه بیشتر كردن مصرف آب میتواند مصرف نمك و شكر و روغن را كم كرده و در نتیجه موجب كاهش وزن ما شود.
آنها در یك مطالعه كه بر روی بیش از 18 هزار تن انجام شده نشان دادند آنهایی كه میزان مصرف آب را در هر روز یك تا سه لیوان بیشتر كرده اند نمك كمتری خورده اند و میزان ورودی كالری به بدن آنها در هر روز 205-68 كالری كمتر شده و مصرف روزانه قند در آنها 18-5 گرم و مصرف كلسترول 21-7 گرم كاهش داشته است.
محققان میگویند تشویق مردم به مصرف بیشتر آب بجای نوشابه و آب میوه میتواند كمك زیادی به كاهش وزن و بهبود وضعیت كلی سلامت آنها كند. نتایج این مطالعه كه به توسط محققین دانشگاه ایلینویز انجام شده در مجله Journal of Human Nutrition and Dietetics منتشر گردیده است.
ماهی بخورید تا ام اس نگیرید
دكتر مهرداد منصوری
محققان میگویند آنها كه به طور منظم ماهی میخورند كمتر به بیماری ام اس مبتلا میشوند. مطالعه محققان نشان داده كسانی كه حداقل هفته ای یك وعده ماهی میخورند 45 درصد كمتر به بیماری ام اس مبتلا میشوند. مطالعات قبلی مهمترین تاثیر ماهی بر سلامت انسان را كاهش احتمال ابتلا به بیماری های قبلی عروقی میداند و حالا این مطالعه جدید ارتباط آن با بیماری ام اس را نشان داده است.
ام اس نوعی بیماری سیستم عصبی مركزی است كه ارتباط بین مغز و بدن را دچار اختلال میكند. در این بیماری سیستم دفاع ایمنی بدن به اشتباه غلاف میلین كه در اطراف رشته های عصبی قرار دارند را بیگانه تصور كرده و به آن حمله كرده و با تخریب آن موجب اختلال در هدایت الكتریكی عصب ها میشود. علائم این بیماری شامل ضعف، بیحسی یا گزگز دست و پا و اختلال در راه رفتن و بینایی است.
مطالعه ذكر شده بر روی بیش از 1100 فرد با سن متوسط 36 سال در كالیفرنیا انجام شده كه نیمی از آنها به بیماری ام اس مبتلا بوده اند. محققان میگویند اسید چرب امگا سه موجود در ماهی ها بخصوص ماهی های چربی مانند سالمون یك محافظ سیستم عصبی و یك ماده ضد التهاب است كه میتواند از ما در مقابل بیماری ام اس محافظت كند.
تاثیر ساعت تابستانی در بروز سكته مغزی
دكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه جدید به توسط محققین فنلاندی نشان داده كه جابجا كردن ساعت در ابتدای بهار و پائیز احتمال ابتلا به سكته مغزی را افزایش میدهد. علت عمده سكته مغزی انسداد عروق مغز و نرسیدن خون به قسمتی از آن است و عواملی مانند مصرف الكل، استفاده از سیگار، چاقی و كم بودن فعالیت های بدنی زمینه ساز آن هستند.
در مطالعه ذكر شده محققان اطلاعات پزشكی بیش از سه هزار نفر كه در یك هفته بعد از اول فروردین و اول مهر (كه زمان رسمی كشور به اندازه یك ساعت جلو یا عقب كشیده میشود) در بیمارستان بستری شده اند را بررسی كرده و آنها را با كسانی كه در دو هفته قبل یا دو هفته بعد از این زمان ها در بیمارستان بستری شده اند مورد مقایسه قرار دادند.
مطالعه نشان داد كه در دو روز اول بعد از تغییر ساعت رسمی كشورمیزان سكته مغزی به میزان هشت درصد افزایش پیدا میكند و بعد از گذشت دو روز این میزان به حد قبل برمیگردد. در افراد مبتلا به سرطان این افزایش میزان بروز سكته مغزی 25 درصد و در افراد با سن بالای 65 سال 20 درصد بوده است.
مطالعات قبلی هم تاثیر زمان بر بروز سكته مغزی را نشان داده است. مثلا مشخص شده كه سكته مغزی در ساعات 12 نیمه شب تا 6 صبح 55 درصد بیش از دیگر زمان ها است.
تكامل بشر همچنان ادامه دارد
دكتر مهرداد منصوری
بشر امروزی حاصل میلیونها سال تكامل است ولی اگر فكر میكنید كار تكامل تمام شده اشتباه میكنید و ژنوم انسان ها همچنان در حال تغییر است. یكی از این تغییرات كه اخیرا محققین در مورد آن مطالعه كرده اند توانایی ماندن و غواصی در زیر آب است.
انسان های معمولی به ندرت میتوانند نفس خود را بیش از یك دقیقه در سینه حبس كنند در حالیكه غواصان آموزش دیده میتوانند حدود سه دقیقه در زیر آب بمانند.
در بعضی نقاط دنیا جوامعی هستند كه برای نسل های پیاپی زندگی خود را از راه غواصی میگذرانند مثلا در ژاپن آما ها زنانی هستند كه برای مروارید غواصی میكنند. در اندونزی هم قبیله ای به نام بیجا Bajau زندگی میكنند كه برای صید ماهی هر روز به اعماق باورنكردنی 70 متری زیر دریا میروند. آنها 60 درصد زمان كار خود در طول روز را زیر آب میگذرانند.
محققین از قبل میدانستند كه پستاندارانی مانند فك ها یا شیرهای دریایی كه مدت زیادی زیر آب هستند طحال های بزرگ دارند كه به آنها اجازه میدهد بیش از دیگر پستانداران مقادیر زیادی از گلبول های قرمز را در خود ذخیره كنند. در زیر آب، آنها طحال خود را منقبض كرده و تعداد بسیار زیادی گلبول قرمز را به درون رگ های خونی میریزند و به این وسیله توانایی انتقال اكسیژن در خون آنها افزایش میابد.
محققین در مطالعه خود دریافتند كه طحال مردم قبیله بیجا هم 50 درصد بزرگتر از افراد دیگر است و این افرایش حجم در تمام افراد قبیله وجود دارد چه آنها كه غواصی میكنند و چه آنها كه نمیكنند. با این افزایش حجم طحال، آنها میتوانند در حین غواصی تعداد گلبول های قرمز در گردش خون خود را ده درصد افزایش دهند و این توانایی آنها در ماندن زیر آب را افزایش میدهد.
بررسی بیشتر نشان داد كه ژنی به نام PDE10A در افراد این قبیله به نوعی تغییر یافته كه موجب افزایش حجم طحال آنها شده است. این نشان میدهد كه روند تكامل و تغییرات ژنتیكی انسان ها در پاسخ به تغییرات محیطی همچنان در جریان است و ادامه دارد. نتایج این مطالعه در مجله Cell منتشر شده است.
درمان الزایمر با نوعی آنتی بادی جدید
دكتر مهرداد منصوری
محققان دانشگاه واشنگتن اسلحه ای جدید در مبارزه با بیماری الزایمر را مورد امتحان قرار داده اند. این اسلحه استفاده از نوعی آنتی بادی است كه میتواند پروتئین های تجمع یافته در مغز كه علت بیماری الزایمر هستند را پاك كند.
