تزریق وریدی مشكل تر از تزریق عضلانی بوده و انجام آن همیشه برای پرستاران استرس زا است. بخصوص پیدا كردن ورید های زیر پوستی برای تزریق در كودكان و افراد چاق میتواند بسیار مشكل باشد و گاهی اوقات برای پیدا كردن یك ورید مناسب پرستار مجبور میشود چندین بار سوزن را به پوست وارد كند كه این كار مسلما برای بیمار زیاد دلچسب نیست.
اخیرا شركتی به نام EchoNous اجازه FDA برای عرضه محصولی را گرفته كه میتواند با كمك اولتراسوند محل وریدهای سطحی پوست را به دقت مشخص كرده و به پزشك و پرستار كمك كند تا تزریقات وریدی را حتی در مشكل ترین شرایط با سهولت بیشتری انجام دهند.
این وسیله میتواند وریدها را تا عمق پنج سانتیمتر زیر پوست هم در كودكان و هم بالغین به راحتی مشخص كند. این وسیله تنها یك مولد امواج اولتراسوند یا پروب transducer probe است كه میتوان آن را به یك تبلت معمولی متصل كرده و تصویر وریدهای زیرپوست را بر روی صفحه تبلت مشاهده كرد.
با كمك این وسیله پرستار میتواند با راحتی و دقت بیشتر ورید را پیدا كرده و كاتتر را درون آن كار بگذارد. با كمك این وسیله احتمال آسیب رساندن به ورید در حین پیدا كردن آن كمتر میشود.
چگونه عینك آفتابی مناسب انتخاب كنیم
خیلی مهم است كه از ورود اشعه ماوراء بنفش خورشید به چشمان خود جلوگیری كنیم. این اشعه میتواند موجب بروز زودرس كاتاراكت یا آب مروارید شود و بخصوص در فصول پر نور سال مانند تابستان رعایت این موضوع از اهمیت زیادی برخوردار است.
آژانس حفاظت محیط زیست ایالات متحده در همین ارتباط به همه پیشنهاد میكند
- از عینك هایی استفاده كنید كه حداقل 99 درصد اشعه ماوراء بنفش UV-A و UV-B را سد كند
- عینك آفتابی را هر روز و حتی در روزهای ابری به چشم بزنید.
- استفاده از عینك های درشت موجب كاهش تابش آفتاب به پوست دور چشم هم میشود كه در نتیجه شدت بروز چروك اطراف چشم هم كم میشود
- از كلاه با لبه پهن استفاده كنید تا از ورود نور آفتاب از كناره ها به چشم شما جلوگیری به عمل آید
- بعضی ار كنتاكت لنز ها هم میتوانند جلوی نور ماوراء بنفش آفتاب را بگیرند. در این مورد با پزشك خود صحبت كنید
درمان سرطان با تركاندن بادكنك های كوچك
داروهای شیمی درمانی از دیرباز برای درمان و كنترل سرطان مورد استفاده قرار داشته اند ولی متاسفانه این داروها فقط سلول های سرطانی را از بین نمیبرند بلكه به سلول های سالم بدن هم آسیب های زیادی وارد میكنند و علت آن شبیه بودن زیاد سلول های سالم و سرطانی است. برای اینكه این داروها بر سلول های سالم بدن كمتر اثر كنند تاكنون روش های متعددی پیشنهاد شده است.
محققان مركز بیوفوتونیك در معیار نانو Center for Nanoscale BioPhotonics به تازگی روش جدیدی را به همین منظور ارائه كرده كه در نوع خود بی سابقه است. آنها داروی شیمی درمانی به نام دوكسوروبیسین را درون بادكنك های بسیار ریزی nano-bubbles كه به انها لیپوزوم liposomes میگونید قرار میدهند. این بادكنك ها درواقع حباب هایی از جنس چربی هستند.
این حباب ها به بدن فرد مبتلا تزریق میشوند و در همه بدن او پخش میگردند ولی داروی درون آن تنها در جایی كه سلول های سرطانی قرار گرفته اند آزاد میشود و این آزاد شدن با تابش اشعه ایكس به محل تومور سرطانی است. پس با تابش اشعه ایكس به تومور، بادكنك های ریز میتركند و مواد شیمی درمانی خود را آزاد میكنند.
به این ترتیب با تحمیل كمترین خسارت به سلول های سالم میتوان داروهای شیمی درمانی را تنها برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده كرد. این روش تاكنون در فاز حیوانی بر روی موش ها نتایج درخشانی داشته و محققان به زودی آزمایشات انسانی را شروع میكنند. نتیجه این مطالعه در مجله Nature Communications منتشر شده است.
تاثیر رنگ و حلال ها در بیماری ام اس
یك مطالعه جدید نشان داده در افرادی كه در معرض رنگ و حلال های صنعتی مانند تینر قرار میگیرند احتمال بروز بیماری ام اس افزایش پیدا میكند. ام اس یا مالتیپل اسكلروزیس Multiple sclerosis نوعی بیماری مزمن التهابی است كه بیش از دو میلیون نفر در سراسر جهان را درگیر كرده است. در این بیماری بدن شروع به تخریب غلاف اعصاب كرده و هدایت عصبی مختل میشود.
عوامل شناخته شده ای كه احتمال بروز بیماری ام اس را افزایش میدهند سن و نژاد و استعداد ژنتیكی است. این بیماری در زنان بیشتر از مردان دیده میشود و در اروپائیان هم بیشتر است. در معرض قرار گرفتن با بعضی مواد موجود در محیط هم میتواند احتمال بروز این بیماری را زیاد كند مانند استفاده زیاد از نمك در غذا.
حالا مطالعه ای جدید نشان داده افرادی كه با رنگ و حلال های صنعتی سر و كار دارند بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به بیماری ام اس هستند بخصوص اگر هنگام كار با این مواد از سیگار هم استفاده كنند.
محققان سوئدی با مطالعه بر روی بیش از دو هزار فرد مبتلا به ام اس نشان دادند كه كار با رنگ و حلال های صنعتی میتواند احتمال ابتلا به این بیماری را تا 50 درصد افزایش دهد و در كسی كه زمینه و آمادگی ژنتیكی ابتلا به ام اس را دارد این مواد احتمال بروز بیمار را هفت برابر میكنند. حالا اگر همین افراد در حین كار با رنگ و حلال ها سیگار هم بكشند احتمال بروز بیماری سی برابر میشود.
نتایج این مطالعه در مجله Neurology منتشر شده است.
كمك روزه داری به مبتلایان ام اس
ام اس نوعی بیماری خود ایمنی است كه در آن سیستم دفاع ایمنی بدن به اشتباه به میلین حمله میكند. میلین غلافی است كه به دور رشته های عصبی قرار گرفته و موجب انتقال بهتر پیام های عصبی در طول آن میشود. در بیماری ام اس پیام های عصبی به خوبی منتقل نشده و در نتیجه بیمار دچار ضعف عضلانی و خستگی و درد مزمن و اختلال در تعادل میشود.
تاكنون درمانی برای بیماری ام اس شناخته نشده و مدیریت بیماری تنها برای كاهش علائم آن است. بعضی محققین عقیده دارند رژیم غذایی در این بیماری نقش ایفا میكند ولی این ادعا به درستی اثبات نشده است. حالا محققان دانشگاه واشنگتن با یك بررسی آزمایشگاهی بر روی موش ها نشان داده اند كه روزه داری تاثیر مثبتی بر این بیماری دارد.
آنها به دسته ای از موش ها بصورت یك روز در میان غذا دادند و بعد از گذشت سه ماه مقاومت بدن آنها در مقابل علائم بیماری ام اس را نشان دادند. در این موش ها میزان هورمون ضد التهاب بدن یعنی كورتیزون دو برابر موش های دیگر بود كه ممكن است با نتایج روزه داری ارتباط داشته باشد.
محققان میگویند مكانیسم احتمالی دیگر تاثیر روزه داری در بیماری ام اس تغییر دادن جمعیت باكتریایی روده یا میكروبیوم است. چنانچه وقتی باكتری های روده موش های روزه دار را به روده موش های دیگر وارد كردند علائم بیماری ام اس در آنها هم بهتر شد.
محققان سپس در 16 انسان همین رژیم غذایی را پیاده كردند و یك روز در میان غذای آنها را كم كردند. بعد از دو هفته تغییراتی در میكروبیوم روده این افراد شبیه چیزی كه در موش ها دیده شده بود به وقوع پیوست. نتایج این تحقیق در مجله Cell Metabolism منتشر شده است.
اولین تصاویر سه بعدی رنگی از بدن انسان
سال های زیادی است كه از تصاویر رادیوگرافی در پزشكی استفاده میشود و این تصاویر همیشه سیاه و سفید بوده اند. سی تی اسكن هم كه در سال های اخیر توانایی تولید تصاویر سی بعدی را به دست آورده تنها تفاوت در كنتراست را نشان داده و بین بافت های مختلف تفاوتی در رنگ را نشان نمیدهد.
حالا شركتی در نیوزیلند نوعی اسكنر به نام Mars scanner را تولید كرده كه میتواند تصاویر كاملا رنگی سه بعدی از استخوان و چربی و عضلات و دیگر عناصر بافت نرم را تهیه كند. این اسكنر با كمك چیپ های توسعه یافته در آزمایشگاه شتابدهنده بزرگ سرن كه به آنها Medipix3 chip میگویند بوجود آمده است.
در روش جدید كه Spectral CT نامیده میشود سنسور اشعه ایكس نه تنها شدت اشعه ایكه از بافت های بدن عبور كرده را اندازه گیری میكند بلكه مشخص میكند كه در هر طول موجی چه تغییری ایجاد شده و در نتیجه میتواند بافت های متفاوتی مانند عضلات و استخوان و آب و چربی را از هم تمیز دهد.
در ماه های آینده بررسی های بالینی بر روی این روش تصویر برداری آغاز خواهد شد.
درمان موارد شدید سرطان سینه با ایمونوتراپی
محققان میگویند موارد پیشرفته سرطان سینه را میتوان با روشی به نام ایمونوتراپی درمان كرد. مثال آن بیمار 49 ساله ای با سرطان پیشرفته سینه بود كه امید به زندگی برای او تنها سه ماه بود و چند هفته بعد از شروع ایمونوتراپی تومور او ناپدید شده و بعد از گذشت 22 ماه هنوز آثاری از تومور مشاهده نشده است.
در این روش ابتدا تعدادی از سلول های سیستم ایمنی خود فرد از بدن وی گرفته شده و بر روی آن مولكول های شیمیایی قرار داده میشود كه سلول های ایمنی با كمك آنها میتوانند سلول های سرطانی را شناسایی كنند. سپس این سلول ها مجددا به بدن فرد تزریق میشود. سلول های ایمنی به سرعت به محل تجمع سلول های سرطانی رفته و آنها را نابود میكنند.
در این روش تعدادی از سلول های سرطانی هم از بدن بیمار گرفته شده و قسمتی هایی از دی ان ای DNA آنها كه جهش یافته و با دی ان ای سلول های سالم متفاوت است مشخص میشود. بر روی سلول های سیستم ایمنی فرد بیمار مولكول هایی قرار داده میشود كه بتوانند سلول های سرطانی دارای آن دی ان ای ها را شناسایی كنند. مشكل شناسایی سلول های سرطانی است. وقتی سیستم دفاع بدن بین سلول های سرطانی و سلول های سالم بدن تمایزی بدست آورد به سرعت به سلول های سرطانی حمله كرده و آنها را از بین میبرد.
محققان میگویند در آینده نزدیك میتوانند این روش را در مورد همه سرطان ها بكار گیرند. نتایج مطالعه بر روی این روش درمانی در مجله Nature Medicine منتشر شده است.
هفت اشتباه رایج در اندازه گیری فشار خون
همه مادران دنیا توجه كنند كه دفعه بعد موقع اندازه گیری فشار خون این اشتباه ها را نكنند.
نكات مهمی كه باید به آنها توجه كنید عبارتند از
- قبل از اندازه گیری فشار خون به دستشویی رفته و ادرار كنید چون مثانه پر فشار خون را 15-10 درجه بالاتر نشان میدهد
- باید روی یك صندلی راحت بنشینید. پشت شما به صندلی تكیه كنید و كف هر دو پا را بر روی زمین قرار دهید. وضعیت بد نشستن فشار را 10-6 درجه بالاتر نشان میدهد
- وقتی یك پایتان را بر روی پای دیگر میگذارید هم فشار خونتان به اندازه 8-2 درجه بالا خوانده میشود. هر دو پا باید كنار هم قرار بگیرند
- دستی كه فشار خون را از طریق آن اندازه میگیرید نباید به پایین آویزان یا به بالای سر برود. بازوی شما باید در سطح قلب قرار گیرد تا اندازه گیری فشار خون درست باشد وگرنه فشار تا ده درجه بالا یا پایین تر از واقعی نشان داده میشود
- بازوبند فشار خون را نباید بر روی لباس ببندید. این كار فشار را 50-5 درجه بالاتر از واقعی نشان میدهد. بازوبند باید بر روی پوست بازو قرار گیرد
- بازوبند نباید بزرگ یا كوچك باشد. باید به اندازه بازوی شما باشد. بازویند كوچك یا بزرگ اندازه گیری را 10-2 درجه اشتباه نشان میدهد
- موقع اندازه گیری فشار خون بیحركت باشید و حرف نزنید. حرف زدن میتواند فشار خون را ده درجه بالاتر از چیزی كه واقعا هست نشان دهد
بیشترین میزان خودكشی در مشاغل در بین پزشكان است
در ایالات متحده در هر روز یك پزشك اقدام به خودكشی میكند. این بالاترین میزان خودكشی نسبت به هر شغل دیگر است. یك مطالعه جدید نشان داده در این كشور از هر یكصد هزار پزشك 40-24 نفر اقدام به خودكشی میكنند و این دو برابر افراد دیگر جامعه است. علت غالب این خودكشی ها افسردگی شدید است. این میزان از خودكشی حتی بیش از میزان آن در نظامیان است كه به نظر میرسد شغل بسیار پر استرسی دارند.
این مطالعه نشان میدهد كه گرچه اقدام به خودكشی در پزشكان زن كمتر از نرمال جامعه است ولی موفقیت در خودكشی 4-2 برابر جامعه و برابر پزشكان مرد است. در بین تخصص های مختلف پزشكی روان شناسان بیشترین آمار خودكشی را داشته اند.
یك مطالعه دیگر نشان داده كه 12 درصد از پزشكان زن و 20 درصد از پزشكان مرد افسردگی دارند كه مشابه نرمال جامعه است ولی در رزیدنت های پزشكی كه در حال آموزش دوره تخصصی هستند این آمار به 30-15 درصد افزایش پیدا میكند. مطالعات دیگر نشان داده كه این تغییر روحی منحصر به امریكا نبوده و در فنلاند و نروژ و استرالیا و سنگاپور و چین و بسیاری دیگر از نقاط دنیا اضطراب و افسردگی و افكار خودكشی در دانشجویان پزشكی و مشاغل مربوطه بیش از نرمال جامعه است.
محققان علت این آمار بالا را میزان استرس بسیار زیاد در شغل پزشكی میدانند كه از همان اولین سال دانشجو شدن شروع میشود با ساعات زیاد مطالعه و بعد ادامه میابد با كار زیاد و شیفت های كاری و كم خوابی و رقابت بالای شغلی و بسیاری موارد دیگر استرس زا.
یك مطالعه نشان داده كه از علل مهم خودكشی، عدم مراجعه پزشكان برای درمان مشكلات خلقی خود به علت ترس از انگشت نما شدن در بین همكاران و مردم است.
نتایج این مطالعه در نشست سالانه انجمن روانپزشكان امریكا 2018 ارائه شده است.
با این روش دیگر هیچ بانداژی سفت بسته نمیشود
از بانداژها عموما برای بستن محل زخم ها استفاده میشود ولی بانداژ باید با فشار مشخصی به دور اندام پیچیده شود كه در هر بیمار متفاوت است. بطور مثال در زخم هایی كه بدنبال نارسایی های وریدی ایجاد میشوند باید بانداژ كمی سفت بسته شود و یا در مواقعی كه خونرسانی به یك قسمت از پوست اندام كم است ممكن است لازم شود بانداژ كمی شل بسته شود.
محققین برای پاسخ به این نیاز نوعی از بانداژ را ارائه كرده اند كه با تغییر در كشش آن رنگش هم عوض میشود. محققین دانشگاه ام آی تی در این بانداژ از الیاف خاصی استفاده كرده اند كه با تغییر در كشش وارد شده به آن طیف های متفاوتی از نور را بازتاب میدهد.
به این ترتیب با دقت به رنگ بانداژ میتوان مشخص كرد كه آن را با چه كششی به دور اندام پیچیده اند و در نتیجه میتوان فشار وارده به زخم و اندام را تحت كنترل درآورد. همچنین اگر بانداژ به مروز زمان شل شود میتوان با دقت به رنك آن متوجه تغییر در كشش آن شد.
نتایج تحقیق بر روی این بانداژ در مجله Advanced Healthcare Materials منتشر شده است.
یك سی تی اسكن پرتابل برای دست
امروزه سی تی اسكن جزء مهمی از روش های تصویربرداری شده است. دستگاه های بزرگی كه بیمار بر روی تخت آن دراز میكشد و به درون تونلی میرود تا از بافت مورد نظر عكس برداری شود ولی آیا لازم است كه فرضا برای سی تی اسكن یك انگشت همه بدن ما به درون دستگاه سی تی اسكن برود.
شركتی به نام CurveBeam به این سوال پاسخ منفی داده و با ارائه سیستم سی تی اسكن جدید خود به نام InReach point-of-care extremity CT system كار را برای بیماران راحت تر كرده است. این دستگاه یك سی تی اسكن كوچك و پرتابل است كه كافی است شما دست یا پاهایتان را در آن بگذارید تا از مچ دست یا پا یا آرنج یا كف دست و پایتان سی تی اسكن بگیرد.