بیماری الزایمر به علت تجمع مواد زباله ای در مغز ایجاد میشود. این مواد در واقع نوعی پروتئین به نام بتا آمیلوئید است كه از فعالیت روزانه مغز ناشی میگردد. بطور طبیعی مغز هر روز این زباله ها را پاك كرده و به دور میریزد ولی اگر این اتفاق نیفتد این پروتئین ها دور هم جمع شده و بصورت پلاك های آمیلوئیدی در جای جای مغز رسوب میكنند. این پلاك ها در كاركرد سلول های مغز اختلال ایجاد كرده و در نتیجه موجب اختلال حافظه و ادارك میشوند.
محققان میگویند پلاك های آمیلوئیدی سالها و شاید دهه ها قبل از شروع علائم بالینی الزایمر در مغز رسوب میكنند و اگر زود تشخیص داده شوند میتوان آنها را با روش جدید از مغز پاك كرد. در این روش میتوان پادتن یا آنتی بادی هایی برعلیه مولكول های خاصی كه به پلاك آمیلوئید چسبیده هستند ساخت و به سلول های دفاعی بدن كمك كرد تا با شناسایی این پادتن ها و بدنبال آن پلاك های آمیلوئید آنها را از مغز پاك كنند.
استفاده از این روش در فاز حیوانی و بر روی موش ها با موفقیت انجام شده و محققان بدنبال استفاده از آن در انسان هستند. نتایج تحقیق بر روی این روش در مجله The Journal of Clinical Investigation منتشر شده است.
ویتامین دی چه تاثیری بر دیابت دارد
دكتر مهرداد منصوری
محققان دانشگاه كالیفرنیا در یك مطالعه كه نتایج آن در مجله PLOS ONE منتشر شده نشان داده اند كه كمبود ویتامین دی میتواند احتمال بروز دیابت نوع دو را افزایش دهد. دیابت براثر اختلال عملكرد هورمون انسولین و در نتیجه بالا رفتن قند خون بوجود میاید.
ویتامین دی در بسیاری از عملكردهای حیاتی بدن اثر گذار است. این ویتامین جذب و تاثیر كلسیم و فسفر در استخوان ها را تنظیم میكند و همچنین در رشد سلول و فعالیت عضلات و مبارزه با عفونت ها و كاهش التهاب هم تاثیر مهمی دارد.
محققین با مطالعه بیش از 900 فرد سالم با سن متوسط 74 سال و پیگیری آنها به مدت ده سال متوجه شدند احتمال بروز دیابت نوع دو در كسانی كه سطح ویتامین دی خون آنها كمتر از 30 نانوگرم در میلی لیتر است پنج برابر آنهایی است كه ویتامین دی بالای 50 دارند.
آنها میگویند بر روی سلول های غده لوزالمعده یا پانكراس كه هورمون انسولین را ترشح میكند گیرنده هایی وجود دارد كه به توسط ویتامین دی تحریك شده و موجب تحریك ترشح انسولین میشود. بیماری دیابت بر اثر اختلال در عملكرد انسولسن ایجاد میگردد. همچنین این ویتامین میتواند سلول های تولید كننده انسولین را در مقابل التهای محافظت كند.
افزایش احتمال بعضی سرطان ها در دیابت نوع یك
دكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه جدید نشان داده كه احتمال بروز بعضی انواع سرطان ها در افراد مبتلا به دیابت نوع یك افزایش و احتمال بعضی دیگر كاهش پیدا میكند. حدود پنج درصد از دیابت ها نوع یك هستند كه در آن غده پانكراس یا لوزالمعده نمیتواند به اندازه كافی هورمون انسولین بسازد و نتیجه آن بالا رفتن قند خون است.
مطالعات قبلی نشان داده كه در افراد مبتلا به دیابت نوع دو بروز سرطان به میزان 25-20 درصد بیش از دیگر مردم است. حالا محققین در یك بررسی گسترده اطلاعات پزشكی افراد مبتلا به دیابت در استرالیا و دانمارك و فنلاند و اسكاتلند و سوئد را بررسی و نشان دادند كه در مردان مبتلا به دیابت نوع یك احتمال كلی ابتلا به سرطان تغییری نمیكند ولی در زنان 7 درصد بیشتر میشود.
بررسی بیشتر نشان داد كه در مردان با دیابت نوع یك احتمال بروز سرطان معده 23 درصد و در زنان مبتلا به این بیماری احتمال سرطان معده 78 درصد بیشتر میشود. احتمال سرطان كبد در مردان 100 درصد و در زنان 55 درصد بیشتر میشود. این آمار برای سرطان پانكراس 53 درصد برای مردان و 25 درصد برای زنان و برای سرطان كلیه 30 درصد برای مردان و 47 درصد برای زنان است. احتمال سرطان اندومتر در رحم هم در زنان مبتلا به دیابت نوع كی 42 درصد بیشتر میشود.
در همین حال مشخص شد در زنان مبتلا به دیابت نوع یك احتمال سرطان سینه 10 درصد كمتر و در مردان احتمال سرطان پروستات 44 درصد كمتر میشود.
محققان به افراد مبتلا به دیابت نوع یك هم مانند دیگر مردم پیشنهاد میكنند برای كاهش احتمال بروز سرطان وزن خود را كم كرده و فعالیت بدنی خود را بیشتر كنند و سیگار نكشند. نتایج این مطالعه كه به توسط محققین دانشگاه ادینبورگ انجام گردیده در مجله Diabetologia منتشر شده است.
رژیم غذایی برای كاهش افسردگی
دكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه جدید به توسط محققین دانشگاه راش نشان داده كه تبعیت از نوعی خاصی از رژیم غذایی كه در پرفشاری خون استفاده میشود میتواند احتمال بروز افسردگی را هم كم كند. این رژیم غذایی Dietary Approaches to Stop Hypertension یا به اختصار DASH نام دارد و هدف از آن كمك به كاهش فشار خون صرفنظر از مصرف دارو است. اساس این رژیم غذایی كاهش مصرف نمك و روغن و افزایش مصرف میوه و سبزیجات تازه و غلات كامل (منظور غلات همراه با سبوس آنها) است.
در این مطالعه حدود یك هزار نفر به مدت شش سال تحت مطالعه قرار گرفتند و مشخص شد كه از بین انواع غذاها رژیم DASH بیشترین تاثیر را در كاهش علائم افسردگی دارد.
یك مطالعه دیگر به توسط محققین دانشگاه Deakin نشان داده كه رژیم غذایی مدیترانه ای كه حاوی میوه و سبزیجات تازه و ماهی و گردو و بادام و روغن زیتون است میتواند در مدت سه ماه در حدود سی درصد افراد مبتلا به افسردگی بهبودی قابل توجهی را ایجاد كند.
بعضی محققین تاثیر رژیم غذایی در خلق و خوی انسان را در ارتباط با تغییر در جمعیت باكتریایی روده میدانند. مطالعات زیادی تغییر در این باكتری ها را در بروز الزایمر و افسردگی نشان داده اند.
مواد موجود در بسته بندی ها مانع جذب مواد مغذی میشوند
دكتر مهرداد منصوری
از قبل میدانیم كه مواد غذایی تازه از آنهایی كه بسته بندی شده اند بهترند و این تا حدودی به علت از بین رفتن مواد مغذی با گذشت زمان و مقداری هم به علت وجود مواد افزودنی در این غذا ها است ولی محققین دانشگاه Binghamton اخیرا به نكته دیگری دست یافته اند و آن اینكه نانوپارتیكل های اكسید روی كه در لایه داخلی بسته بندی های بسیاری از مواد غذایی وجود دارند میتوانند توانایی سلول های روده در جذب مواد مغذی را كم كنند.
ذرات بسیار ریز اكسید روی را به علت خاصیت ضد میكروبی كه دارد استفاده میكنند. این مواد را به سطح داخلی بسته بندی های مواد غذایی میزنند تا میكروب ها را از بین ببرد و تاكنون فكر میشد بی خطر باشند ولی به تدریج مشخص میشود خیلی هم بی خطر نیستند.
مطالعه محققین نشان داده خیلی از مواد كنسروی حاوی صدها برابر میزان مجاز روی هستند كه از همین راهی كه توضیح داده شد از لایه داخلی بسته بندی ها به مواد غذایی نشت پیدا میكند. این روی موجب میشود پرزهای سلول های جدار روده كه راه عمده جذب مواد غذایی هستند كوچك شده یا تعدادشان كم شود و در نتیجه جذب مواد مغذی در روده هم كاهش پیدا میكند.
از طرف دیگر بعضی دیگر از موادی كه در ظروف كنسروی هستند میتوانند موجب بروز التهاب در سلول های روده شوند و این التهاب راه را برای ورود موادی كه نباید بطور طبیعی از طریق روده جذب بدن شوند باز میكند.
نتایج این مطالعه در مجله Food & Function منتشر شده است.
بروكلی بخور تا سرطان كبد نگیری
دكتر مهرداد منصوری
اگر سر سفره غذا كلم بروكلی بود حتما همه آن را بخورید. مطالعات قبلی نشان داده كه این ماده غذایی ارزشمند میتواند در مقابل سرطان های پستان، پروستات و روده بزرگ اثر حفاظتی داشته باشد و حالا یك مطالعه جدید نشان داده كه باید سرطان كبد را هم به این لیست اضافه كرد.
محققان میگویند مصرف چربی های اشباع شده و مواد قندی كه امروزه در بسیاری از جوامع رایج شده میتواند موجب بروز چاقی و در نهایت كبد چرب شود. كبد چرب هم میتواند به سیروز و در نهایت سرطان كبد منجر گردد. مشخص شده كه احتمال بروز سرطان كبد در مردان چاق پنج برابر افراد با وزن طبیعی است.
مطالعات قبلی نشان داده كه ماده سولفورافان sulforaphane موجود در كلم بروكلی خاصیت ضد سرطان دارد و همچنین مواد دیگر موجود در آن میتواند مانع تجمع چربی در كبد شود.
حالا در یك مطالعه جدید بر روی موش هایی كه غذای پر چرب و شیرین مصرف میكردند محققان نشان دادند كه اضافه كردن بروكلی به رژیم غذایی آنها گرچه كاهش وزنی در آنها ایجاد نمیكند ولی میتواند احتمال بروز سرطان كبد را كم كند.
نتایج این مطالعه كه به توسط محققین دانشگاه ایلینویز انجام گردیده در مجله Journal of Nutrition منتشر شده است.
مسكن های شبه مخدر دردهای مزمن را بیشتر میكنند
دكتر مهرداد منصوری
از مسكن های مخدر برای تسكین بعضی دردهای شدید استفاده میشود. بخصوص برای كم كردن دردهای بعد از جراحی مسكن های مخدری كاربرد دارند. حالا یك مطالعه جدید نشان داده كه این داروها احتمال بروز دردهای مزمن را افزایش میدهند.
محققان دانشگاه كلرادو در یك مطالعه، برای تعدادی موش جراحی لاپاروتومی انجام دادند. لاپاروتومی چراحی رایجی است كه هر روز برای صدها نفر در كشور ما انجام میشود. در این جراحی جدار شكم باز شده و جراح به محتویات آن دسترسی پیدا میكند.
در این مطالعه، محققین بعد از جراحی لاپاروتومی به تعدادی موش تا 7 روز مورفین كه نوعی مسكن مخدری است داده شد و به تعدادی دیگر بجای مورفین آب مقطر كه تاثیر مسكنی ندارد داده شد. میزان درد موش ها با حساسیت آنها به لمس و همچنین با بررسی فعالیت ژنی كه مسئول التهاب در نخاع است بررسی گردید.
مطالعه نشان داد كه در مقایسه با آنها كه آب مقطر دریافت كرده بودند در گروهی كه برای آنها مورفین تجویز شده بود درد بعد از جراحی سه هفته بیشتر باقی ماند و هرچه مدت استفاده از مورفین بیشتر بود مدت باقی ماندن درد هم بیشتر به درازا میكشید.
محققین میگویند استفاده از مسكن های مخدری گرچه ممكن است در كوتاه مدت درد را بطور موثری از بین ببرد ولی در دراز مدت میتواند احتمال مزمن شدن درد را افزایش دهد. نتایج این مطالعه در مجله Anesthesia and Analgesia منتشر شده است.
استفاده از كرم برای درمان ناراحتی های گوارشی كودكان
دكتر مهرداد منصوری
بیماری های التهابی روده یا IBD میتوانند مشكلات جدی را ایجاد كنند ولی عوارض و مشكلات ایجاد شده بخصوص در كودكان بسیار سخت است. این بیماری ها میتوانند در كودكان موجب سوء جذب و در نتیجه اختلال رشد شوند. حالا محققین در صدد یافتن راه جدیدی برای درمان این بیماری هستند.
محققان دانشگاه كلگری كانادا در یك مطالعه تعدادی موش جوان را به نوعی كرم نواری مانند كرم كدو به نام Hymenolepis diminuta مبتلا كردند. تعدادی دیگر از موش ها بعنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند یعنی برای آنها اقدامی نكردند. بعد از ده روز سیستم دفاع ایمنی موش ها فعال شد و كرم ها را دفع كرد. محققان سپس این موش ها را در مواجهه با ماده ای قرار دادند كه موجب بیماری التهابی روده میشد. مشخص شد كه در موش هایی كه قبلا به كرم های نواری آلوده شده بودند بروز التهاب روده بسیار كمتر و خفیف تر اتفاق افتاد.
محققان میگویند خاطره ای كه در سیستم دفاعی بدن در مبارزه با كرم ها وجود داشت توانسته بود به موش ها در مبارزه با بیماری التهابی كمك كند. آنها سپس به موش ها عصاره ای از بدن كرم های نواری را تزریق كردند. این كار موجب شد پاسخ ایمنی موش ها به بیماری التهابی باز هم بیشتر شده و تولید پروتئین های ضد التهابی افزایش یابد.
بسیاری از دانشمندان عقیده دارند از زمانی كه بشر با استفاده از مواد ضد انگل این موجودات را از روده های انسان ها پاك كرد نوعی تعادل را بر هم زد كه نتیجه آن اختلال در كار سیستم دفاعی بدن و در نتیجه بروز بعضی بیماری های خود ایمنی بود. آنها امیدوارند بتوانند با استفاده از عصاره ای كه از بدن كرم های نواری بدست میاورند بتوانند با بیماریهای التهابی روده مبارزه كنند.
نتیجه این مطالعه در مجله American Journal of Physiology – Gastrointestinal and Liver Physiology منتشر شده است.
كنترل پوكی استخوان با رژیم غذایی مدیترانه ای
دكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه جدید نشان داده كه رژیم غذایی مدیترانه ای میتواند به داشتن تراكم استخوانی و توده عضلانی خوب در زنان با سن بالای 50 سال كمك كند و استفاده از این رژیم غذایی میتواند در كاهش ابتلا به پوكی استخوان و در نتیجه كاهش شكستگی ها موثر باشد.
در این مطالعه محققین برزیلی تراكم استخوانی و توده عضلانی و چربی و سطح فعالیت های بدنی 103 زن با سن بالای 55 سال را بررسی كرده و در همان حال رژیم غذایی آنها را از لحاظ میزان مصرف سبزیجات، میوه، بادام و گردو، غلات، ماهی، روغن زیتون، لبنیات و گوشت تحت مطالعه قرار دادند. این مواد غذایی قسمتی از نوعی رژیم غذایی است كه به علت استفاده از آن در مردم كرانه دریای مدیترانه به رژیم غذایی مدیترانه ای معروف است.