این دستگاه را میتوان در گوشه ای از اطاق جای داد و در كمتر از سی ثانیه میتواند كارش را تمام كرده و تصاویر را به شما تحویل دهد.
تاثیر حمام سونا بر سكته مغزی چیست
یك مطالعه جدید نشان داده كه در افراد سالمندی كه عادت به استفاده از سونا دارند احتمال وقوع سكته مغزی كمتر است. این مطالعه به توسط محققان فنلاندی بر روی بیش از 1600 نفر انجام شده است. این افراد حداقل هفته ای چهار بار از سونا استفاده میكردند و در آنها احتمال وقوع سكته مغزی 60 درصد كمتر از كسانی بود كه هفته ای یك بار سونا میرفتند.
فنلاند كشور بسیار سردی است و زادگاه حمام سونا است. سونا جزئی از فرهنگ فنلاند است و غالب فنلاندی ها حداقل هفته ای یك بار به سونا میروند. مطالعات قبلی نشان داده كه در افرادی كه مكررا از سونا استفاده میكنند احتمال بروز بیماری های قلبی و زوال عقل كمتر میشود و پرفشاری خون هم در این افراد كمتر است.
افراد مورد بررسی در مطالعه اخیر سنی بین 53 تا 74 سال داشتند و به مدت 15 سال پیگیری شدند و مشخص شد كه در افرادی كه حداقل هفته ای چهار بار از سونا استفاده میكنند احتمال سكته مغزی 60 درصد كمتر از افرادی است كه یك بار در هفته سونا میروند.
البته سونا برای همه خوب نیست. سونا ممكن است برای افرادی كه تازه سكته قلبی كرده اند یا درد قلبی دارند یا افراد مسنی كه فشار خون پایین دارند مضر باشد. محققان همچنین میگویند تاثیر سونا و خطرات احتمالی آن در سنین بالا ممكن است در فنلاندی ها كه از بچگی بطور مرتب از سونا استفاده میكنند با افراد كشورهای دیگر فرق داشته باشد.
نتایج این مطالعه در شماره ماه می 2018 مجله Neurology منتشر شده است.
ارتباط حشره كش ها و بیماری پاركینسون چیست
یك مطالعه جدید نشان داده كه حشره كش های پاراكوات paraquat و مانب maneb میتواند ژن های ما را به نحوی تغییر دهند كه احتمال بروز بیماری پاركینسون بیشتر شود. بیماری پاركینسون یك بیماری مزمن و پیشرونده مغزی است كه در سنین بالا موجب لرزش دست و پا و كندی حركات و راه رفتن میشود. علت اصلی این بیماری به درستی شناخته شده نیست ولی به نظر میرسد هم زمینه های ژنتیكی و هم علل محیطی میتوانند ایجاد آن را تسهیل كنند.
محققین كانادایی در یك مطالعه جدید نشان داده اند كه حشره كش ها و سموم دفع آفات نباتی كه از طریق میوه ها و سبزی ها و بسیاری دیگر از گیاهانی كه میخوریم به بدن ما وارد میشوند احتمال بروز بیماری پاركینسون را دو نیم برابر افزایش میدهند.
آنها با مطالعه بر روی سلول های بنیادی انسان نشان داده اند كه این مواد سمی میتوانند تغییرات ژنتیكی در سلول های عصبی مغزی كه دوپامین تولید میكنند ایجاد كند. این تغییرات ژنتیكی موجب اختلال در میتوكندری های این سلول های عصبی شده و در نتیجه دسترسی سلول به انرژی را مختل كنند. اختلال در تولید دوپامین به توسط سلول های عصبی مغز علت عمده بروز بیماری پاركینسون است.
این مطالعه همچنین نشان داد كه این اثرات آفت كش ها در مقادیری بسیار پایین تری از آن چیزی كه دوز مجاز آفت كش ها اعلام شده بروز میكند به این معنی كه حتی مقادیر بسیار كمتر از میزان به اصطلاح مجاز این آفت كش ها در مواد غذایی میتوانند مضر باشند.
نتایج این مطالعه در مجله Federation of American Societies for Experimental Biology منتشر شده است.
جذب سموم دود كباب از طریق پوست
محققان از دیرباز میدانستند كه قرار گرفتن گوشت بر روی اتش و به اصطلاح كباب شدن آن موجب آزاد شدن موادی به نام هیدروكربن های آروماتیك چند حلقه ای polycyclic aromatic hydrocarbons یا PAH میشود كه سرطان زا هستند. این مواد از طریق دود كباب وارد ریه و از طریق گوشت خورده شده وارد دستگاه گوارش شده و ایجاد سرطان میكنند.
حالا یك تحقیق جدید نشان داده كه دود كباب میتواند بر روی پوست هم بنشیند و اثرات سمی خود را ایجاد كند حتی اگر لباس پوشیده باشید. این تحقیق نشان داده كه بیشترین میزان PAH در ادرار افرادی بوده كه كباب خورده اند. در درجه بعدی كسانی كه دود كباب بر روی وست آنها نشسته و در درجه آخر كسانی كه دود كباب را استنشاق كرده اند.
محققان میگویند لباس میتواند مدت كوتاهی پوست را از دود كباب محافظت كند ولی وقتی از آن اشباع شد دیگر كار نمیكند و مواد سمی به پوست راه پیدا میكنند. آنها توصیه میكنند بلافاصله بعد از كباب كردن گوشت بهتر است لباس ها را عوض كرده و شستشو داد.
نتایج این تحقیق در شماره ماه می 2018 مجله Environmental Science & Technology منتشر شده است.
در مورد آرسنیك و برنج چه میدانید
مصرف برنج با وجود تمام مزایایی كه دارد خطراتی هم میتواند به دنبال داشته باشد كه آنها را بر روی كیسه محتوی آن ننوشته اند. این خطر در مورد مسمومیت فوری نیست بلكه مسمومیتی است كه بسیار كند عمل كرده و در دراز مدت میتواند خطر سرطان های ریه و مثانه و پوست و بیماری های قلبی و دیابت در شما را افزایش دهد.
این خطر مسمومیت با آرسنیك است.
ارسنیك عنصری است كه بطور طبیعی در خاك وجود داشته و به درون آب راه پیدا میكند ولی میتواند از طریق سموم دفع آفات نباتی و كود ها هم به خاك منتقل شود و از آنجا میتواند خود را به گیاه برساند. برنج بیش از دیگر گیاهان تمایل به جذب آرسنیك دارد. برنج قهوه ای آرسنیك بیشتری دارد چون این عنصر بیشتر در پوسته بیرونی دانه برنج جمع میشود.
ارسنیك بخصوص برای كودكان مضر است و باید در دادن غذاها و پودرهای غذایی حاوی برنج به بچه ها احتیاط كرد.
گرچه به سختی میتوان برنج را از رژیم غذایی حذف كرد ولی میتوان با رعایت اصول زیر ورود ارسنیك به بدن را به حداقل رساند
- خاك كشتزارهای از لحاظ میزان آرسنیك با هم متفاوت است. از برنج مناطقی استفاده كنید كه میدانید خاك آنها ارسنیك كمتری دارد
- بجز برنج از غلات و حبوبات دیگر هم استفاده كنید
- برنج را یك شب در آب بخیسانید. میزان زیادی از ارسنیك به درون آب میرود. برنج آبكش شده ارسنیك كمتری دارد. پس برنج را با پنج برابر اندازه خود آب بر روی حرارت قرار دهید و بعد از نرم شدن، آب اضافه را دور ریخته و برنج را زیر آب جاری قرار دهید. این كار گرچه ممكن است مقداری از ویتامین های برنج را از آن جدا كند ولی ارسنیك موجود در آن را تا حدود زیادی كم میكند. میزان محتوای آرسنیك برنج آبكش حدود یك پنجم برنج دمكش است
تاثیر قدرت دست دادن مردان در سرنوشت زندگی مشترك آنها چیست
مردانی كه بدنبال همسر میگردند باید قدرت دست دادنشان را امتحان كنند و یك دست دادن قوی چیزی است كه به آن نیاز دارند. محققان با بررسی اطلاعات پزشكی مربوط به بیش از پنج هزار فرد بزرگسال در نروژ یك ارتباط عجیب را بررسی كردند. ارتباط بین وضعیت زندگی مشترك آنها با توانایی مشت كردن دستشان. سن همگی افراد بین 71-59 سال بود.
گرچه مطالعه رابطه علت و معلولی را نشان نداده است ولی مشخص كرده احتمال بودن در یك زندگی مشترك در مردانی كه فشرده كردن و مشت كردن دست هایشان قویتر بوده بیشتر بوده است. این ارتباط فقط در مردان مشاهده شده و بین قدرت فشردن انگشتان و زندگی مشترك در زنان ارتباطی مشاهده نشده است.
محققان میگویند این ممكن است نشانه ای از آن باشد كه زنان از مردانی بیشتر خوششان میاید كه در رفتارشان علائمی از قدرت را نشان میدهند. مطالعات قبلی ارتباط قدرت مشت شدن انگشتان با مستقل بودن در زندگی و یا ریسك بیماریهای قلبی را هم نشان داده است.
آنها اضافه میكنند این واقعیت كه مردانی كه قدرت مشت كردن انگشتانشان كمتر است كمتر مستقل هستند و از طرفی دیگر احتمال داشتن همسری كه در دوران كهنسالی حمایتشان كند هم كمتر است آنها را در معرض خطر قرار میدهد و سیستم های حمایت اجتماعی باید به این گروه از افراد توجه بیشتری كند. نتایج این مطالعه در مجله SSM-Population Health منتشر شده است.
كشتن موثر میكروب ها با خار های ریز
به هر وسیله خارجی كه درون بدن كار گذاشته میشود ایمپلنت میگویند و در سطح هر ایمپلنتی ممكن است باكتری ها جمع شوند و در بعضی موارد موجب بروز عفونت گردند. گاهی ممكن است برای رفع عفونت پزشك مجبور شود ایمپلنت را از بدن بیمار خارج كند. حالا مشخص شده كه اگر بتوانیم سطح ایمپلنت ها را با خارهای متعدد ریزی بپوشانیم باكتری ها نمیتوانند در سطح آن جمع شده و بچسبند.
گرافین ماده ای است كه به تازگی كشف شده و كاربردهای بسیار زیادی هم برای آن كشف گردیده است. گرافین لایه ای از اتم های كربن است كه به یكدیگر متصل میشوند. در واقع این ماده یك صفحه تك لایه از اتم های كربن به هم متصل است. حالا محققین سوئدی توانسته اند با كمك تكنیكی به نام Plasma-Enhanced Chemical Vapor Deposition خارهای بسیار ریزی از جنس گرافین را بر روی سطح مواد ایجاد كنند.
بررسی های آزمایشگاهی نشان داده كه هر باكتری كه به سطح این ایمپلنت ها میچسبد به سرعت با تیزی این خارها كشته شده و از بین میرود. از این بهتر آنست كه بر خلاف آنتی بیوتیك ها میكروب ها نمیتوانند در برابر خاصیت گرافین به تدریج مقاومت پیدا كنند.
از آن بهتر اینست كه چون اندازه سلول های بدن بسیار بزرگتر از باكتری ها است این خارها به سلول های بدن آسیبی نمیزند. از این هم بهتر آنست كه گرافین میتواند كمك كند تا ایمپلنت های كاشته شده در استخوان موجب تحریك استخوان سازی شده و بدین ترتیب استخوان ها خیلی بهتر به سطح ایمپلنت بچسبند.
نتایج تحقیقات بر روی این روش جدید در مجله Advanced Materials Interfaces منتشر شده است.
چگونه كرم های انگل به ما در مقابل چاقی و آسم كمك میكنند
در سال های اخیر مطالعات زیادی نشان داده كه كرم های انگلی كه در روده های انسان ها زندگی میكنند اثرات مثبت و مفیدی در سلامت سیستم دفاع ایمنی بدن ما دارند. حالا یك مطالعه جدید نشان داده كه نوعی از این انگل ها میتواند مانع از چاقی شود.
در سال های اخیر تعدادی از دانشمندان این فرضیه را مطرح كرده اند كه شاید شیوع زیاد بیماری های خود ایمنی و آلرژی در جوامع غربی و از طرف دیگر كاهش عفونت های انگلی ممكن است با هم ارتباط داشته باشد. آنها میگویند برای هزاران سال و حتی شاید بیشتر، كرم های انگلی درون روده انسان ها زندگی كرده اند و بتدریج یاد گرفته اند كه چگونه سیستم ایمنی انسان را تحریك نكنند تا مورد حمله آن قرار نگیرند. محققان میگویند این انگل ها مواد ضد التهابی را از خود ترشح میكنن كه سیستم ایمنی ما را به نحو خاصی تغییر میدهد.
حتی بعضی محققین بطور عمدی بیماران مبتلا به بعضی بیماری های التهابی روده و آلرژی را به انگل های روده ای مبتلا كرده اند تا درمان شوند.
حالا محققین تعدادی موش را به نوعی كرم روده ای آلوده كرده و مشاهده كردند كه حتی با وجود تغذیه با مواد غذایی چرب باز میزان اضافه وزن آنها اندك بوده است. بررسی ها نشان داد كه كرم ها توانسته اند فعالیت ژن های خاصی كه در فعالیت های متابولیسمی موثر هستند را تغییر دهند. محققین سپس سلول های ایمنی این موش ها را به موش های سالم دیگری منتقل كرده ومشاهده نمودند كه در این موش ها هم میزان افزایش وزن بعد از مصرف غذای پر چرب كم میشود.
نتایج این مطالعه در مجله Scientific Reports منتشر شده است.
كنتاكت لنز هایی كه در نور تیره میشوند
از سال ها قبل عدسی های فتوكرومیك در عینك های طبی بكار رفته است. این عدسی ها در مقابل نور خورشید تیره شده و موجب میشود در نورهای شدید و خیره كننده فشار كمتری به چشم وارد شود. حالی كمپانی جانسون اند جانسون نوعی كنتاكت لنز یا لنز تماسی را ارائه كرده كه همین خاصیت را دارد. این لنز كه Acuvue Oasys نام دارد و میتواند نور آبی و ماوراء بنفش را هم فیلتر كند.
این لنزهای تماسی در كنار تصحیح عیوب انكساری چشم خاصیت فتوكرومیك هم دارد و به شدت نور واكنش نشان میدهد.
محققین میگویند حدود ده سال تحقیق و توسعه موجب پدید آمدن این محصول شده و تاكنون بیش از هزار نفر آن را امتحان كرده اند. این لنز تماسی به مدت دو هفته قابل استفاده است. البته قرار نیست كه این لنزها جایگزین عینك های معمولی فتوكرومیك شوند چون تمام چشم را نمیپوشانند ولی كسانی كه عادت به استفاده از لنزهای تماسی دارند میتوانند از این ابداع استفاده كنند.
كیا بیشتر عمر میكنن. شب زنده داران یا سحرخیزان
یك تحقیق جدید نشان داده كه شب زنده داران بهای این عادت خود را با تاثیر آن بر سلامت و طول عمر خود میپردازند. این تحقیق نشان داده كسانی كه شبها تا دیروقت بیدار میمانند و صبح ها برای بیدار شدن از خواب سختی میكشند ده درصد بیشتر میمیرند. این گفته محققین عصب شناسی دانشگاه Northwestern University Feinberg در شیكاگو است.
این مطالعه بر روی بیش از 433 هزار فرد بالغ بریتانیایی صورت گرفته و نشان داده است كسانی كه شبها تا دیروقت بیدار میمانند دو برابر بیشتر مشكلات روانپزشكی دارند و احتمال بروز دیابت در آنها 30 درصد و مشكلات عصبی 25 درصد و مشكلات گوارشی 23 درصد و مشكلات تنفسی 22 درصد بیشتر است.
محققان میگویند علت این ارتباط ممكن است درگیر شدن بیشتر افراد شب زنده دار با رفتار های ناسالمی مانند مصرف الكل و سیگار و خوردن خوراكی های مضر باشد. بعضی دیگر معتقدند علت مشكلات سلامتی در این افراد ناهماهنگی ساعت درونی این افراد با بقیه مردم است. از طرف دیگر تغییر در ساعات خوابیدن و غذا خوردن میتواند بر روی سیكل ترشح هورمون انسولین در بدن تاثیر گذاشته و از این طریق ریسك ابتلا به دیابت را افزایش دهند.
مطالعات قبلی نشان داده كسانی كه شیفت های كاری شبانه دارند بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به بیماری های قلبی عروقی هستند.
نتایج این مطالعه در شماره آوریل 2018 مجله Chronobiology منتشر شده است.
یك قلب مصنوعی كه تا آخر عمر كار میكند
گرچه دستگاه های قلب مصنوعی خیلی وقت است كه اختراع شده اند ولی استفاده از آنها در حال حاضر محدود به بیمارانی است كه در انتظار یك جراحی پیوند قلب هستند. پس استفاده از قلب مصنوعی فعلا موقتی است ولی محققین دانشگاه اورگون اخیرا موفق شده اند یك قلب مصنوعی دائمی را توسعه دهند.
برای اینكه احتمال از كار افتادن این قلب كم شود طراحی آن را بسیار ساده ساخته اند و برخلاف دیگر قلب های مصنوعی تنها یك قسمت متحرك داشته و دریچه ای ندارد. قسمت متحرك آن یك میله تو خالی از جنس آلیاژ تیتانیوم است كه درون یك لوله تیتانیومی به جلو و عقب حركت میكند.
نكته جالب دیگر در مورد این قلب مصنوعی اینست كه بر خلاف رقبایش كه جریان ممتد و یكنواختی از خون را پمپ میكنند سعی میكند خون را مانند قلب طبیعی بصورت ضربانی پمپاژكند. محققان میگویند این خصلت موجب میشود به خون آسیب كمتری برسد و احتمال ایجاد لخته كمتر شود و در نتیجه ریسك سكته مغزی و خونریزی گوارشی كاهش یابد.