مطالعه نشان داد كه در زنانی كه از این مواد غذایی بیشتر استفاده كرده بودند تراكم استخوان در ناحیه ستون مهره و توده عضلات بهتر از آنانی بود كه میران این مواد در رژیم غذایشان كم بود.
محققان میگویند استفاده از رژیم غذایی مدیترانه ای همراه با انجام فعالیت های بدنی كافی بخصوص راه رفتن میتواند تراكم استخوانی و توده عضلانی در زنان با سن بالای 50 سال را در سطح مناسبی حفظ كند.
تاثیر مصرف نمك بر چاقی
دكتر مهرداد منصوری
بر كسی پوشیده نیست كه مصرف زیاد نمك برای سلامتی مضر است. فشار خون را بالا میبرد، احتمال سكته قبلی را افزایش میدهد و موجب بیشتر شدن احتمال بروز سكته معزی و نارسایی قلبی میشود. ولی یك مطالعه جدید نشان داده كه مصرف زیاد نمك موجب افزایش مصرف غذاهای چرب شده و بدین ترتیب احتمال چاقی را افزایش میدهد.
توصیه عمومی پزشكان اینست كه مصرف روزانه سدیم (كه از راه نمك تامین میشود) افراد با سن 50-2 سال باید حداكثر 2300 میلیگرم باشد و اگر این افراد به دیابت یا فشار خون بالا یا نارسایی كلیوی مبتلا باشند حداكثر میزان سدیم مصرفی باید روزی 1500 میلیگرم باشد. متاسفانه متوسط مصرف مردم از این اعداد بسیار بالاتر است.
در یك مطالعه محققین با مطالعه بر روی 48 فرد داوطلب نشان دادند كه هرچه غذا نمك بیشتری داشته باشد تمایل فرد به مصرف غذای چرب تر بیشتر میشود. بدن ما دارای مكانیسمی است كه به ما میگوید چه موقع دست از غذا خوردن بكشیم و چربی این مكانیسم را فعال میكند ولی وجود نمك در غذا این مكانیسم را كم اثر كرده و حساسیت بدن به مزه چربی كم شده و این موجب مصرف میزان بیشتری غذای چرب میگردد.
نتایج این مطالعه در مجله Journal of Nutrition and Chemical Senses منتشر شده است.
ارتباط استفاده از شبكه های اجتماعی و افسردگی
دكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه جدید نشان داده كه در بالغین جوان هرچه استفاده از شبكه های اجتماعی بیشتر میشود احتمال بروز افسردگی هم افزایش پیدا میكند. یك مطالعه در سال 2015 نشان داد كه استفاده از این شبكه ها میزان اضطراب و افسردگی را بیشتر میكند و مطالعاتی هم ارتباط استفاده از این شبكه ها و اختلالات خواب را نشان داده است.
در یك مطالعه جدید با بررسی 1787 فرد بالغ با سن 32-19 سال میزان استفاده آنها از یازده شبكه اجتماعی یعنی فیسبوك، تویتر، گوگل پلاس، اینستاگرام، اسنپ چت، ردیت، تامبلر، پینترست، واین و لینكدین بررسی شد. همزمان با كمك تست های ویژه روان شناختی میزان افسردگی در این افراد محاسبه گردید.
مطالعه نشان داد در كسانی كه در طول روز بطور مكرر از شبكه های اجتماعی استفاده میكنند احتمال بروز افسردگی حدود سه برابر بیشتر است. البته این ارتباط حتما علت و معلولی نیست و مشخص نیست كه آیا استفاده از این شبكه ها افسردگی را بیشتر میكند یا افراد افسرده بیشتر از این شبكه ها استفاده میكنند.
نتایج این مطالعه كه به توسط محققین دانشگاه پیتزبورگ انجام شده در مجله Depression and Anxiety منتشر شده است.
كدام دانش آموزان بیشتر به دانشگاه راه میابند
دكتر مهرداد منصوری
محققان میگویند به شواهدی دست یافته اند كه تائید كننده آن چیزی است كه والدین و معلم ها آن را “هدیه زمان” مینامند. این شواهد نشان داده است كه نوجوانانی كه در كلاس از بقیه دانش آموزان مسن تر هستند اعتماد به نفس بیشتری دارند و احتمال اینكه به دانشگاه بروند بیشتر است. این نتیجه از بررسی و تحلیل اطلاعات ده هزار دانش آموز استرالیایی با سن متوسط 15 سال كه به مدت ده سال تحت نظر قرار گرفته اند بدست آمده است.
مطالعه نشان داد آنها كه در كلاسشان یك سال مسن ترند شش درصد بیش از آنهایی كه سنشان یك سال كمتر است به دانشگاه راه می یابند. كم بودن سن در كلاس موجب كاهش اعتماد به نفس تحصیلی و بخصوص اشكال در یادگیری ریاضیات میشود و به نظر میرسد این عامل مهمترین علت تاثیر گذار در كاهش احتمال راه یابی این دانش آموزان به دانشگاه است.
امروزه در بعضی كشورها بخصوص ایالات متحده بعضی والدین عمدا كودكان خود را كمی دیرتر به مدرسه میفرستند تا هم از لحاظ تحصیلی و هم از لحاظ ورزشی نسبت به هم كلاسی های خود بهتر عمل كنند و این موجب افزایش اعتماد به نفس آنها میشود.
محققان میگویند این عدم تطابق سن دانش آموران یك كلاس میتواند به بعضی هم كلاسی ها آسیب برساند و بعضی دیگر را در جایگاه بالقوه بهتری قرار دهد و به همین خاطر اولیاء مدرسه باید در مورد سن شروع به تحصیل بسیار سخت گیر باشند به طوری كه همه دانش آموزان یك كلاس هم سن باشند.
نتایج مطالعه ذكر شده در مجله Journal of Educational Psychology منتشر شده است.
كاهش سرطان سینه با مصرف امگا سه
دكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه جدید نشان داده كه در زنان چاق احتمال بروز سرطان سینه با مصرف اسید چرب امگا سه كاهش پیدا میكند. این مطالعه بر روی 266 زن بعد از سن یائسگی انجام شده و نتایج آن در مجله Cancer Prevention Research منتشر شده است. محققان عقیده دارند چاقی با مكانیسم افزایش التهاب میتواند احتمال بروز سرطان سینه را افزایش دهد و اسیدهای چرب امگا سه با این اثر مقابله میكند.
منبع عمده امگا سه روغن ماهی است و البته مقادیری از آن در بعضی دانه های روغنی وجود دارد. مطالعات قبل تاثیر این اسید چرب در كاهش كلسترول بدن و كاهش احتمال بروز بیماری های كرونری قلب را نشان داده است.
محققین میگویند زنان با سینه های سفت 6-4 برابر دیگر زنان در معرض سرطان سینه هستند. آنها با مطالعه بر روی تعدادی زن مسن نشان دادند كه اسید چرب امگا سه بخصوص docosahexaenoic acid یا DHA میزان سفتی سینه زنان چاق را كاهش داده و بدین ترتیب احتمال بروز سرطان سینه در آنها را كم میكند.