پشه های شهری بیشتر چه كسانی را نیش میزنند
یك مطالعه جدید نشان داده كه در محیط های شهری شانس اینكه به توسط پشه نیش زده شوید بسته به سطح درآمد افراد محله متفاوت است و ساكنان محله هایی كه درآمد متوسط دارند بیشتر از دیگران در معرض گزش پشه هستند. این مطالعه به مدت دو سال در شهر بالتیمور امریكا انجام شده و در آن محققان دی ان ای موجود در معده پشه ها را بررسی كردند.
مطالعه محققان نشان داد كه در محله های كم درآمد شهر چیزی كه در معده پشه ها بود بیشتر خون موش بود. یعنی پشه ها بیشتر موش ها را گزیده بودند تا انسان ها را از طرف دیگر در محله های پر درآمد پشه ها كمتر در تردد بودند و این موجب میشد گزش افراد ساكین این كحلات به توسط پشه كم باشد.
مطالعه نشان داد كه بیشترین گزش ها در محله هایی بوده كه محل زندگی ساكنین طبقه متوسط بوده اند. این افراد بیش از افراد فقیر و ثروتمند در فضاهای باز شهر مانند پارك ها تردد میكنند و این هم میتواند احتمال گزش پشه را بیشتر كند. محققان میگویند به همین علت به نظر میرسد اگر ویروسی بخواهد از طریق نیش پشه منتقل شود محلات افراد طبقه متوسط شهر بیشترین احتمال ابتلا را دارد.
نتایج این مطالعه در شماره آوریل 2018 مجله Parasites & Vectors منتشر شده است.
چرا خبرهای دروغ زودتر از خبرهای راست پخش میشوند
یك مطالعه جدید نشان داده كه در شبكه های اجتماعی خبرهای دروغ بسیار سریع تر و گسترده تر از خبرهای راست پخش و منتشر میشوند. این مطالعه بر روی سه میلیون مشترك تویتر انجام شده و نشان داده است كه خبرهای دروغ با 70 درصد بیشتر از اخبار صحیح در بین كاربران این شبكه اجتماعی دست به دست میشود.
محققان میگویند این خبرهای دروغ معمولا به توسط بات ها كه در واقع نوعی برنامه كامپیوتری هستند ساخته میشوند ولی این انسان ها هستند كه این خبرهای غیر واقعی را پخش میكنند. آنها میگویند خبرهای دروغ معمولا حاوی مطالب جدید و تعجب برانگیز هستند در حالیكه اخبار حقیقی معمولا تكراری میباشند. شاید به دلیل همین میل بشر به ابراز مطالب جدید و ظاهرا جالب است كه این اخبرا خیلی سریع ری توئیت میشوند.
نتایج این مطالعه كه با بررسی 126 هزار خبر كه در بین سال های 2017-2006 به توسط بیش از سه میلیون نفر توئیت شده بدست آمده، در شماره مارس 2018 مجله Science منتشر شده است.
چگونه یك قلب سالم مانع زوال عقل میشود
شكی نیست كه داشتن یك قلب سالم برای سلامتی خوب است ولی یك مطالعه جدید چیزی بیش از این را نشان داده و میگوید قلب سالم منجر به مغز سالم میشود و در سنین بالا احتمال بروز احتلالات شناختی و كاهش حافظه را كم میكند.
میدانیم كه با بالا رفتن سن مغز شروع به كوچك شدن و چروكیده شدن كرده و موجب كاهش حافظه و توانایی یادگیری و تعقل میشود. مطالعات قبلی نشان داده كه داشتن فعالیت های بدنی خوب میتواند تا حدی این روند را كند كند. حالا محققین با بررسی بیش از هزار تن با سن متوسط 72 سال نشان داده اند كه در سنین بالا هرچه قلب بهتر كار كند حافظه و سرعت تعقل و تصمیم گیری بهتر میشود بخصوص در كسانی كه وزن متعادل و قند خون طبیعی دارند.
محققین میگویند مهمترین راه های داشتن یك قلب خوب و كارا رعایت هفته نكته یعنی داشتن فعالیت بدنی كافی، مصرف غذای سالم، وزن متعادل، دوری از دخانیات، كنترل قند و كلسترول و فشار خون است.
نتایج این مطالعه كه به توسط محققین دانشگاه فلوریدا انجام شده در مجله Journal of the American Heart Association منتشرگردیده است.
انتقال وایرلس همه اطلاعات حیاتی بیمار اورژانس
به بیمارانی كه در بخش اورژانس بیمارستان ها بستری میشوند معمولا حسگرهای متعددی متصل است كه فشار خون، دما، تعداد تنفس، تعداد ضربان قلب، میزان اكسیژناسیون خون، فعالیت الكتریكی قلب و بسیاری پارامترهای دیگر را اندازه گیری میكنند. این اطلاعات معمولا به توسط سیم به مانیتورهایی متصل شده تا پرستار و پزشك بتوانند مرتبا در جریان وضعیت بیمار قرار بگیرند. ولی اوضاع در حال تغییر است.
محققین سویسی در استارتاپی به نام Smartcardia دستگاهی را ابداع كرده اند كه آن را به پوست جلوی قفسه سینه و زیر لباس بیمار میچسبانند. این دستگاه كوچك میتواند اطلاعات حیاتی بیمار مانند دما، تعداد ضربان قلب، فشار خون، میزان اكسیژناسیون خون و نوار قلبی بیمار را جمع آوری كرده و آنها را بصورت وایرلس به مانیتوری كه در ایستگاه پرستاری وجود دارد ارسال كند. این اطلاعات همچنین میتوانند بصورت همزمان بر روی تلفن همراه یا تبلت پزشك ها هم نشان داده شود.
با این دستگاه بیمار میتواند آزادانه در بخش و بیمارستان راه برود و در هر لحظه تحت مراقبت باشد. همچنین با كمك این وسیله میتوان بیمار را حتی در منزل بصورت دائمی تحت نظر داشت.
موش هایی كه بیماری سل را بو میكشند
در بسیاری از كشورهایی كه از لحاظ منابع بهداشتی در تنگنا هستند و به آزمایشگاه های مجهز دسترسی كمی دارند تشخیص بیماری سل با بررسی خلط بیمار در زیر میكروسكوپ نوری انجام میشود. این روشی قدیمی و با حساسیت اندكی است. از این گذشته خیلی از بیماران و بخصوص كودكان نمیتوانند نمونه خلط را تهیه كرده و به آزمایشگاه بدهند.
حالا محققین كشور تانزانیا روش جدید و ارزان قیمتی را ارائه كرده اند. آنها در یك آزمایش، نمونه های خلط 982 بیمار را كه 34 نفر آنها در آزمایش های معمولی مشخص شد سل دارند را به موش هایی از جنس Cricetomys ansorgei دادند تا بو بكشند. موش ها به همه این 34 نمونه خلط واكنش نشان دادند و 23 نمونه دیگر را هم به عنوان آلوده به میكروب سل معرفی كردند. با ارسال این 23 نمونه به آزمایشگاه های مجهزتر مشخص شد كه تشخیص موش ها درست بوده و آنها هم سل داشته اند.
این توانایی موش ها در تشخیص سل ناشی از قدرت آنها در بو كشیدن نوعی ماده شیمیایی است كه از میكروب سل متساعد شده و در نمونه خلط بیماران مبتلا وجود دارد. نتایج مطالعه بر روی این روش جدید در مجله Pediatric Research منتشر شده است.
دیر صبحانه خوردن دیابت را بدتر میكند
یك مطالعه جدید نشان داده كه در افراد مبتلا به دیابت نوع دو دیر خوابیدن و دیر صبحانه خوردن احتمال چاقی را بیشتر میكند. دیابت نوع دو شایعترین نوع دیابت یا بیماری قند است كه در آن بدن به هورمون انسولین كه در غده لوزالمعده ساخته میشود پاسخ درستی نمیدهد و نتیجه آن بالا رفتن قند خون است.
غالب بیماران مبتلا به این نوع از دیابت چاق هستند و چاقی استعداد مبتلا شدن به دیابت را افرایش میدهد. متاسفانه در غالب جوامع شهری چاقی در حال افزایش است و این موجب شده بیماری دیابت هم شیوع بیشتری پیدا كند. تنها در ایالات متحده یك سوم مردم چاق هستند و 12 درصد مردم دیابت دارند.
محققان دانشگاه شیكاگو در مطالعه خود نشان دادند كه افرادی كه شبها دیر میخوابند چاقتر هستند. همچنین مشخص شد كه صبح ها دیر بلند شدن از خواب و دیر صبحانه خوردن هم احتمال چاقی را بیشتر میكند. نتیجه عادات افزایش احتمال بروز دیابت در افراد سالم و بدتر شدن دیابت در آنهایی است كه در حال حاضر به این بیماری مبتلا هستند.
نتایج این مطالعه در مجله Diabetic Medicine منتشر شده است.