تاثیر ماست بر كاهش فشار خون
دكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه جدید نشان داده كه در زنانی كه روزی یه لیوان ماست مصرف میكنند احتمال بروز فشار خون كمتر میشود. فشار خون بالا یعنی فشار سیستولیك یا ماكزیمم خون بالاتر از 140 و فشار دیاستولیك یا مینیمم بیش از 90 میلیمتر جیوه باشد. فشار خون بالا میتواند فشار زیادی را بر قلب وارد كند و با سخت كردن عروق میتواند موجب خونریزی مغزی و مشكلات كلیوی شود.
فشار خون بالا میتواند اثرات منفی بسیار جدی بر روی كاركرد قلب و مغز و كلیه و چشم داشته باشد.
در این مطالعه جدید محققان با بررسی اطلاعات پزشكی بیش از 75 هزار زن با سن 55-25 سال و پیگیری افراد به مدت 30-18 سال نشان دادند در آنهایی كه حداقل روزی یك لیوان ماست مصرف میكنند احتمال بروز فشار خون به میزان 20 درصد كاهش پیدا میكند.
مصرف شیر و پنیر هم میتواند احتمال بروز فشار خون را كم كند ولی نه به اندازه ماست.
البته محققین عقیده دارند هیچ ماده غذایی به تنهایی نمیتواند معجزه كند ولی مصرف همزمان غذاهای سالم كه یكی از آنها ماست است میتواند كمك زیادی به كاهش احتمال بروز فشار خون كند. بطوریكه اگر این مصرف ماست همراه با افزایش مصرف میوه و سبزیجات و ماهی و حبوبات و دانه های روغنی باشد احتمال بروز فشار خون 31 درصد كاهش پیدا میكند.
وجود ذرات پلاستیكی در 93 درصد بطری های آب
دكتر مهرداد منصوری
همه میدانیم كه بطری های پلاستیكی آب بلای جان محیط زیست و كره زمین شده اند ولی آیا این بطری ها روی سلامت خود ما هم تاثیر بدی دارند. یك مطالعه جدید نشان داده كه در آب موجود در 93 درصد بطری های آب معدنی كه بررسی شده اند ذرات بسیار ریز پلاستیك وجود دارد.
در این تحقیق محققان دانشگاه نیویورك 259 بطری آب معدنی را از 9 كشور مختلف گردآوری كردند شامل یازده برند كه در میان آنها اسم های بزرگی مانند Nestle Pure Life, San Pellegrino, Aquafina, Evian , Dasani وجود داشت. محققان در این آب ها 10 ذره پلاستیكی در لیتر، با اندازه بزرگتر از 100 میكرون و 325 ذره در لیتر با اندازه كمتر از 100 میكرون را پیدا كردند و مشخص شد كه در هر بطری به طور متوسط ده هزار ذره ریز پلاستیكی وجود دارد.
بعد از انتشار این گزارش حالا سازمان بهدات جهانی تحقیقاتی را شروع كرده تا تاثیرات مضر این ذرات ریز پلاستیكی در آب بر بدن را مورد بررسی قرار دهد.
ارتباط آلرژی و مشكلات عصبی چیست
دكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه جدید نشان داده كه اگزما، رینیت آلرژیك و آسم كه از مشخص ترین مشكلات آلرژیك و حساسیتی هستند ارتباط نزدیكی با ایجاد بیماری های عصبی و روحی دارند. در این مطالعه محققین تایوانی با بررسی سوابق پزشكی بیش از 46 هزار نفر بیمار مبتلا به آلرژی و 134 هزار نفر از افرادی كه آلرژی نداشتند مشخص كردند كه داشتن آلرژی و حساسیت احتمال بروز بیماری های روحی و عصبی را 66 درصد افزایش میدهد.
در سال های اخیر تحقیقات وسیعی بر روی تاثیر التهاب مغز بر ایجاد بیماری های روحی مانند افسردگی و اضطراب انجام شده است. محققین میگویند با همان واسطه و مكانیسمی كه اگزما میتواند موجب التهاب در پوست شود یا رینت آلرژیك یا آسم موجب التهای در بینی یا ریه شوند سلول های مغز هم میتوانند ملتهب شوند. از طرف دیگر استرس ناشی از وجود بیماری آلرژیك هم میتواند موجب استرس شده و شدت مشكلات روحی را افزایش دهد.
محققین میگویند روند خارش ارتباط نزدیكی با فعالیت و كنترل مغز دارد و حتی فكر كردن به خارش میتواند موجی بروز این احساس شود. پس ارتباط بیماری های حساسیتی پوستی و وضعیت روحی و احساسی یك روابطه دوسویه است. در هر حال مبتلایان به بیماری های آلرژیك باید بدانند كه وضعیت روحی كه دارند میتواند تا حدودی وابسته به مشكلات حساسیتی آنها باشد.
نتایج این مطالعه در مجله Frontiers in Psychiatry منتشر شده است.
تاثیر مالیات بر كاهش مصرف نوشابه های گازدار
دكتر مهرداد منصوری
محققین میگویند به نظر میرسد مالیاتی كه شهر فیلادلفیا بر نوشابه های گازدار وضع كرده در حال اثر كردن است. این شهر از ژانویه 2017 مالیاتی اضافه را بر نوشابه های گازدار و نوشابه های شیرین وضع كرد. از آن زمان مصرف این مواد در فیلادلفیا 40 درصد كاهش پیدا كرد.
این مالیات چیزی حدود یك و نیم سنت به ازای هر اونس برای نوشایه های شیرین مانند نوشایه های گازدار و آب میوه های شیرین شده و نوشابه های انرژی زا و حتی نوشابه های رژیمی است كه برای یك قوطی معمولی نوشابه حدود 18 سنت میشود كه قیمت آن را حدودا بیست درصد افرایش داده است. از زمان وضع این مالیات مردم برای رفع تشنگی بجای نوشابه بیشتر از آب استفاده میكنند.
از ابتدای سال 208 هم مالیاتی بر نوشابه های شیرین در كل كشور بریتانیا اعمال شده است. به نظر میرسد مسئولین بهداشتی كشورها در حال متقاعد شدن هستند كه هرچه زودتر باید با اعمال ابزارهای حكومتی مصرف شكر را كه از مهمترین علل بروز چاقی و بیماری های قلبی عروقی است كاهش دهند.
نتایج تاثیر مطلوب این مالیات بر مصرف مردم در شماره آوریل 2018 مجله American Journal of Preventive Medicine منتشر شده است.
یك مفصل ران جدید به معنی زندگی بهتر و طولانی تر است
دكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه جدید كه به توسط محققین سوئدی انجام شده نشان داده كه یك مفصل مصنوعی ران میتواند عمر افراد مسنی را كه به آن نیاز دارند حدود ده سال افزایش دهد. در كنار این تاثیر مفصل مصنوعی ران میتواند كیفیت زندگی در مدت باقیمانده از عمر را هم به نحو چشمگیری افزایش دهد.
این نتیجه با مطالعه اطلاعات پزشكی بیش از 132 هزار نفر با سن متوسط 68 سال كه در سال های 2012-1999 تحت عمل جراحی تعویض مفصل ران قرار گرفته اند بدست آمده است. مطالعه نشان داد كه این جراحی احتمال زنده ماندن فرد در اولین سال بعد از جراحی را یك درصد افزایش میدهد و این احتمال افزایش عمر در 5 سال بعد از جراجی سه درصد افزایش میابد.
این بیشتر شدن طول عمر بیشتر در افراد مسنی مشاهده شده است كه علت خرابی مفصل ران آنها قبل از جراحی، خود سن بالا بوده كه به آن آرتروز اولیه میگویند.
نتایج این تحقیق در مجله Clinical Orthopaedics and Related Research منتشر شده است.
آلوده ترین میوه توت فرنگی است
دكتر مهرداد منصوری
محققان میگویند در بین لیست 12 میوه آلوده توت فرنگی دارای مقام اول است. البته منظور از آلودگی كثیف بودن ظاهری و یا آلودگی به میكروب نیست بلكه منظور آلودگی های بسیار خطرناك تر یعنی آغشته بودن میوه به سموم دفع آفات است.
لیست 12 میوه و سبزیجات كه بیش از همه به این سموم خطرناك آلوده اند به ترتیب از آلوده ترین عبارتند از توت فرنگی، اسفناج، زردآلو، سیب، انگور، هلو، گیلاس، گلابی، گوجه فرنگی، كرفس، سیب زمینی و فلفل دلمه ای است.
از طرف دیگر میوه هایی كه كمترین آلودگی به سموم دفع آفات نباتی را داشتند به ترتیب از كم آلوده ترین عبارتند از آووكادو، ذرت، آناناس، كلم، پیاز، پاپایا، مارچوبه، انبه، بادمجان، گرمك، كیوی، طالبی، گل كلم و كلم بروكلی است.
مصرف میوه و سبزیجات آلوده به سموم میتواند خطرات جدی را برای سلامت مصرف كنندگان به دنبال داشته باشد. به نظر میرسد بشر برای بدست آوردن میوه های به ظاهر سالم حاضر است سلامتی خود را به خطر اندازد.
كمردردها در غالب موارد اشتباه درمان میشوند
دكتر مهرداد منصوری
محققان میگویند با اینكه كمردرد بیش از نیم میلیارد نفر از جمعیت دنیا را گرفتار كرده است و مهمترین علت ناتوانی در همه دنیا است در غالب موارد بصورت نامناسبی درمان میشود. به بسیاری از مبتلایان به كمردرد به غلط توصیه میشود به سر كار نروند و در خانه استراحت كنند یا بسیاری از آنها تحت تصویربرداری های غیر ضروری مانند ام آر آی قرار میگیرند یا حتی تحت عمل جراحی قرار میگیرند در حالی كه نیازی به آن نداشته اند. به خیلی از این بیماران هم مسكن های مخدری داده میشود كه تاثیر نامطلوبی بر آنها دارد.
گرچه غالب كمردردها مدت كوتاهی فرد را گرفتار میكنند ولی در 30 درصد موارد كمردرد در یك سال بعد مجددا تكرار میشود و شیوع كمردردهای مزمن در همه دنیا در 25 سال قبل حدود 50 درصد افزایش پیدا كرده است و این زنگ خطر بزرگی است.
محققان میگویند عمده كمردردها به درمان های ساده فیزیكی پاسخ مناسب میدهند و نیازی به دور كردن افراد از محیط كار نیست. طبق برآوردهای قبلی مشخص شده كه در سال 2009 برای كنترل 60 درصد كمردرد ها در ایالات متحده از مسكن های حاوی مخدر استفاده شده است و متاسفانه تنها به نیمی از افرادی كه در این كشور كمردرد مزمن دارند توصیه میشود ورزش كنند و این رویكردی كاملا اشتباه و مخالف مطالعات و تحقیاتی است كه تاكنون انجام شده است.
محققان با بررسی روش هایی كه در حال حاضر در همه دنیا برای درمان كمردرد مورد استفاده قرار میگیرد به این نتیجه رسیده اند كه این روش ها در غالب موارد غلط و بیهوده بوده و توصیه میكنند هم مردم و هم كادر درمانی باید خیلی بهتر از چیزی كه الان هست در مورد علل كمردرد و روش های موثر درمان آن آموزش ببینند.
نتایج مطالعه ذكر شده در شماره ماه مارس 2018 مجله The Lancet منتشر شده است.
ورزش هوازی كلید پیشگیری از الزایمر
دكتر مهرداد منصوری
سال قبل یك مطالعه در دانشگاه كالیفرنیای جنوبی نشان داد كه یك سوم موارد الزایمر را میتوان با تغییر در روش زندگی پیشگیری كرد. یكی از این تغییرات افزایش فعالیت های بدنی است. سازمان بهداشت جهانی به همه افراد با سن بالای 65 سال توصیه میكند هر هفته حداقل 150 دقیقه فعالیت بدنی متوسط یا 75 دقیقه فعالیت بدنی شدید داشته باشد تا احتمال بروز نسیان پیری یا دمانس را كم كند.
حالا محققین با بررسی 19 مطالعه قبلی كه تاثیر فعالیت های بدنی در افراد سالمند را مورد بررسی قرار داده نشان دادند كه در آنهایی كه فقط ورزش های هوازی انجام داده اند كارایی قوای عقلی و حافظه سه برابر بهتر از آنهایی است كه هم ورزش های هوازی و هم ورزش های تقویت عضلانی را مورد استفاده قرار داده اند و افراد هر دو دسته توانایی عقلی و حافظه بهتری از آنهایی داشته اند كه هیچ فعالیت بدنی نداشته اند.
محققینی كه این مطالعه را انجام داده اند میگویند بهترین نوعی ورزش برای پیشگیری از بیماری الزایمر ورزش های هوازی است كه تاثیر آن از دیگر انواع ورزش بیشتر است. نتایج این تحقیق در مجله ournal of the American Geriatrics Society منتشر شده است.
میخواهید آپاندیسیت شما چگونه درمان شود. با آنتی بیوتیك یا جراحی
دكتر مهرداد منصوری
در فكر بسیاری از مردم آپاندیسیت مترادف با عمل جراحی است. البته قبلا اینطور بوده ولی امروزه بسیاری از پزشكان آپاندیسیت های ساده را بدون نیاز به عمل جراحی و با تجویز آنتی بیوتیك درمان میكنند. آپاندیست به معنای التهاب آپاندیس است. آپاندیس نام ضمیمه كوچكی به اندازه انگشت كوچك است كه در ابتدای روده بزرگ قرار دارد و كار آن در بدن به درستی مشخص نیست ولی میتوان بدون آن هم زندگی كرد.
خطر آپاندیست حاد احتمال تركیدن آن و انتشار عفونت به همه شكم است. به همین خاطر برای مدت طولانی پزشكان به محض تشخیص آپاندیسیت، آپاندیس را به توسط عمل جراحی از بدن خارج میكردند. البته خود عمل جراحی خطرات احتمالی خود را دارد ولی از طرف دیگر درمان آپاندیسیت با آنتی بیوتیك نیاز به بستری شدن طولانی مدت تر در بیمارستان داشته و ممكن است بعد از چند روز درمان آنتی بیوتیكی التهاب فروكش نكند و در نهایت نیاز به عمل جراحی وجود داشته باشد.
حالا محققین از تعدادی از مردم ایالات متحده پرسیده اند اگر آپاندیسیت بگیرند ترجیح میدهند چگونه درمان شوند. با آنتی بیوتیك یا عمل جراحی و پاسخ نود درصد آنها عمل جراحی بوده است. علت این تصمیم آنها هم این بوده كه ترجیح میدهند درمان سریع انجام شده و احتمال عود بیماری هم در آینده وجود نداشته باشد. در آنهایی هم كه درمان آنتی بیوتیكی را انتخاب كرده بودند علت تصمیم آنها عدم تمایل كلی به عمل جراحی عنوان شد.
پزشكان میگویند برای بیمار مبتلا به آپاندیسیت حاد باید مزایا و خطرات هر كدام از درمان های آن یعنی درمان با آنتی بیوتیك، جراحی باز و جراحی لاپاروسكوپیك توضیح داده شود تا بیمار در روند انتخاب درمان مشاركت داشته باشد. نتایج این مطالعه در شماره ژانویه 2018 مجله JAMA Surgery منتشر شده است.