احتمال ایجاد پولیپ روده با مصرف قرص كلسیم
آیا قرص های كلسیم كه افراد برای محكم تر كردن استخوان هایشان مصرف میكنند میتواند آسیبی به روده برساند. یك مطالعه جدید میگوید بین مصرف روزانه قرص های كلسیم و ایجاد پولیپ های روده ارتباط وجود دارد. پولیپ ها برجستگی ها و زوائدی هیتند كه درون روده بوجود میایدند. این برجستگی ها بدخیم نیستند ولی میتوانند به سرطان تبدیل شوند.
این مطالعه در دانشگاه كارولینای شمالی بر روی بیش از دو هزار فرد با سن 75-45 سال انجام شده و مشخص گردید در افرادی كه بطور مرتب قرص كلسیم خورده اند بعد از 10-6 سال احتمال بروز پولیپ روده بزرگ بیشتر میشود. این احتمال در زنان و كسانی كه سیگاری بوده اند باز هم بیشتر است.
این مطالعه هیچ ارتباطی بین مصرف كلسیم بصورت طبیعی مثلا با مصرف لبنیات و ایجاد پولیپ روده را نشان نداد.
یكی از عوارض مصرف قرص های كلسیم بروز یبوست است و تاثیر این قرص ها در ایجاد پولیپ میتواند با این واسطه باشد چون یبوست احتمال ایجاد پولیپ روده را افرایش میدهد.
نتایج مطالعه ذكر شده در شماره مارس 2018 مجله Gut منتشر شده است.
تاثیر سیگار كشیدن یك نفر در بروز دیابت فرد دیگر
ما كسی كه سیگار میكشد در معرض اثرات منفی دود آن قرار میگیرد. دود سیگار بر روی سلامت كسانی كه در اطراف فرد سیگاری هستند هم تاثیر دارد. این دود وارد ریه آنها هم میشود. این را دود دست دوم میگویند.
ولی نوع دیگری از تاثیر دود سیگار وجود دارد كه به آن دود دست سوم Thirdhand smoke میگویند و آن مواد شیمیایی موجود در دود سیگار است كه بر روی مو و پوست و لباس های فرد سیگاری و یا بر روی دیوار و یا فرش كف زمین باقی میماند. این مواد شیمیایی بعد از مدتی دوباره در هوا متساعد شده و با ورود به ریه افراد غیر سیگاری تاثیر مضر خود را بجای میگذارند.
تخمین زده میشود كه تنها در ایالات متحده حدود 88 میلیون فرد در معرض دود دست دوم و سوم هستند. مطالعات قبلی نشان داده كه دود دست سوم میتواند منجر به بروز سرطان شود و حالا یك مطالعه جدید نشان داده كه این دود احتمال بروز دیابت نوع دو را هم افزایش میدهد. دیابت نوع دوم در اثر مقاومت بدن به انسولین ایجاد میشود.
محققین میگویند این تاثیر دود سیگار میتواند به علت تاثیر سموم موجود در این دود و آسیب به پروتئین ها و چربی ها و دی ان ای DNA سلول ها باشد باشد. استفاده از آنتی اكسیدان ها در نمونه های مورد آزمایش موجب خنثی شدن این تاثیر شد.
نتایج این مطالعه در مجله PLOS One منتشر شده است.
تشخیص سریع سرطان با ایجاد یك خال مصنوعی
سرطان هر چه زودتر تشخیص داده شود درمان آن موثرتر خواهد بود ولی متاسفانه در غالب موارد سرطان ها دیر تشخیص داده میشوند و تنها وقتی مشخص میشوند كه در مراحل پیشرفته خود بوده و درمان آنها در این مراحل بسیار مشكل و پرهزینه است. حال محققانی از ETH Zurich یك روش اخطار زودرس و سریع جدید برای تشخیص چهار نوع سرطان ابداع كرده اند.
این روش در واقع استفاده از نوعی وسیله است كه در زیر پوست كاشته میشود و وقتی سطح كلسیم خون بالا میرود یك خال مصنوعی را بر روی پوست ایجاد میكند. چهار نوعی سرطان یعنی سرطان های پروستات و ریه و روده بزرگ و پستان میزان كلسیم خون را بالا میبرند. وقتی وسیله كاشته شده در زیر پوست بالا بودن ممتد سطح سرمی كلسیم را حس كند موجب میشود سلول های پوست شروع به تولید ملانین كنند. ملانین رنگدانه ای است كه در سلول های تیره رنگ خال های پوستی وجود دارد. بدین ترتیب با تولید ملانین یك خال مصنوعی بر روی پوست ظاهر میشود و این نشانه احتمال بروز سرطان است.
حتی برای آنها كه نمیخواهند خالی بر روی پوست خود داشته باشند میتوان خالی نامرئی ایجاد كرد كه تنها در زیر نور قرمر قابل دیدن است. محققین امیدوارند بتوانند دستگاه مورد نظر را به سنسورهای حساس به دیگر بیوماركر های سرطانی مجهز كنند تا بتواند دیگر انواع سرطان را با دقت بالاتر تشخیص دهد.
نتیجه مطالعه بر روی اسن روش در مجله Science Translational Medicine منتشر شده است.
دلیل دیگری كه نباید با فرزند عمو، عمه، خاله یا دایی خود ازدواج كنیم
ازدواج بین پسر خاله و دخترخاله یا پسر دایی و دختر عمه و چیزهایی شبیه این از دیرباز در بعضی جوامع رایج بوده است. این ازدواج ها بین كسانی است كه دو نسل قبل از آنها یكی بوده مثلا پسرخاله و دختر خاله یك مادر بزرگ و پدر بزرگ یكسان داشته اند. بعضی ازدواج ها مثلا بین پسر دختر خاله با دختر پسر خاله است. در این حالت سه نسل قبل از این دو نفر یكی بوده است.
یك مطالعه جدید نشان داده كه فرزندان ازدواج هایی كه بین فرزندان خواهر و برادران ایجاد میشود (به زبان دیگر ازدواج بین كسانی كه پدر بزرگ یا مادر بزرگ یكسان داشته اند یعنی دو نسل قبل از آنها یكی بوده است) در معرض ریسك بیشتر ابتلا به اختلالات خلقی مانند افسردگی و اضطراب هستند. بررسی محققین نشان داده است كه احتمال اختلالات خلقی در این افراد سه برابر كسانی است كه پدر و مادرشان رابطه خویشاوندای نداشته اند. حتی ازدواج كسانی كه سه نسل قبل از آنها یكی بوده است هم موجب تولد فرزندانی میشود كه در آنها احتمال اختلالات خلقی بیشتر از معمول است.
این مطالعه بر روی حدود 364 هزار فرد در ایرلند شمالی كه در سال های 1971 تا 1986 متولد شده اند انجام شده است. نكته جالب این است كه ده درصد كل جمعیت دنیا حاصل ازدواج كسانی است كه دو نسل یا سه نسل قبل از آنها یكی بوده است و این ازدواج ها در آسیا و شرق آفریقا بیشتر رواج دارد ولی در غرب حدود یك درصد ازدواج ها است. ازدواج بین افرادی كه چنین به اصطلاح روابط خونی با هم دارند در ایالات متحده و كره شمالی و چین ممنوع است.
نتایج این تحقیق در شماره آوریل 2018 مجله JAMA Psychiatry منتشر شده است.
چطور زیاد تلویزیون نگاه كردن میتواند شما را به كشتن دهد
یك مطالعه جدید نشان داده كه نگاه كردن زیاد به تلویزیون میتواند موجب ایجاد لخته خون در وریدهای عمقی ساق شود كه میتواند با حركت به سوی قلب و سپس ریه و انسداد عروق ریه پدیده ای بالقوه كشنده باشد.
یكی از عللی كه ریسك بروز لخته در وریدهای ساق را زیاد میكند كاهش سرعت جریان خون در این عروق است كه میتواند به علت نشستن طولانی مدت بوجود آید. یك مطالعه نشان داده كه در ایالات متحده هر فرد بالغ تقریبا هر روز شش ساعت تلویزیون نگاه میكند.
در سال 2016 یك بررسی كه نتایج آن هم در مجله معتبر Circulation منتشر شد نشان داد كه نگاه كردن به تلویزیون به مدت طولانی میتواند احتمال بروز لخته در ریه را افزایش دهد. حالا محققین دانشگاه مینه سوتا با مطالعه بیش از 15 هزار نفر با سن 64-45 سال نشان داده اند كه در آنهایی كه زیاد تلویزیون نگاه میكنند احتمال بروز لخته در ریه 70 درصد زیاد میشود.
نكته جالب در مورد این مطالعه آن است كه نشان داده در كسانی كه زیاد تلویزیون نگاه میكنند حتی اگر به اندازه كافی فعالیت بدنی و ورزشی داشته باشند باز همچنان احتمال بروز لخته در ریه 70 درصد بالاتر از افرادی است كه زیاد تلویزیون نگاه نمیكنند.
این مطالعه به ما نشان میدهد كه نشستن به مدت طولانی میتواند ریسك بروز لخته ریه را زیاد كند. نتایج این تحقیق در مجله Journal of Thrombosis and Thrombolysis منتشر شده است.
تولید بافت فعال كلیه از سلول بنیادی برای اولین بار
برای اولین بار محققین موفق شده اند تا بافت های فعال كلیوی را در آزمایشگاه تولید كنند كه میتوانند ادرار بسازند. این بافت از سلول های بنیادی بدست آمده است. سالانه میلیونها نفر در سراسر جهان به علت بیماری های كلیوی جان خود را از دست میدهند و یا در حال انجام دادن دیالیز هستند و منتظرند تا كلیه مناسبی برای پیوند به آنها پیدا شود و حالا این پیشرفت جدید امیدهای تازه ای را برای كمك به این بیماران ایجاد كرده است.
در این روش جدید محققان دانشگاه منچستر با استفاده از سلول های بنیادی میتوانند گلومرول های كامل كلیوی را بسازند. گلومرول یك شبكه پیچیده از عروق است كه بصورت یك كلاف درآمده و خون با عبور از درون آن عبور كرده و مواد زائد خود را به بیرون آن میریزد. به زبان دیگر هر كلیه از تعداد بسیار زیادی گلومرول ساخته شده است كه وظیفه آن تصفیه خون و جدا سازی مواد زائد از آن و دفع آنها بصورت ادرار است.
محققان این سلول ها را به زیر پوست موش ها وارد كردند. پس از سه ماه این سلول ها ساختمانی پیچیده تر به نام نفرون را بوجود آوردند. نفرون شامل عروق گلومرولی و لوله های دفع ادرار است. نفرون واحد سازنده كلیه بوده و هر كلیه از تعداد زیادی نفرون ساخته شده است. نفرون بوجود آمده در زیر پوست موش شروع به تولید ادرار كرد. بدین ترتیب محققان توانستند از سلول های بنیادی یك واحد كامل سازنده ادرار را بسازند كه فعال بوده و كار میكند.
نتایج مطالعه بر روی این روش جدید در مجله Stem Cell Reports منتشر شده است.
چربی زیاد در بدن و افزایش احتمال سرطان پستان
یك مطالعه جدید نشان داده كه در زنان مسنی كه بافت چربی زیادی در بدن خود دارند احتمال بروز سرطان پستان بالا میرود حتی اگر وزن كلی بدن آنها بالا نباشد. این به آن معنی است كه تمركز تنها بر روی وزن كافی نیست و باید راهی را در پیش گرفت كه توده چربی موجود در بدن كاهش پیدا كند.
مطالعات قبلی نشان داده كه در زنان چاق و با وزن بالا بعد از سنین یائسگی احتمالا بروز سرطان پستان زیاد میشود. حالا محققان میگویند وزن زیاد میتواند بر اثر بالا بودن توده عضله یا استخوان یا چربی باشد ولی این حجم و وزن بالای استخوان و عضله نیست كه احتمال سرطان را افزایش میدهد. ارتباط بین سرطان سینه و بالا بودن وزن مرتبط با بالا بودن توده چربی بدن است.
محققین با مطالعه بیش از سه هزار زن با سنین 79-50 سال كه در طول 16 سال تعداد 182 نفر آنها به سرطان سینه مبتلا گردیدند متوجه شدند سرطان بیشتر در آنهایی اتفاق افتاده كه توده چربی بدنشان زیاد بوده است بطوریكه در آنهایی كه چربی بدنشان در 25 درصد بالایی جامعه آماری بود احتمال سرطان سینه دو برابر آنهایی بود كه توده چربی بدنشان در 25 درصد پایینی قرار داشت.
محققان میگویند وقتی بافت چربی بدن زیاد میشود حجم توده سلولی به نسبت عروق آنها بیشتر رشد میكند و این به تدریج موجب كم خونی و از بین رفتن سلول ها میگردد. با مردن سلول های چربی موادی به نام فاكتورهای رشد از این سلول ها به جریان خون وارد میشوند كه موجب تحریك رشد سلول های سرطانی میگردند. از طرف دیگر بافت چربی زیاد در بدن موجب تولید بیشتر هورمون استروژن میشود و زیادی این هورمون میتواند احتمال بروز سرطان پستان را افزایش دهد.
محققان میگویند زنان میتوانند با در پیش گرفتن تغذیه مناسب و بیشتر ورزش كردن توده چربی بدن خود را كاهش دهند.
تاثیر مصرف نوشابه گازدار شیرین بر توانایی باروری
اگر میخواهید باردار شوید بهتر است مصرف نوشابه های گازدار شیرین را كنار بگذارید چون یك مطالعه جدید نشان داده كه مصرف آن میتواند احتمال باردار شدن شما را كاهش دهد. این مطالعه میگوید مصرف این نوشایه ها توانایی باروری را هم در مردان و هم زنان كم میكند. ناباروری در حدود 15 درصد زوج ها وجود دارد و تنها در ایالات متحده سالی 5 میلیارد دلار صرف درمان زوج های نابارور میشود.
محققان میگیویند در نیم قرن گذشه مصرف قند افزایش شدیدی پیدا كرده كه حدود یك سوم این قند به توسط نوشابه های گازدار شیرین به بدن وارد میشود. مصرف این میزان قند میزان چاقی و ابتلا به دیابت را افزایش داده است. مطالعات قبلی نشان داده مصرف نوشابه های شیرین و گازدار با شروع زودرس پریود در دختران و با كاهش كیفیت فعالیت اسپرم ها در مردان مرتبط است.
حالا محققین دانشگاه بوستون با بررسی بیش از سه هزار زن در سنین 45-21 سال و یك هزار مرد نشان دادند كه مصرف نوشابه های گازدار شیرین میتواند میزان باروری مردان و زنان را بیست درصد كاهش دهد.
مطالعه نشان داد در زنانی كه حداقل روزی یك نوشابه مصرف كرده بودند احتمال بارداری در هر ماه 25 درصد كاهش پیدا كرده بود و در همسران مردانی كه حداقل روزی یك نوشابه مصرف كرده بودند احتمال باروری 35 درصد كم شده بود. این در حالی است كه مصرف نوشابه های انرژی زا قدرت باروری را به میزان بیشتری كاهش داده بود.
نتایج این مطالعه در مجله Epidemiology منتشر شده است.
تغییر دائمی دی ان ای با مصرف الكل
دهه ها است كه میدانیم مصرف الكل میتواند احتمال بروز بعضی سرطان ها را افزایش دهد ولی علت آن به درستی شناخته شده نبود. حالا محققین دانشگاه كمبریج برای اولین بار به وضوح نشان داده اند كه چگونه مصرف الكل میتواند بطور دائم به دی ان ای درون ژن های سلول های بنیادی آسیب وارد كند و از این طریق ریسك بروز سرطان را افزایش دهد.
محققان قبلا میدانستند الكل در كبد به استالدئید تبدیل شده و این ماده عامل عمده تولید سرطان در بدن است. حال در این مطالعه جدید محققین الكل را به تعدادی موش خوراندند و سپس مشاهده كردند كه استالدئید تولید شده از آن میتواند به دی ان ای سلول های درون جریان خون آنها آسیب هایی را وارد كند كه بطور دائمی باقی خواهند ماند.
تحقیقات نشان داده كه استالدئید تولیدی از الكل در بدن به توسط آنزیمی به نام الدئید دهیدروژناز شكسته میشود. كاركرد این آنزیم در بدن بسیاری از مردم ناقص است و این بدان معنا است كه بدن آنها نمیتواند خودش را به راحتی از دست استالدئید راحت كند. محققان سپس كاركرد الدئید دهیدروژناز موش ها را مختل كردند. با این كار تخریب دی ان ای ها چهار برابر شد. آنها میگویند انسان ها هم همینطورند. در آنهایی كه این آنزیم خوب كار نمیكند تاثیر مخرب مصرف الكل به مراتب بیشتر است.
بروز سرطان های دهان و گلو و حنجره و مری و پستان و كبد و روده با مصرف الكل ارتباط مستقیم دارد و محققان میگویند مكانیسمی را كه كشف كرده اند دقیق ترین توضیح برای تاثیر مضر الكل بر ایجاد سرطان است. نتایج این مطالعه در مجله Nature منتشر شده است.
پیشگیری از سرطان سینه با امگا سه موجود در ماهی
وقتی نوبت به پیشگیری از سرطان سینه میرسد مطالعات نشان میدهند كه امگا سه میتواند تاثیر مهمی داشته باشد. حالا یك تحقیق جدید نشان داده كه نوع خاصی از امگا سه كه در ماهی وجود دارد بیشترین تاثیر را در این پیشگیری دارد. محققان دانشگاه Guelph در كانادا متوجه شده اند كه امگا سه موجود در روغن ماهی هشت برابر امگا سه ای كه در منابع گیاهی هست میتواند از بروز انواع مهاجم سرطان سینه پیشگیری كنند.
محققان میگویند دو نوع اسید چرب امگا سه در روغن ماهی هست. اولی eicosapentaenoic acid یا EPA و دومی docosahexaenoic acid یا DHA است. سومین اسید چرب كه در روغن های گیاهی وجود دارد a-linolenic acid یا ALA است كه بیشتر در روغن سویا و كانولا پیدا میشود.