كنترل كبد چرب با كاهش مصرف كربوهیدرات
دكتر مهرداد منصوری
كم كردن مواد حاوی كربوهیدرات مانند نان و برنج و سیب زمینی و ماكارونی راه خوبی برای كاهش وزن است ولی محققین میگویند این كار منافع دیگری هم دارد. آنها میگویند تنها دو هفته كم خوردن كربوهیدرات ها موجب كم شدن تجمع چربی در كبد میشود.
كبد چرب همانطور كه از نامش پیدا است به علت تجمع بیش از حد چربی در كبد ایجاد میشود. یكی از علل آن مصرف بیش از حد الكل است ولی میتواند به علل دیگری مااند چاقی و دیابت نوع دو هم ایجاد شود. در سال های اخیر میزان این بیماری در حال افزایش است بطوریكه تخمین زده میشود حدود یك سوم جمعیت ایالات متحده كبد چرب داشته باشند.
رژیم غذایی از مهمترین راه های درمان كبد چرب است و پزشكان معمولا به بیماران خود توصیه میكنند تا بدین منظور از غذاهای كم چرب استفاده كنند. حال مطالعه جدید میگوید كاهش مصرف كربوهیدرات هم میتواند منجر به بهبود كبد چرب شود.
این مطالعه نشان داد كه حتی یك رژیم غذایی دو هفته ای با كاهش كربوهیدرات هم میتواند میزان تجمع چربی در كبد را كم كند. آنها میگویند كاهش مصرف كربوهیدرات ها میزان و نوع باكتری های روده را به نحوی تغییر میدهد كه نتیجه آن بالا رفتن فولات خون و در نتیجه بهبود متابولیسم چربی در كبد است.
نتایج این مطالعه كه به توسط محققین سوئدی انجام گردیده در مجله Cell Metabolism منتشر شده است.
ویروسی كه تومور مغزی را درمان میكند
دكتر مهرداد منصوری
مطالعات جدید محققان بریتانیایی نشان داده كه چگونه یك ویروس بی ضرر میتواند به سلول های سرطانی مغر حمله كند و توانایی سیستم دفاع ایمنی خود بدن برای حمله به این سلول ها را نیز افزایش دهد. این جزو دسته ای از ویروس ها به نام رتروویروس reovirus است كه مطالعات قبلی نشان داده میتواند درون سلول های سرطانی زندگی كند ولی كاری به سلول های سالم ندارد.
محققان برای اولین بار نشان داده اند كه این ویروس میتواند از سد خونی مغزی عبور كرده و خود را به درون بافت مغز برساند و درون سلول های سرطانی مغز جای بگیرد. وجود این ویروس ها درون سلول های سرطانی آنها را برای سلول های ایمنی بدن انسان قابل رویت تر میكند.
سلول های دفاع بدن ما توانایی خوبی برای دیدن سلول های سرطانی ندارند. هم برای اینكه آنها بسیار شبیه سلول های طبیعی هستند و هم به این علت كه موادی از خود ترشح میكنند كه سلول های ایمنی را كور میكنند ولی سلول های ایمنی ما چشم تیزبینی برای دیدن ویروس ها دارند. بنابراین محققین میتوانند با آلوده كردن سلول های سرطانی مغز به ویروس ها موجب شوند سلول های ایمنی بدن آنها را بهتر تشخیص بدهند.
نتایج مطالعه بر روی این روش در مجله Science Translational Medicine منتشر شده است.
یك منبع مخفی میكروب در بیمارستان ها
دكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه جدید نشان داده كه فاضلاب بیمارستان ها یكی از منابع اصلی مقاومت میكروب ها به آنتی بیوتیك ها است. محققان انستیتوی ملی سلامت ایالات متحده با جمع آوری نمونه هایی از درون لوله های فاضلابی كه در زیر بیمارستان ها قرار گرفته اند نشان دادند كه در محتوای این فاضلاب ها مقادیر بالایی از پلاسمیدهای باكتریایی (قطعات حلقه ای شكل از دی ان ای) وجود دارد كه میتواند باكتری ها را به كرباپنم carbapenem مقاوم كند. كرباپنم قوی ترین آنتی بیوتیكی است كه پزشكان آن را برای عفونت های مقاوم به دیگر آنتی بیوتیك ها بكار میبرند.
محققان عقیده دارند علت وجود این پلاسمیدها در فاضلاب بیمارستان ها به علت استفاده منظم آنتی بیوتیك های قوی در آن مراكز درمانی است. در این مطالعه همچنین سینك های دستشویی و جاهایی كه تماس دست با آنها زیاد است مانند روی پیشخوان ها و دستگیره درها و كامپیوترها را برای وجود باكتری های مقاوم به كرباپنم بررسی كردند ولی شواهد خاصی پیدا نكردند.
آنها میگویند این نشان دهنده موفقیت در كنترل انتقال باكتری ها از طریق سطوح بیمارستانی است. با این حال مطالعه آنها فاضلاب بیمارستان را از منابع مهم انتقال مقاومت میكروبی به آنتی بیوتیك ها ذكر میكند. نتایج این تحقیق در شماره فوریه 2018 مجله mBio منتشر شده است.
چیزهایی كه باید در مورد تلفن نوجوانان خود بدانید
دكتر مهرداد منصوری
در دنیایی كه غرق در وسایل دیجیتال است نمیتوان از والدین انتظار داشت تا بطور كامل دسترسی نوجوانان خود به این وسایل را بگیرند. امروزه شبكه های اجتماعی جزئی جدایی ناپذیر از زندگی نوجوانان بوده و تاثیر مهمی در رشد و نحوه ساخته شدن رفتارهای اجتماعی آنها دارد. به همین نسبت هم والدین نگرانند. آنها نگران این موضوعند كه كنترلی بر این فضای بوجود آمده ندارند و فرزندانشان در دنیایی رشد میكنند كه ممكن است هزاران فرسنك از آنها دور باشد.
امروزه شاهد رشد نوجوانان در فضاهای غیر واقعی هستیم كه به مدد تلفن های همراه ایجاد شده اند. این فضاها در غالب موارد كاملا با فضای سنتی كه پدر و مادر در آن رشد كرده اند متفاوت است. در خیلی از موارد میتواند با فرهنگ كشوری كه نوجوان در آن زندگی میكند هم متفاوت باشد. پدر و مادر شاهد هستند كه فرزندشان از نام بازیگران فیلم های خارجی یا خواننده های بیگانه آگاه ترند تا قیمت یك كیلو گوجه در میوه فروش محله یا نام اداره ای كه پدرشان در آن كار میكند.
این بیگانگی و حتی تضاد میتواند مشكلات جدی را برای آینده بچه ها و روابط آنها با یكدیگر و خانوادشان ایجاد كند. پدر و مادر متوجه این هستند و از آن نگرانند و این نگرانی هم به جا است.
محققان میگویند والدین باید با نوجوانان خود حرف بزنند و به نوعی توافق برسند تا استفاده از تلفن های همراه و شبكه های اجتماعی را مدیریت كنند. نوعی از این توافق این است كه بچه ها و نوجوان های خانه تا وقتی وظایف خود در قبال خود و خانواده و مدرسه خود را انجام نداده اند از وسایل دیجیتال استفاده نكنند. بچه ها و والدین باید این نكته را باور داشته باشند و به آن عمل كنند كه مهمترین تكلیف آنها در ابتدا انجام وظایفی است كه در قبال خانواده خود دارند و پس از آن وظایفی كه در قبال خود و تحصیل خود دارند.