حالا محققین در یك مطالعه بر روی موش ها تاثیر هر كدام از این اسیدهای چرب در پیشگیری از سرطان سینه را مورد بررسی قرار دادند. آنها تعدادی موش را از قبل از تولد در معرض اسیدهای چرب قرار دادند. به تعدادی از آنها اسیدهای چرب با منشا گیاهی و به تعدادی دیگر اسیدهای چرب ماهی دادند. بررسی آنها نشان داد كه تاثیر روغن ماهی در پیشگیری و حتی درمان سرطان سینه 8 برابر روغن مایع با منشا گیاهی است.
محققین میگویند امگا سه موجود در ماهی میتواند ژن هایی را فعال كند كه با كمك به سیستم ایمنی بدن رشد تومورهای بدخیم سینه را مهار میكنند. آنها میگویند مصرف دو تا سه بار ماهی های چرب مانند سالمون و تن میتواند به خانم ها در پیشگیری از سرطان سینه كمك كند.
نتایج این تحقیق در مجله Journal of Nutritional Biochemistry منتشر شده است.
تاثیر كیوی بر كبد چرب چیست
هرچه جلوتر میرویم بیشتر متوجه میشویم كه آنچه مادران ما در دوران بارداری خورده اند روی سلامت ما تاثیر میگذارد. اگر آنها در این دوران مواد غذایی پرچربی مصرف كنند ما هم ممكن است دچار افرایش وزن و كبد چرب شویم. حالا محققان به تازگی یافته اند كه موادی آنتی اكسیدان در میوه كیوی و پاپایا وجود دارد كه به آنها پیرولوكینولین كینون pyrroloquinoline quinone میگویند و این ماده میتواند از پیشرفت كبد چرب جلوگیری كند.
كبد چرب به معنای تجمع چربی در كبد است. این جمع شدن چربی میتواند به علت مصرف الكل باشد و میتواند ارتباطی هم به مصرف الكل نداشته باشد. تخمین زده میشود كه كبد چرب غیر الكلی در حدود سی درصد افراد جامعه وجود دارد. از عوامل مستعد كننده ابتلا به این بیماری میتوان از چاقی و تری گلیسرید و كلسترول بالا و فشار خون بالا نام برد.
ولی مطالعات جدید نشان داده كه نوع مواد غذایی مصرفی به توسط مادر هم میتواند در احتمال بروز كبد چرب در فرزندان او تاثیر بگذارد. محققان میگویند این تاثیر احتمالا با واسطه تغییر در نوع باكتری های روده است.
محققان در مطالعه خود به تعدادی موش غذای پرچرب دادند و مشاهده كردند كه فرزندان آنها وزن بیش از حد داشته و تغییراتی در نوع باكتری های روده آنها ایجاد میشود كه نتیجه آن بروز كبد چرب غیر الكلی است. با این حال وقتی به همین موش های باردار مواد موثره موجود در كیوی را دادند بچه های آنها وزن كمتری داشته و بروز كبد چرب در آنها كمتر شد.
نتایج این تحقیق كه به توسط محققین دانشگاه كلرادو صورت گرفته در مجله Hepatology Communications منتشر شده است.
عوارض دراز مدت هیستركتومی یا خارج كردن رحم چیست
یك مطالعه جدید نشان داده زنانی كه رحم خود را به هر دلیلی با عمل جراحی خارج میكنند در معرض بیشتر خطر بیماری های قلبی عروقی قرار میگیرند حتی اگر در حین جراحی تخمدان ها را خارج نكنند. خارج كردن رحم یا هیستركتومی دومین عمل جراحی شایع بر روی دستگاه تولید مثل زنانه است و غالبا برای درمان مشكلات خوش خیم مورد استفاده قرار میگیرد.
محققانی كه این مطالعه را انجام داده اند به زنان توصیه میكنند تا حد امكان برای درمان و كنترل مشكلاتی مانند فیبروم یا میوم یا اندومتریوز یا پرولاپس بجای هیستركتومی از روش های غیر جراحی استفاده كنند.
مطالعه ذكر شده بر روی بیش از دو هزار زن كه تحت عمل جراحی هیستركتومی قرار گرفته بودند انجام شد و این افراد با همین تعداد از زنانی كه جراحی نشده بودند مقایسه شدند. مطالعه نشان داد كه در زنانی كه جراحی هیستركتومی انجام داده و رحم خود را خارج كرده بودند احتمال بالا بودن چربی های خون 14 درصد و احتمال فشار خون 13 درصد بیشتر بود. این زنان 18 درصد بیشتر چاق بودند و احتمال بیماری های قلبی عروقی در آنها 33 درصد افزایش پیدا كرده بود.
تاثیرات ذكر شده در زنانی كه در سنین جوانی هیستركتومی كرده بودند بیشتر بود. وقتی جراحی در سن زیر 35 سال انجام شده بود احتمال نارسایی قلبی بیش از چهار برابر و احتمال تنگی عروق قلب بیش از دو برابر افزایش پیدا كرده بود. این تغییرات در كسانی كه در حین جراحی تخمدان های خود را حفظ كرده بودند هم مشاهده گردید.
نتایج این مطالعه در شماره ژانویه 2018 مجله Menopause منتشر شده است.
حتی كشیدن یك عدد سیگار در روز میتواند شما را بكشد
اگر فكر میكنید كشیدن فقط یك سیگار در روز خطری برای شما ندارد سخت اشتباه میكنید. محققان انگلیسی میگویند روشن كردن تنها یك سیگار در روز میتواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سكته مغزی را افزایش دهد. این یعنی اینكه هیچ میزان بی خطری برای سیگار وجود ندارد و سیگاری ها بجای كم كردن سیگار باید آن را به هر روشی كه میدانند كلا قطع كنند.
خیلی از افراد بخصوص جوانترهای كه تعداد كمی سیگار در روز استفاده میكنند ممكن است خود را سیگاری ندانند و فكر كنند این مقدار كم سیگار مشكل خاصی برای آنها ایجاد نمیكند ولی محققین میگویند این فكر غلط است و مشكلات قلبی عروقی میتواند با هر تعدادی از سیگار ایجاد شود.
محققن این نتیجه را با بررسی 141 مطالعه قبلی انجام دادند. آنها در ابندا فكر میكردند آنهایی كه روزی یك سیگار میكشند یك بیستم كسانی كه روزی یك پاكت بیست هایی سیگار میشكند در معرض بیماری هستند ولی بررسی ها نشان داد این غلط است و مردانی كه روزی تنها یك سیگار میكشند 46 درصد آنهایی كه روزی یك پاكت سیگار میكشند در معرض بیماری های قلبی عروقی و 41 درصد آنها در معرض سكته مغزی هستند.
در زن ها هم نسبت ها مشابه بود. به طوری كه مشخص شد در زن هایی كه روزی یك عدد سیگار كشیده اند احتمال بروز بیماری های قلبی عروقی 31 درصد و احتمال بروز سكته معزی 34 درصد آنهایی است كه روزی یك پاكت بیست تایی سیگار میكند.
مطالعه مشخص كرد كه كشیدن تنها یك عدد سیگار در روز احتمال بروز بیماری های قلبی عروقی در زنان را دو برابر میكند. نتایج این تحقیق در مجله The BMJ منتشر شده است.
تشخیص زودرس هشت سرطان با یك آزمایش خون ساده
محققان دانشگاه جانز هاپكینز نوعی آزمایش جدید را طراحی كرده اند كه میتوان با كمك آن هشت نوع سرطان شایع را به سرعت و با هزینه كم و به راحتی تشخیص داد. این آزمایش وجود دو نوع بیوماركر كه نشانه وجود سرطان است را در خون نشان میدهد.
این بیوماركر ها در واقع قسمت هایی از پروتئین ها و دی ان ای جهش یافته سلول های سرطانی هستند كه از همان مراحل ابتدایی سرطان از سلول های بدخیم به جریان خون راه میابند. این آزمایش كه به آن CancerSEEK میگویند میتواند سلول های تخمدان، كبد، معده، پانكراس، مری، روده بزرگ، ریه و پستان را تشخیص دهد. پنج تا از این سرطان ها تاكنون هیچ روش غربالگری برای تشخیص زودرس نداشته اند.
در آزمایش CancerSEEK هشت پروتئین و 16 قطعه دی ان ای در جریان خون بیماران جستجو میشوند. این آزمایش تنها در یك درصد موارد به غلط مثبت میشود. به عبارت دیگر وقتی مثبت است میتوان گفت به احتمال 99 درصد بیمار سرطان دارد.
از این روش در بیش از هزار بیمار كه از قبل مشخص بود سرطان دارند استفاده شد كه در 70 درصد آنها مثبت شد یعنی سرطان را تشخیص داد. تشخیص سرطان سینه با این تست غیر دقیق بود به طوری كه تنها توانست 33 درصد از سرطان های سینه را تشخیص دهد ولی توانایی آن در تشخص سرطان تخمدان عالی بود به طوری كه توانست 98 درصد آنها را تشخیص دهد.
نتایج مطالعه بر روی این روش جدید تشخیص سرطان در مجله Science منتشر شده است.