راه دیگر استفاده منقطع از تلفن همراه در فواصل بین كارها است. مثلا یك ساعت كار خانه و مدرسه و بعد نیم ساعت استفاده از تلفن همراه و سپس مجددا كار خانه و مدرسه.
نكته مهم این است كه قبل از خواب باید تلفن را از بچه ها گرفت تا مزاحم خوابشان نشود وگرنه تلفن را با خود به رختخواب میبرند و این موجب بدخوابی آنها میشود كه آن هم بر روی یادگیری آنها در مدرسه تاثیر مخربی خواهد داشت.
نكته بسیار مهم دیگر كه محققان بر آن تاكید دارند اینست كه باید زمان استفاده از تلفن های همراه برای بچه ها و نوجوانان محدود باشد. همچنین زمان استفاده از شبكه های اجتماعی هم باید تحت كنترل باشد و بچه ها فكر نكنند تا هر زمانی كه میخواهند میتوانند این وسایل را در دسترس داشته باشند.
اولین تست خونی تشخیص ضربه مغزی
دكتر مهرداد منصوری
اولین تست خونی برای تشخیص شدت ضربه مغزی از طرف اداره دارو و غذای ایالات متحده اجازه عرضه به بازار یافت. این آزمایش بدون نیاز به انجام سی تی اسكن میتواند به سرعت و به دقت مشخص كند كه آیا ضربه وارد شده به جمجمه موجب آسیبی به بافت مغز شده است یا خیر.
امروزه تنها راه بررسی اینكه آیا ضربه به جمجمه موجب آسیبی به بافت مغز شده یا خیر انجام تصویر برداری سی تی اسكن یا ام آر آی است ولی این روش ها به اندازه كافی كارایی ندارند و در بسیاری اوقات بصورت كاذب منفی بوده و مشكلی را نشان نمیدهند در حالیكه به واقع آسیب به مغز وارد شده است.
این آزمایش خونی كه به آن Banyan Brain Trauma Indicator میگویند دو پروتئین به نام های UCH-L1 و GFAP را كه بدنبال ضربه مغزی در خون بیمار ظاهر میشوند را جستجو میكند. این آزمایش در 97 درصد آنهائیكه آسیبی به مغزشان رسیده مثبت میشود و اگر منفی شود با احتمال 99.6 درصد میتوان گفت آسیبی به مغز وارد نشده است.
جواب ابن تست در عرض 4-3 ساعت آماده میشود و این بدان معنا است كه میتوان از آن به راحتی در بخش های اورژانس بیمارستانها استفاده كرد.
گوش دادن به موسیقی موجب میشود از ورزش بیشتر لذت ببریم
دكتر مهرداد منصوری
آیا از ورزش كردن بدتان میاید. یك مطالعه جدید راهی را به ما یاد میدهد كه با كمك آن میتوانیم ورزش را نوعی تفریح كنیم. كافی است در حین ورزش به موزیك مورد علاقه خود گوش دهید.
این چیز پوشیده ای نیست كه موسیقی میتواند احساسات ما را برانگیخته كرده و موجب بروز احساستی مانند شادی، غم، خشم، احساس قدرت و انگیزه شود. حالا محققین بررسی كرده اند كه وقتی ورزش میكنیم مغز چگونه به موسیقی واكنش نشان میدهد.
بدین منظور آنها نوار مغزی تعدادی از افراد را در حین ورزش و گوش دادن به موسیقی مورد تحلیل قرار دادند. تعداد 24 نفر انتخاب شده و از آنان خواسته شد تا 400 متر را با هر سرعتی كه میخواهند راه بروند. به تعدادی از آنها شش دقیقه موسیقی شاد دادند تا گوش كنند. به تعدادی دیگر متن یك سخنرانی داده شد و بقیه افراد هم در حین راه رفتن چیزی گوش نكردند. همزمان نوار مغزی افراد ثبت شد.
مطالعه نشان داد كه گوش دادن به موسیقی احساس لذت از راه رفتن را 28 درصد افزایش داده بود. محققین میگویند در گروهی كه در حین راه رفتن به موسیقی گوش داده بودند امواج بتای قسمت فرونتال مغز افزایش پیدا كرده بود.
نتایج این مطالعه در مجله Psychology of Sport and Exercise منتشر شده است.
آیا كم خوابی از علائم الزایمر است
دكتر مهرداد منصوری
یك مطالعه جدید در دانشگاه واشنگتن نشان داده شروع اختلال خواب میتواند از علائم اولیه شروع بیماری الزایمر باشد. مطالعه ای دیگر هم نشان داده كه ایجاد اختلال در ریتم خواب و بیداری شبانه روز میتواند موجب تجمع و رسوب آمیلوئید در مغز شود. رسوب پروتئینی به نام آمیلوئید از علائم اصلی بیماری الزایمر است.
از خیلی قبل این پدیده به توسط دانشمندان مشاهده شده بود كه در بیماران مبتلا به الزایمر سیكل خواب و بیداری به هم میخورد. حالا محققین با بررسی 189 فرد با سن بالای 66 سال میزان تجمع ماده آمیلوئید در مغز آنها را با كمك روش تصویربرداری پت اسكن و بررسی مایع مغزی نخاعی آنها بررسی كردند. همچنین میزان و ساعات خواب و بیداری افراد و حركات بدن افراد در حین خواب نیز مورد بررسی قرار گرفت.
مشاهده نشان داد كه در افرادی كه ماده آمیلوئید در مغزشان رسوب كرده بود خواب تكه تكه شده بود. یعنی خواب شبانه بصورت مداوم و یك تكه نبوده بلكه افراد تقریبا هر ساعت از خواب بیدار میشوند. البته محققان هنوز نمیدانند آیا این خواب تكه تكه و منقطع است كه منجر به رسوب آمیلوئید در مغز میشود و یا برعكس است. یعنی هنوز جای علت و معلول پیدا نشده است. مثلا در یك آزمایش بر روی موش ها مشخص شد كه با تغییر دادن ریتم و پترن خواب میتوان موجب رسوب ماده آمیلوئید در مغز شد.
با این وجود یك نكته روشن است و آن اینكه این مطالعات نشان داده است كه تغییر در الگوی خواب میتواند از علائم اولیه بیماری الزایمر باشد. نتایج این مطالعات در مجله JAMA Neurology منتشر شده است.
قبل از خواب به هیچ صفحه نورانی نگاه نكنید
دكتر مهرداد منصوری
محققان بنیاد ملی خواب میگویند استفاده از تلویزیون یا كامپیوتر یا تلفن همراه قبل از خواب اصلا فكر خوبی نیست. علت در نوری است كه از صفحات این دستگاه ها خارج میشود. نور با فركانس بالایی كه از این دستگاه ها تابیده میشود میتواند با آزاد كردن هورمون های خاصی در مغز موجب تغییر در ساعت درونی بدن شود.
ساعت درونی بدن كه در مغز قرار دارد مكانیسمی است كه ترتیب زمانی خواب و بیداری را تنظیم میكند و نور آبی متساعد شده از مانیتور تلویزیون و كامپیوتر و تلفن همراه میتواند تنظیم این ساعت را به هم بزند. غده پینئال هورمونی به نام ملاتونین را در ساعات قبل از خواب ترشح میكند كه موجب تنظیم خواب میشود و نور آبی متساعد شده از صفحات نوری دستگاه ها موجب اختلال در این غده میشود.
محققان میگویند باید ساعات منع استفاده شبانه از تلویزیون و كامپیوتر و تلفن همراه برای بچه ها تنظیم شود به طوری كه یك تا دو ساعت قبل از خواب از این دستگاه ها استفاده نشود.